Jordbærtid
Hvad er mere oplagt lige nu end en hyldest til de danske jordbær, der hører til verdensbedste og virkelig er en deli-katesse. Det er nu, de skal nydes! Lad dig friste af jordbærkagen fra DET SØDE – sundhed & nydelse, der også byder på flere andre jordbærlækkerier. www.detsoede.dk.
Jordbær står ofte i skyggen af de mørke bær, når der tales sundhed, men de er faktisk en rigtig god kilde til C-vitamin og den rigeste kilde til folinsyre blandt frugt og bær. Folinsyre indgår bl.a. i produktionen af blodlegemer, medvirker til dannelse af ”lykkehormonet” serotonin og forebygger hjerte-kar-sygdomme.
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Artiklen blev bragt i //MIG// en del af magasinet Sund-forskning – juni-juli 2015
JORDBÆRKAGE
Bund:
- Mandler eller mandelmel (ikke fedtreduceret) 160 g eller 145 g
- Rismel 60 g
- Salt
- Æg 3 mellem-store
- Ahornsirup 90 g
- Limesaft 1 spsk.
Top:
- Mørk chokolade 70 % 100 g
- Jordbær, gerne små
- 500 g
- Æblejuice/most 2 dl
- Agar-agar flager 1 spsk.
- Salt
- Limeskal
- Mandelflager
Bruger du hele mandler, skal de smuttes og kværnes til mel i en elektrisk kværn. Bland mandelmelet med rismel og et nip salt. Skil 2 æggehvider fra til stivpiskning. Kom æggeblommer og en æggehvide i en skål, og rør sammen med ahornsirup og limesaft. Bland melet i. Pisk de to andre æggehvider stive, og vend dem forsigtigt i dejen. Fordel i en smurt tærteform, og bag ved 180° i 20 minutter. Sluk ovnen, og lad kagen stå derinde yderligere 5 minutter. Hak cho-koladen, og fordel den over kagen, efter denne har kølet ned i 10 minutter.
Chokoladen vil smelte, og du kan fordele den jævnt med en teske. Fordel jordbær tæt over – er de små bruges de hele, større jordbær halveres. Stil kagen i køleskab. Når chokoladen er stivnet, koges æblejuice i en kasserolle med agar -agar og et nip salt 2-3 minutter, mens du pisker. Sluk for varmen, når flagerne er opløst, og lad opløsningen stå 10 minutter, inden den fordeles over jordbær-rene en spsk. ad gangen, så det ikke løber ned langs kanterne. Pynt med tyndt strimlet limeskal (økologisk selvfølgelig) og mandelflager, og stil kagen i køleskab ca. 20 minutter.
Variation:
kagen kan nemt forvandles til en skøn og meget smuk blåbær-fersken-kage ved at bruge friske blåbær blandet med skindfri og udskåret fersken/nektarin.
Tip:
Brug jordbær til morgenmad, som mellemmåltid, i skiver på rugbrød eller andet brød smurt med nøddesmør – og selvfølgelig i sommerens lækre is, kager og desserter.
Er du optaget af god intens smag og bæredygtighed, bruger du friske jordbær, når de er i sæson og lader de denlandske blive i butikkerne på alle andre årstider, hvor de er vandet i smagen og fyldt med massive mængder sprøjtemidler.
Gele uden dyr
Agar-agar er vegetabilsk gelatine udvundet af tang. Fås både som flager og pulver. Skal opløses i kogende væde og stivner ved nedkøling.
Preparing document for printing…
0%