Når dine hårstrå siger farvel og tak

 

Kaster du flere hundrede bolde op i luften hver dag, men har problemer med at gribe dem igen, eller har du oplevet store forandringer i dit liv? To årsager, som kan give flere hår i afløbet end på hovedet! Skab optimale betingelser for din hårvækst – få de rette vitaminer og mineraler, så bliver håret hos dig.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Telogen effluvium – a hvaffor no’et? Den latinske betegnelse dækker over en af de mest almindelige typer af hårtab og er som regel midlertidigt. En diffus udtynding af håret på hele hovedbunden, oftest mere i toppen end i siderne. Telogen effluvium er resultatet af en ændring i hårets normale cyklus og kan udløses af begivenheder som graviditet, fødsel og amning, fyring fra jobbet, dødsfald i familien eller andet, som giver anledning til, at kroppen stresses fysisk eller psykisk. Medicin, sygdom, vægttab eller dårlig ernæring kan også fremprovokere telogen effluvium.

Hårtabet kan for alvor begynde op til tre måneder efter, at begivenheden er indtruffet.

Fortsætter hårtabet, så analyser dig selv og din levevis – hvad gør du anderledes, som kan give anledning til, at din krop er stresset. Finder du frem til årsagen og afhjælper den, vil din hårsituation korrigere sig selv igen.

Lyt efter kroppens signaler – måske siger din krop, at nu har du ikke bare travlt, nu er du på vej til at blive stresset.

 

Grib boldene, før du kaster nye op!

Har du alt for mange bolde i luften i længere tid, så kan hårtab være kroppens måde at fortælle dig, at du skal begynde at gribe nogle af dem igen. Kroppen er så smart indrettet, at den udsender advarselssignaler ved næsten alle sygdomme. Problemet er bare, at vi alt for ofte ikke lytter efter! Har du så travlt, at du begynder at tabe håret, så skal der geares lidt ned, da psykisk og fysisk stress kan være nogle af årsagerne til, at du oplever et midlertidigt hårtab.

Men lad os slå fast, at bare fordi du har travlt, så behøver du ikke at være stresset.

Fakta er dog, at vi stiller alt for høje forventninger til os selv, og flere og flere danskere går ned med stress.

Start med at gribe de bolde, du kaster op, og hjælp herefter dit hår tilbage på hovedet med den rette ernæring.

Din krop går gennem en enorm hormonel forandring, og det store hårtab efter fødslen skyldes primært, at kroppen under graviditeten har udskudt en del af den naturlige udskiftning af hår, som så i stedet stødes af inden for få måneder efter fødslen.

 

Så skaldet som min baby

Sætter faktummet, at der er flere hår på hårbørsten end på hovedet, et lille bitte skår i glæden over at være blevet mor? Du må godt indrømme det, for du deler din ærgrelse med mange andre gravide eller nybagte mødre. Det er normalt, at kvinder fælder mere end normalt i månederne efter fødslen, og hårtab kan også forekomme under graviditeten.

 

B for boost til smukt og sundt hår

Biotin er vejen frem til et smukt og stærkt hår. Biotin er et B-vitamin, der styrker håret og er med til at nedbryde proteiner til aminosyrer. Håret har behov for en række aminosyrer, og her er biotin især gavnligt, så du kan øge hårets produktion og mindske dit hårtab.

Biotin findes i et utal af fødevarer, fx havregryn, champignon og bønner. Biotin tilhører familien af B-vitaminer, hvoraf flere fungerer som hårtabsvitaminer. B-vitaminfamilien består af 17, men de mest kendte er: thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoxin (B6) og folat. Spiser du sundt og varieret, får du dækket dit behov for hårtabsvitaminerne.

 

B for B-vitaminer til bedårende smukt hår!

M for mineraler til mageløst smukt hår!

 

M for mineraler til en smuk manke

Mineralerne selen, jern, kobber og zink er essentielle til at vedligeholde et stærkt og smukt hår. Ammer du, bruger kroppen flere mineraler end normalt, specielt zink, hvilket kan give en markant forandring i håret. Zink er nemlig en kraftig antioxidant, som beskytter cellerne (herunder hårcellerne) imod ødelæggelse forårsaget af frie iltradikaler, hvilket særligt sker i samarbejde med kobber. Zink får du gennem fx hvedekim, sesamfrø og andre frø, nødder og brune ris. Kobber (Cu) har betydning for pigmentering af hud og hår og fås også fra fx nødder og frø.

Jern gavner håret ved at styrke det og fremme en sund hårvækst. Uden jern bliver dit hår kedeligt, tyndt og tørt. Mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og grøntkål er gode kilder til jern. Sidst, men ikke mindst, så skal der også selen til, da det er en kroppens vigtigste byggesten, og derfor er mineralet også et vigtigt bidrag til at vedligeholde et normalt hår. Få din selen gennem fx frø og nødder.

 

Med bolde i luften og baby på armen

Kan det være svært altid at få spist sundt og varieret? Når tiden er knap, eller kroppen skal klare mere end det sædvandlige, så kan et tilskud være nødvendigt. Hair Nutrients indeholder 18 aktive stoffer med B-vitaminer, mineraler, aminosyrer samt urter, herunder padderokke. Padderokke er rig på mineraler, især silicium, som er byggesten for vores organisme på en lang række områder, også håret. Så nu kan du jonglere med bolde og baby og samtidig beholde håret.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *