Hold dig neutral

 

 

Selvom det lyder kedeligt, så er neutral bestemt ikke kedeligt, når det drejer sig om hudpleje. Din hud har brug for naturlige plejende ingredienser og intet andet.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Ved du egentlig, hvad parabener, SLS og triclosan som ofte står på dine plejeprodukter, betyder? Du får et kort indblik.

 

100 år på hylden

Parabener er et konserveringsmiddel og det lyder jo meget godt. Men problemet opstår blandt andet ved, at parabener mistænkes for at være hormonforstyrrende. Parabener har vist sig at have østrogen aktivitet, altså de mistænkes for at efterligne det kvindelige kønshormon østrogen. En kraftig udsættelse for østrogene stoffer kan være skadelig for reproduktionsevnen.

Vi udsættes alle for hormonforstyrrende stoffer, gennem kosten, hudplejen, ja i den luft vi indånder. Udsættes du for en kombination af hormonforstyrrende stoffer, selv i meget små koncentrationer, som hver for sig ikke giver effekter, så kan de samlet have markante sundhedsskadelige effekter, hvilket gør under betegnelsen “Cocktaileffekten”’.

Du kan ikke undgå parabener 100 procent, men du kan gøre meget. Du kan spise økologisk og bruge hudpleje uden parabener.

 

Parabener bidrager til ’Cocktaileffekten’. Hvorfor er effekten med det lækre navn farlig for dig, se mere på: https://kemi.taenk.dk/bliv-klogere/parabener-derfor-er-de-problematiske

 

Sulfater finder du i produkter lige fra vaskepulver til tandpasta. Sulfater er nemlig meget effektive. I shampoo finder du ofte Sodium Lauryl Sulfat (SLS). Et stærkt skummende vaskeaktivt stof, som fjerner kroppens naturlige olier, er kraftigt hudirritetende og resulterer i kløende og irriteret hårbund.

SLS øges risikoen for at andre skadelige stoffer passerer hudens barriere. SLS er endnu ikke påvist som hormonforstyrrende, men kan altså irritere både hud og slimhinder samt ophobes i kroppen.

 

200 år på hylden

Triclosan er endnu et konserveringsmiddel, som du især finder i tandpasta og deodoranter. Prøv at gå en stor bue uden om produkter, som indeholder triclosan. Stoffet triclosan er nemlig mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og for at være hormonforstyrrende. Er du gravid er der endnu større grund til ekstra omtanke, når du vælger dine plejeprodukter, da stoffet muligvis kan påvirke fostres udvikling.

 

Måske skal du forholde dig neutral

Med serien fra Green People bliver du fri for parabener, triclosan og SLS. Til gengæld får du ingredienser, som er lige til at spise som ananas, grøn te, aloe vera og yucca, som udgør et naturligt skummemiddel. Lider du af eksem og psoriasis eller andre hudsygdomme kan du også gøre klogt i at bruge Neutral-serien fra Green People og på den måde ikke provokere huden. Nu er neutralt slet ikke så kedeligt længere. Sund fornuft uden duft :)

 

1,627 thoughts on “Hold dig neutral