Alt du behøver at vide om hundegodbidder

[envira-gallery id=”261854″]

 

Vi elsker at uddele hundegodbidder, for det gør vores hvalpe og hunde så glade. Hunde elsker opmærksomhed, så det er en win-win, og man bliver hurtigt bedste venner med et par lækre godbidder i lommen.

 

Af Charlotte Dinesen

 

Værdien i en godbid

Kom her. Sid ned. Lær et trick. Gør hvalpen renlig. “Dygtig hund” har mange betydninger.

Værdien af en godbid er vigtig, når man arbejder med træning af sin hund. Ud over at belønne forstærker vi hundens adfærdsmønstre. Vi ønsker alle en hund, der lystrer, og jo mere lækker en godbid er for hunden, jo mere vil den gøre, hvad du ønsker og elske dig for det. Så en hund, som har stor lyst til godbidder, er supernem at motivere. Hvis den slet ikke vil motiveres af mad, kan det være, du skal prøve en helt anden type kød, end du har prøvet før, eller bruge en yndlingsbamse. Verbal samt fysisk ros og berøring kan også sagtens virke for mange.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på

Ud over hvad din hund kan lide, hvad kan den så tåle?

Er det en hund på slankekur eller seniorhund, er det bedst at blive vejledt om de mest fedtfattige kødsorter. I Den Grønne Pote er det torsk, vildt, hest og fjerkræ, som er lavest i fedt. Når man kastrerer hanhunde og steriliserer tæver, ændrer man på hhv. testosteronets og østrogenets aktiverende og appetithæmmende virkning. Det betyder, at man typisk oplever, at neutraliserede hunde får en større ædelyst. Især hos kastrerede hanhunde ser man tit en kraftigt forstærket spiselyst.

Er din hund lidt for tynd, er det en god idé at vælge nogle snacks med mørkt kød og højere fedtprocent som fx lam, okse og laks, da de feder mest.

Lider din hund af kløe eller sensitiv hud, kan det være allergier, og her er det vores erfaring, at du skal holde dig til én proteintype i mad og hundesnacks. Nogle hunde kan fx ikke tåle okse og kylling. Prøv i stedet en single proteingodbid med lam, vildt, fisk eller veganske hundesnacks.

Ud over kvaliteten så vær opmærksom på størrelse og hårdhed. Lille godbid til lille hund, siger sig selv, for problemet med en for stor snack på træningsbanen er, at hunden skal tygge for meget og bruge tid på det. Nogle kan sagtens bruge hundens tørfoder, mens andre er meget kræsne og kræver noget ekstra lækkert.

 

Hvad er “naturlige ingredienser”?

De helt billige hundekiks består ofte af kødmel, hvidt mel/ris, tilsætningsstoffer og sukker. Ingredienser, som din hund ikke har godt af i for store mængder.

Så lugt til det. Det skal lugte af tørret kød. Undgå også røgede godbidder. Gå efter rent tørret kød og grønt. Væn dig til at læse ingredienslisten, eller spørg til råds i din favoritbutik.

 

Moderne godbidder

Udvalget af sunde godbidder og tyggesnacks er steget gevaldigt de sidste par år. Fra bag-selv til tørrede, frysetørrede og dehydrerede til insektprotein og grøntsagsgodbidder. Så det er nemt at forkæle din hund. Selv hunde med specielle diæter behøver ikke at gå glip af noget med alle de glutenfri, kornfri og vegetariske muligheder. I specialbutikkerne finder du også godbidder med supplementer til led (spirulina, grønlæbet musling, msm m.m.) Tang kan også være tilsat og bidrage til at reducere plak fra tænder. Der er også beroligende godbidder, som har udtræk af to beroligende droger, kamille og passiflora. Til maver med et sensitivt fordøjelsessystem er der godbidder, som indeholder colostrum (råmælk), der tilfører vigtige proteiner og gode immunstoffer samt cikorierod – det naturlige fiberstof, der fremmer de “gode bakterier” i kroppen.

 

Nogle laver deres egne snacks

Du kan også bage godbidder, og børnene vil gerne være med. Det kræver kun kød, (lever er altid favoritten, fordi det dufter så stærkt), og grøntsager kan også bruges. Rodfrugter er altid et hit – specielt sød kartoffel. Varmes på lav varme i nogle timer, og derved får I de skønneste tørrede godbidder. Der kan også blandes lidt gedemælk, æg, mel og kokosolie i, som laves til kiks (hvis hunden tåler gluten).

 

En opskrift på levergodbidder

Skær leveren i strimler på fem centimeter, tør dem i ovnen på 100-150 grader i cirka halvanden time. Vend dem nogle gange, så tørrer de bedst.

Du kan også finde inspiration i den nye bog ”Snack & hund” af Stine Maren Knudsen med masser af forslag til godbidder, du selv kan lave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *