Kan dette stof hjælpe os til et længere liv ?

Mangel på selen og højere dødelighed

 

Er der noget, vi mennesker elsker at læse om, er det ting, der måske kan hjælpe os med at forhale alderdommen. Flere undersøgelser peger på mineralet selen som et spændende bud på et stof med netop denne egenskab.
 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hver gang en af dine celler i kroppen fornyer sig – og det sker temmelig ofte – bliver dens telomerer en anelse kortere. Når telomererne til sidst er slidt helt op, går cellen til grunde og dør. Hvis du ikke har hørt om telomerer før, kan du sammenligne dem med de små plastichætter, som sidder for enden af dine snørebånd og forhindrer dem i at flosse. Telomerer er placeret helt ude i enderne af dine kromosomer og beskytter disse mod at flosse. Kromosomerne er særlige proteiner, der vikler dit DNA (arvemateriale) sammen i en spole, for at det kan passe ind i cellerne. Hvis ikke dette var tilfældet, ville DNA’et være tre meter langt fra ende til anden.

Slidte telomerer er tegn på ældning

Forskning viser, at telomerernes længde er en ganske god og nøjagtig målestok for vores biologiske ældning. Jo mere nedslidte de er, desto kortere tid går der, før kromosomenderne bliver blotlagt, og cellen kaster håndklædet i ringen. Hvis man på en eller anden måde kunne finde en måde at bremse dette telomerslid på, ville det kunne holde cellerne aktive i længere tid. Det kan man efter alt at dømme. Svenske forskere med kardiologen professor Urban Alehagen i spidsen har studeret det livsvigtige grundstof selen og har blandt andet påvist, at det beskytter mod oxidativ stress og kronisk inflammation.

Selenmangel gør telomerer sårbare

Oxidativt stress er en tilstand, hvor ødelæggende frie radikaler nedbryder rask væv med sygdom og ældning til følge. Man ved, at oxidativt stress, kronisk inflammation og usund kost og livsstil alle bidrager til afkortningen af telomererne, og i en videnskabelig artikel, som Alehagen og hans forskerteam offentliggjorde i tidsskriftet Biomolecules sidste efterår, kom de nærmere ind på sammenhængen. Her forklarede de blandt andet, at mangel på nogle af de vigtige selenoproteiner kan være skyld i telomerafkortning. Mennesker producerer omtrent 25-30 forskellige selenoproteiner, som har en lang række vigtige funktioner, herunder at beskytte celler og væv mod frie radikaler og oxidativ stress.

Kilde: Biomolecules, oktober 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *