Åååh, du store verden af multivitaminer

 

 

Det er en underdrivelse at skrive, at det er hamrende svært alt det der med vitaminer og mineraler. Ofte får vi at vide, at hvis vi spiser sundt og varieret, så er kosttilskud penge ud ad vinduet … måske for nogen, men kommer det ikke også an på, hvor vi befinder os i livet, vores køn, alder og og og …?

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

”Må ikke erstatte en sund og varieret kost”, står der bag på dine multivitaminer, men du tænker vel heller ikke, at hvis du bare spiser en multivitamin, så kan du klare den på McDonald’s resten af vejen … vel? Du ved jo godt, at du, igennem dine måltider, skal spise dig til størstedelen af din krops behov for vitaminer og mineraler, og at kosttilskud er, som navnet siger, et tilskud til kosten.

Men hvis vi alle nu skal være ærlige, så kan det være svært at leve sundt og varieret hver dag året rundt. Vores kroppes behov ændrer sig gennem hele livet, og faktorer som alder og køn spiller ind. Måske prøver du som kvinde at blive gravid, eller måske er du det allerede. Måske er du toptunet sportsudøver, toptunet sofakartoffel eller bare et sted midtimellem. Ja uha, der er uanede konstellationer af forskellige livssituationer og livsførelser. Beklager, det gjorde jo ikke navigationen i junglen af kosttilskud og multivitaminer mindre kompliceret …

 

Et kosttilskud er en koncentreret kilde til næringsstoffer eller andre stoffer, der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

 

Lyt til din krop

For den er klog! Hører du til blandt de mange, der tænker kroppen og sindet som to separate størrelser, så skal du starte lige nu med at ændre din tankegang. Fx dyrker mange motion med en meget målorienteret tilgang, som er motivationen til bevægelse. Det er noget, som vi gør, fordi vi skal, og fordi vi gerne vil opnå et bestemt kropsligt resultat. Alt for sjældent er det lystbetonet, hvilket er super ærgerligt. Kroppen og sindet hører sammen og er altså ikke to uafhængige størrelser, men de udgør sammen det, som er dig. Sundhed og velvære handler i høj grad om at skabe balance og indse, at kroppen og sindet er to ”ting”, der er gensidigt sammenknyttede. Lytter du til kroppen, bliver du gladere. Overhører du kroppens signaler, så er det, at du får skader ved din træning, eller måske endnu værre: Du går ned med stress eller bliver syg.

Du skal altså føle efter konstant hele livet. Når du føler dig frisk og glad, så se på, hvad det er, du har gjort rigtigt. Er du fx begyndt at spise anderledes, bevæge dig noget mere, ændre dit mindset eller noget helt fjerde. Hvad end det er, så ”keep doing it”. Hvad der fungerer for det individuelle menneske, er svært for andre at rådgive om, selvom der ellers er nok ”eksperter” derude, som gerne vil hjælpe dig (og dine penge) på vej.

Det samme gælder, når du skal vælge dine kosttilskud. Vælg det, som passer til dig og din nuværende situation. Så inden du spurter ud og kaster penge efter alverdens kosttilskud, så kan det være, at en simpel multivitamin kan ”do the trick”.

 

Lyt til din krop hele livet. Føler du dig frisk, glad og i overskud, så se på, hvad du gør rigtigt. Spiser du anderledes, afprøver en ny motionsform eller noget helt tredje, så bliv ved med det.

Føler du dig træt og udmattet, så prøv at analysere dig frem til, hvad grunden kan være. Prøv at føre dagbog over dine daglige (og natlige) aktiviteter. Mon ikke der viser sig et billede af, hvad der kan være synderen.

 

Nu kassetænker vi lidt

Selvom vi alle er individelle mennesker med individuelle behov, så er der nogle grundlæggende vitaminer og mineraler, som hjælper til en velfungerende krop (og sind).

Calcium og magnesium er essentielle for os alle, mand som kvinde, barn som voksen. Cellerne bruger magnesium til dannelse af enzymer og til celledeling. Hvis der mangler magnesium, trænger kalk og natrium ind i cellerne. Natrium frigør kalk fra cellerne, som derefter langsomt, men sikkert går til grunde. Magnesium beskytter cellerne mod for tidlig aldring. Når magnesium mangler, er cellerne mere udsat for angreb fra frie iltradikaler. Magnesium medvirker til udnyttelsen af B- og E-vitaminer, kalk, fosfor og andre mineraler samt fedtstoffer. Mineralet er desuden vigtigt for proteinsyntesen og syre-basebalancen. Samtlige muskler, inklusive hjertemusklen, har brug for magnesium. Ved mangel på magnesium trænger kalk ind i selve cellen, og der opstår krampetilstande, muskelsvaghed, træthed, hjerterytmeforstyrrelser og i værste fald hjertestop. Calcium er også essentielt for de fleste af kroppens funktioner og indgår i en lang række enzymprocesser. En gennemsnitsvoksen indeholder cirka 1,2 kilo kalk, som hovedsageligt findes i knogler og tænder. Vi har brug for kalk gennem hele livet, og særligt i opvæksten lægges grunden til stærke knogler. Knoglernes primære opbygning sker i de unge år, fra man er 0, til man er 30 år gammel. Derfor er det særligt vigtigt at få tilstrækkeligt med kalk. D-vitamin og magnesium skal følge kalkindtaget. Efter man er fyldt 30, er det især vigtigt at vedligeholde sine knogler, da det ellers stille og roligt vil gå ned ad bakke.

C-vitaminet er bestemt også værd at nævne under kategorien ”essentielt”. Det har stor betydning for dannelsen af bindevæv (kollagen), og det øger jernoptagelsen samt modvirker dannelsen af nitrosaminer (karcinogener) i mavesækken. C-vitamin er en af kroppens vigtigste antioxidanter. Det styrker knogler, tænder og karvægge, og det har betydning for kredsløbet og immunsystemet.

C-vitamin samarbejder med E-vitamin og modarbejder blandt andet iltning af LDL-kolesterol, som sandsynligvis er den væsentligste årsag til åreforkalkning. Det øger syntesen af nogle af kroppens egne antioxidanter, herunder glutathion, som er et vigtigt led i leverens afgiftningsprocesser. C-vitamin er et naturligt antihistamin, som i de rette doser modvirker allergiske reaktioner. Vi kunne skrive meget, meget mere om det vidunderlige vitamin.

E-vitamin gør blodet mere letflydende og har stor betydning for kredsløb og hjerte. Vitaminet er en meget vigtig antioxidant, som særligt sammen med selen medvirker ved reparation af celler. Du finder alle herlighederne i Female og Male Multiple tablets fra Solgar.

 

Selvom vi alle er forskellige, er der nogle grundlæggende vitaminer og mineraler, som enhver krop har brug for.

 

Mænd og kvinder er da forskellige

Ja, det er vi – og heldigvis for det. Derfor skal vores vitaminer og mineraler også doseres forskelligt. Fx er der skruet op for styrken af blandt andet B12 og B6 i Male Multiple. B12-vitamin har en biokemisk betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten. B12-vitaminet er nødvendigt for normal funktion af vores arvemateriale (DNA), og for at cellerne i kroppen kan dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel. B12-vitamin er desuden også nødvendigt for nervernes vedligeholdelse, nydannelse og en normal nervefunktion.

B6 er afgørende for energiproduktion og vitalitet samt stressforebyggelse sammen med blandt andet B5. Vitaminet er immunstyrkende, celleopbyggende og cellebeskyttende, da B6 er en meget aktiv antioxidant. Det er med til at sikre en sund og stærk hud, da vitaminet beskytter cellerne mod stråling og er derudover også vigtigt for omsætningen af proteiner og fedtstoffer.

Du finder også B-vitaminerne i Female Multiple, men her finder du samtidig en ekstra dosis af mineralet jern. Menstruation er nemlig den store jerntyv hos kvinder. Gentagne forsøg har vist, at jerntilskud øger oplagtheden, giver overskud og mere gå-på-mod, selv hos kvinder med normalt hæmoglobin. Du kan altså have en underliggende, latent jernmangel, uden at det afsløres som lav blodprocent. Har du familieforøgelse i tankerne, så skal du også tænke jernvejen. Starter du graviditeten med en god jernstatus, øges chancen for at føde et normalvægtigt barn og for, at du har det bedre i løbet af graviditetsperioden. Hører du til blandt de ”moderne” kvinder, som bare vil nå det hele: fuldtids på arbejdsmarkedet, perfekt husmor og chef på hjemmefronten samt fitness som mellemnavn, så lad ikke manglen på jern komme i vejen for dine ambitioner.

 

En tablet dagligt er nok med Female og Male Multiple fra Solgar.

 

Er du gravid?

Du skal selvfølgelig altid tænke næringsværdien ind i dine måltider – gravid eller ej. Men som gravid har du jo også ansvaret for det lille liv i maven. Derfor skal du tænke ekstra over, hvad du spiser. Dit barn stiller nemlig store krav til din ernæring. Mange kvinder oplever i første trimester at have kvalme, nedsat appetit og kun lyst til bestemte fødevarer. Mangel på zink, B6, magnesium og essentielle fedtstoffer kan medvirke til graviditetskvalme. Vil du helst tage magnesiumtilskud, hvor kapslen ikke er lavet af dyreknogler (gelatine), så er Magnesium Citrate fra Solgar svaret til dig. Det er et vegansk produkt, og dosis er kun en tablet dagligt.

Du er måske allerede overvældet af alle de råd. Vi kan gøre det simpelt med tre basistilskud: En kraftig multivitamin som fx Prenatal Multivitamin fra Solgar. Her får du magnesium, calcium og en række essentielle vitaminer.

 

Sunde lækkerier til de små

Fra treårsalderen og opefter kan dit barn få glæde af Solgars Kangavites, der er tyggetabletten med 28 aktive ingredienser såsom calcium, magnesium, jern og vitamin C, D og B. Den lille krop, som skal vokse sig stor og stærk, har brug for hjælp til at opbygge stærke knogler og et godt immunforsvar. Vitaminerne fås med forskellige smagsvarianter, så selv den mest kræsne vil finde sin favorit. Det kan ofte være svært at få børn til at spise sine grøntsager, hvilket ofte kan lede til vitamin- og mineralmangel. Den lille vitaminpille skal selvfølgelig ikke erstatte den sunde og varierede kost. Den kan dog være med til at give ro over feltet, så den sunde livsstil ikke bliver en forceret proces, men derimod en god oplevelse, som holder hele livet.

 

En god multivitamin til dit barn kan skabe ro over feltet, så der er tid til at introducere den sunde livsstil med et dagligt indtag af grøntsager.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *