Kvinder i alle aldre til kamp mod svage slimhinder

Havtorn

 

Kløe, irritation, udflåd, svamp, måske eksem, men i hvert fald røde og irriterede slimhinder. Det har de fleste kvinder prøvet mere end en gang i livet, og hører du til en af de mange, som har gentagne problemer, er havtorn en ven for livet. Tag en kur en til to gange om året, og du vil sikkert mærke en lindring meget hurtigt.

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar 2016


Årsagerne til irritation i underlivet kan være mangfoldige, og lægen skal selvfølgelig være med til at afgøre, om der skal en medicinsk behandling til. Det skal der sjældent, for der findes ikke rigtig medicin, der sådan virker grundlæggende positivt på slimhinderne. Her skal man over i afdelingen for kosttilskud for at finde den rette hjælp, der tager grundlæggende fat om problemet.

Havtorn som ekstrakt fra bær og frø

Havtornbær bliver i dag brugt i det nye nordiske køkken for sin lidt syrlige, lidt skarpe og meget friske smag, men kan også bruges som en del af en forebyggende og behandlende strategi.

Laver man en ekstraktion af bærrene –og frøene – får man et højt indhold af omega 7 og andre bioaktive stoffer, såsom E-vitamin og carotenoider, herunder betacaroten, der er et forstadie til A-vitamin. A-vitamin er kendt for sin slimhindeopbyggende effekt, og i kombination med det naturlige indhold af E-vitamin og omega 7 har man foretaget en række videnskabelige forsøg for at se, om netop kombinationen i havtorn kan gøre en forskel for vores sundhed.

116 kvinder med tørre og skrøbelige slimhinder

I et videnskabeligt studie med 116 kvinder så man en statistisk tydelig markering af, at de kvinder, der fik kapslerne med de aktive stoffer, blev hjulpet over en periode på tre måneder, mens de kvinder, der fik placebo (snydekapsler), ikke fik den samme hjælp. Undersøgelsen, som blev foretaget i Finland af professor Risto Erkkola var både dobbelt-blindet og randomiseret, så hverken læge eller klient vidste, hvem der fik de korrekte kapsler, og kvinderne blev også tilfældigt udvalgt.

Fælles for alle kvinderne var, at de lider af såkaldt urogenitial atrofi, hvor slimhinderne bliver tørre og skrøbelige. Det er en tilstand, man mest ser i overgangsalderen pga. dalende østrogen, men den forekommer også hos yngre kvinder, især hos ammende og kvinder, der spiser p-piller.

Kan anvendes til andre slimhindeproblemer

Indholdet af de aktive stoffer i havtornbær- og frø kan også anvendes til at beskytte slimhinderne mod bakterier, virus og svampe samt til at skabe en bedre opheling, hvis der er tendens til rifter og sår.

Undersøgelsen blev udført på Gynækologisk Center, Turku Hospital i Finland, under ledelse af professor Risto Erkkola m.fl.

Der blev brugt en standardiseret blanding af olie fra havtornbær og havtornfrø, produceret ved hjælp af superkritisk CO 2 -ekstraktion (SBA24® Sea Buckthorn Oil/Membrasin®, Aromtech Ltd, Tornio, Finland).

I Danmark hedder produktet Membrasin og forhandles af Abigo Pharma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *