Jern – kan man få for meget?
October 20, 2017

 

 

Selv om jernmangel er den mest udbredte mangel på et næringsstof i verden, er det også kendt, at de fleste ulykker med vitaminpiller skyldes, at man får for meget jern – eksempelvis hvis børn tømmer hele glasset.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sommer 2013

 

Hvis jern er i fri form i kroppen, kan det fremme oxidationen og skade cellerne. Derfor er jern i kroppen ”pakket ind” i komplekse molekyler som fx hæmoglobin, hvor det ikke kan lave unoder.

 

Der har imidlertid helt tilbage fra 1980’erne været rygter fremme om, at for meget jern i kroppen kan skade os og øge risikoen for kredsløbs-sygdomme. Man havde lagt mærke til, at kvinder havde lavere forekomst af hjertesygdom, så længe de havde menstruation (og mistede jern), men hurtigt indhentede mændene efter menopausen. Også befolkninger i den tredje verden havde lavere jernstatus og mindre hjertesygdom.

 

Der er som bekendt andre forskelle på mænd og kvinder – fx hvilke hormoner, der er fremherskende, og måske ligger noget af den fundne forskel i en kønsforskel og ikke i jernstatus. I hvert fald har man set, at mænd med høj jernstatus har større risiko for hjertesygdom, mens kvinder med høj jernstatus ikke har.

 

Flere undersøgelser af jernstatus har ikke vist nogen sammenhæng (1), (2). Imidlertid har et andet studie vist, at bloddonorer, der gav blod mere end en gang om året, havde lavere risiko for hjertesygdom end donorer, der gav blod sjældnere end en gang om året. Desværre er der ikke målt på jernstatus i denne undersøgelse, men de donorer, der mødte op, vejede mindre og var måske også mere sunde og raske i øvrigt. (3)

Konklusionen på nuværende tidspunkt må være mere eller mindre ”uafgjort”. Der er undersøgelser, som peger i begge retninger, men intet tyder på, at en evt. risiko er særlig stor.

Kilder:

1) Ascherio A, Rimm EB, Giovannucci E, Willett WC, Stampfer MJ. Blood donations and risk of coronary heart disease in men. Circulation. 2001 Jan 2;103(1):52-7.

 

2) Ma J, Stampfer MJ. Body iron stores and coronary heart disease. Clin Chem. 2002;48(4):601-3.

 

3) Meyers DG, Jensen KC, Menitove JE. A historical cohort study of the effect of lowering body iron through blood donation on incident cardiac events. Transfusion. 2002 Sep;42(9):1135-9.

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: