Selen er med til at sikre en sund graviditet

 

Det er vigtigt for gravide kvinder at have tilpas meget selen i blodet, viser en større gennemgang af videnskabelige studier. Stoffet er med til at beskytte imod en række komplikationer, som en del gravide kommer ud for under graviditetsforløbet.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Sporstoffet selen har talrige opgaver i kroppen. En af dem er at sikre, at menneskers forplantning kører helt efter planen. Brasilianske forskere har netop offentliggjort en systematisk gennemgang af syv videnskabelige studier, som viser, at tilskud af selen til gravide kvinder, som mangler dette livsvigtige stof, kan være med til at sikre, at deres graviditet forløber godt samtidig med at beskytte imod nogle af de komplikationer, som ofte optræder under graviditeten. Undersøgelserne omfatter kvinder fra lande som USA, Storbritannien, Indien, Polen, Spanien, Italien og Sydafrika.

 

Beskytter mod præeklampsi

Blandt de ting, som forskerne observerede, var, at selentilskud beskyttede mod præeklampsi, som er en potentielt livstruende tilstand med forhøjet blodtryk, som kan opstå i forbindelse med graviditet. De observerede ligeledes, at kvinder med et højt selenindhold i blodet havde lavere indhold af antistoffer mod autoimmune stofskiftelidelser. Disse stofskifteforstyrrelser er et andet problem, som en del gravide støder på. Lavere indhold af antistoffer er som udgangspunkt et tegn på en bedre stofskiftefunktion.

 

Vigtigt for sædkvaliteten

Selen har også stor betydning for mænds forplantningsevne. For eksempel viste et forsøg udført af den skotske forsker Alan MacPherson, at produktet Bio-Selen + Zink havde en positiv indvirkning på mænds sædkvalitet. Mændene i forsøget var i forvejen i behandling på en fertilitetsklinik, fordi de havde problemer med sædkvaliteten. Tilskuddet af selen og zink bevirkede, at de dannede markant færre deforme sædceller, og deres sædceller havde desuden signifikant bedre bevægelighed (motilitet). En stor del af dem blev efterfølgende fædre. Forsøget er offentliggjort i British Journal of Urology.

 

Almindelig viden hos kvægfarmere

Selen indgår i knap 30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner), som har forskellige funktioner. En af de funktioner er at beskytte mod oxidativ stress. Det er netop, når frie radikaler angriber og ødelægger sædcellers DNA, at det kan føre til deformiteter, som bevirker, at sædcellerne ikke kan bevæge sig normalt.

Inden for kvægbrug er det almindelig viden, at selen er af afgørende betydning for dyrs forplantningsevne. Det er faktisk helt almindelig bundlinjetænkning at sørge for, at dyrene er velforsynede med dette livsvigtige stof, så de kan formere sig. Af en eller anden grund er denne viden først nu ved at blive udbredt inden for lægevidenskaben.

 

Kilde: The Brazilian Journal of Gynecology and Obstetrics, juni 2022

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x