Stabil vægt med probiotika – forskningen viser vejen

 

 

Man har i mange år kendt til det gavnlige i et indtag af probiotiske produkter i form af piller, pulvere og mejeriprodukter, når fordøjelsen gør knuder under rejser eller efter antibiotikabehandling. Tarmens mikroflora er helt central for vores velbefindende, og ny forskning viser nu, at sammensætningen af vores tarmflora også har stor betydning for vores vægt.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – sommer 2013

 

Vores mikroflora findes overalt i kroppen, men typisk på slimhinden i fordøjelseskanalen og i kønsorganerne. Når vi fødes, er vores tarm ”steril” og har ingen mikroflora. Under fødslen bliver barnet påført mikroflora fra moderen, når fødselskanalen passeres, og den påfølgende tætte kontakt med moderen øger koloniseringen yderligere, godt hjulpet af amning. Såfremt et barn fødes ved kejsersnit, bør man altså være opmærksom på at tilføre gode probiotika, så barnets tarm koloniseres.

Vi har meget forskellig mikroflora, den er lige så individuel fra person til person, som fingeraftryk er. Der findes altså ikke to personer med helt ens sammensætning af mikrofloraen, og dens sammensætning ændres gennem hele livet, afhængig af ens miljø og den kost man spiser.

Mikrofloraens opgaver er mangfoldige. I fordøjelseskanalen sørger den bl.a. for, at fordøjelsen foregår optimalt, medvirker til at fødeoptagelsen sker korrekt, er en meget vigtig del af vort immunforsvar og skaber gode balancerede forhold i mave og tarm.

Nu viser ny forskning at mikrofloraens sammensætning også har stor indflydelse på, hvor meget energi, man optager fra den mad, man spiser. Med andre ord er tarmfloraens sammensætning medbestemmende for, hvor god vores vægtregulering er.

En gennemgang af 27 studier viser, at bestemte dele af mikrofloraen spiller en meget stor rolle både i selve fordøjelsen, men også i vægt reguleringen. En balanceret mikroflora medvirker til, at normalvægten holdes og kan bidrage til vægttab. Der er forskellige virkningsmekanismer bag denne effekt. Hvis balancen i tarmens mikroflora er forstyrret, vil der udvindes mere energi (kalorier) af kosten – dette sker bl.a. via en større optagelse af mono-sakkarider og en højere produktion af kortkædede fedtsyrer. Samtidig sker der en højere lagring af fedtsyrer i fedtcellerne, og der opbygges fedtlagre.

Man ved altså nu, at en mikroflora i ubalance kan øge energioptaget fra kosten og dermed øge risikoen for overvægt eller vanskeliggøre, at man taber sig.

Den hyppigste årsag til ubalance i tarmfloraen er en kost, som er for rig på sukker og fedt, behandling med antibiotika eller infektion med skadelige tarmbakterier.

Denne nye viden er godt nyt for de mange, som kæmper med at tabe sig og ikke synes at det vil lykkes, på trods af en ihærdig indsats og kalorierestriktiv kost. Med til den gode nyhed hører nemlig, at det er ret let selv at bringe tarmfloraen i balance

 

Hvad kan man gøre?

Du bør kigge på din kost og overveje dens sammensætning, skru helt ned for sukker og spis kun gode fedtstoffer. Sørg for at skabe et korrekt pH-niveau i tarmen vha. mælkesyre (findes i mælkesyregærede safter og grøntsager samt Valleforce). Mælkesyre er en meget vigtig komponent, da den både giver et sundt tarmmiljø og næring til vores gode tarmbakterier. Sidst, men ikke mindst, skal tarmfloraen styrkes ved tilførsel af gode og stærke probiotiske bakterier, der kan hjælpe den eksisterende flora med at komme i balance.

Da ubalancen typisk er opstået over længere tid, kan det være nødvendigt med lidt tålmodighed for at få balance genetableret. Man mærker typisk bedring allerede kort tid efter, at man har startet et kur-forløb op, men der kan gå op til 3 mdr., før balancen er endelig på plads.

 

En enkel kur:

Valleforce                     1 spsk. i et glas vand 3 x dagligt

Lactiplus                       2 tbl. 1 x dagligt i forbindelse med måltid

 

Valleforce er rig på mælkesyre, hvilket giver et sundt og afbalanceret miljø i tarmafsnittet, de gode bakterier ”fodres” og de uønskede bakterier udrenses. Valleforce har en frisk og syrlig smag, fortyndingen kan justeres i forhold til det, man synes smager bedst.

Lactiplus er et klinisk veldokumenteret produkt. Lactiplus indeholder 5 mia. gavnlige pro-biotiske bakterier fordelt på 6 unikke bakteriestammer. Dette sikrer, at produktet kan balancere mikrofloraen i hele fordøjelseskanalen. 2 kapsler modsvarer typisk 1 liter yoghurt og kan indtages af både laktoseintolerante og glutenallergikere.

 

Termer og ordforklaring:

 

Mikroflora   

Betegnelse for de bakteriekolonier, vi har i kroppen, og som er nødvendige for vores eksistens

 

Pre-Biotika 

Stoffer, som stimulerer vækst og sundhed i mikrofloraen – fx mælkesyre og FOS (fructo-oligo.sakkarider)

 

Pro-Biotika    

Levende organismer, som tilfører flere af de sundhedsfremmende bakterier til fx tarmen

 

Symbiotika

Kombination af Pre- og Pro-Biotika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *