Selen er med til at sikre en sund graviditet

Smuk gravid brunette

 

Det er vigtigt for gravide kvinder at have tilpas meget selen i blodet, viser en større gennemgang af videnskabelige studier. Stoffet er med til at beskytte imod en række komplikationer, som en del gravide kommer ud for under graviditetsforløbet.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Sporstoffet selen har talrige opgaver i kroppen. En af dem er at sikre, at menneskers forplantning kører helt efter planen. Brasilianske forskere har netop offentliggjort en systematisk gennemgang af syv videnskabelige studier, som viser, at tilskud af selen til gravide kvinder, som mangler dette livsvigtige stof, kan være med til at sikre, at deres graviditet forløber godt samtidig med at beskytte imod nogle af de komplikationer, som ofte optræder under graviditeten. Undersøgelserne omfatter kvinder fra lande som USA, Storbritannien, Indien, Polen, Spanien, Italien og Sydafrika.

Beskytter mod præeklampsi

Blandt de ting, som forskerne observerede, var, at selentilskud beskyttede mod præeklampsi, som er en potentielt livstruende tilstand med forhøjet blodtryk, som kan opstå i forbindelse med graviditet. De observerede ligeledes, at kvinder med et højt selenindhold i blodet havde lavere indhold af antistoffer mod autoimmune stofskiftelidelser. Disse stofskifteforstyrrelser er et andet problem, som en del gravide støder på. Lavere indhold af antistoffer er som udgangspunkt et tegn på en bedre stofskiftefunktion.

Vigtigt for sædkvaliteten

Selen har også stor betydning for mænds forplantningsevne. For eksempel viste et forsøg udført af den skotske forsker Alan MacPherson, at produktet Bio-Selen + Zink havde en positiv indvirkning på mænds sædkvalitet. Mændene i forsøget var i forvejen i behandling på en fertilitetsklinik, fordi de havde problemer med sædkvaliteten. Tilskuddet af selen og zink bevirkede, at de dannede markant færre deforme sædceller, og deres sædceller havde desuden signifikant bedre bevægelighed (motilitet). En stor del af dem blev efterfølgende fædre. Forsøget er offentliggjort i British Journal of Urology.

Almindelig viden hos kvægfarmere

Selen indgår i knap 30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner), som har forskellige funktioner. En af de funktioner er at beskytte mod oxidativ stress. Det er netop, når frie radikaler angriber og ødelægger sædcellers DNA, at det kan føre til deformiteter, som bevirker, at sædcellerne ikke kan bevæge sig normalt.

Inden for kvægbrug er det almindelig viden, at selen er af afgørende betydning for dyrs forplantningsevne. Det er faktisk helt almindelig bundlinjetænkning at sørge for, at dyrene er velforsynede med dette livsvigtige stof, så de kan formere sig. Af en eller anden grund er denne viden først nu ved at blive udbredt inden for lægevidenskaben.

Kilde: The Brazilian Journal of Gynecology and Obstetrics, juni 2022

4 thoughts on “Selen er med til at sikre en sund graviditet

 • Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?

  you made blogging look easy. The whole glance of your
  website is magnificent, let alone the content!
  You can see similar here sklep online

 • Hey! This is kind of off topic but I need some advice from
  an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about creating my own but
  I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  With thanks I saw similar here: Sklep internetowy

 • My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be
  just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you?

  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write
  in relation to here. Again, awesome web log! I saw similar here:
  Dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *