E-vitamin trekløver gør en forskel

[envira-gallery id=”261748″]

 

Forskning viser, at der er stor forskel på, hvordan de enkelte typer E-vitamin virker i kroppen. En vifte af tre af de otte naturlige E-vitaminer virker mere effektivt end ren Alfa-tokoferol, som er den mest anvendte i E-vitamintilskud.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016

 

Hjertekarsygdomme behandles traditionelt med medicin som aspirin, statiner og betablokkere. I de senere år er man begyndt også at finde interesse for både C- og E-vitaminer, fordi de tilsyneladende har både en forebyggende og beskyttende rolle for hjertekarsystemet. Så hvorfor ikke forebygge i stedet for at behandle denne type sygdomme i den udstrækning, man selv kan gøre noget?

E-vitamin findes naturligt i form af otte forskellige tokoferoler, som i naturen altid findes i samspil med hinanden. Ikke nødvendigvis hele viften af tokoferoler på én gang, men de samarbejder altid flere sammen.

I rapporten ”Efficacy of Tocopherol Mixtures Compared with Alpha-Tocopherol in Cardioprotection” konkluderer forskerne, at de mange in vitro undersøgelser, der har været omkring brugen af E-vitamin i forhold til hjertekar-sygdomme, tydeligt fortæller om vitaminets vigtighed i forebyggelsen og behandlingen af disse sygdomme. Tokoferoler er, ud over deres antioxidante virkning, også vigtige for cellernes signalering, genudtryk (bestemmer om en celle skal blive en muskel-, nervecelle eller noget helt andet) samt proteinudtryk (proces, hvor oplysninger kodet i generne er oversat til et protein).

Rapporten påpeger, at gamma-tokoferoler er mere potente end alfa-tokoferoler i blodprop-forebyggende og antioxidant sammenhæng. I den forbindelse har man observeret lave værdier af gamma-tokoferoler i blodplasmaet hos patienter med hjertekarsygdomme, mens alfa-tokoferolerne har ligget på normalen. Lave gamma-tokoferolværdier i blodplasmaet kan altså være medvirkende til udviklingen af hjertekarsygdomme, hvilket giver E-vitamins rolle en helt ny drejning for vores sundhed.

 

Gamma-tokoferol beskytter mod prostatacancer

Hvor man tidligere har troet, at alfa-tokoferol var kilden til alt godt, som E-vitamin kunne tilbyde, så har forskningen vist, at gamma-tokoferol ser ud til at være en af de virkelig store stjerner i E-vitaminfamilien. Et studie lavet på flere end 20.000 mænd, som havde udviklet prostatacancer, viste, at de havde signifikant lavere gamma-tokoferol-værdier end mænd, der ikke udviklede denne type cancer. Gamma-tokoferol hæmmer væksten af kræftceller i højere grad end alfa-tokoferol. Tyktarmskræft er en anden cancerform, som forskningen kan se, at gamma-tokoferol har en forebyggende effekt på.

Grotesk nok har man fundet ud af, at høje doser alfa-tokoferol mindsker gamma-tokoferol i blodet, og det er derfor på høje tid, at vores E-vitamin kosttilskud tilpasses den nye forskning.

Kosten er selvfølgelig en grundlæggende og nødvendig kilde, men sommetider er et tilskud på sin plads. Man har tidligere troet, at alfa-tokoferol var det vigtigste E-vitamin, fordi det er det, der procentvis er mest af i de naturlige kilder. Nu ved man heldigvis mere om disse livsvigtige vitaminer, og det kommer forbrugerne til gode i et produkt som Cardi-E, der har rigtig meget forskning i ryggen, og derfor er sammensat, så det optages og udnyttes bedst muligt.

 

Kilde: Importance of tocopherols beyond a-tocopherol: evidence from animal and human studies. Katarina Saldeena, Tom Saldeenb, T

 

De rigtige E-vitaminer hindrer harskning

E-vitamin har ifølge undersøgelserne ikke altid den ønskede effekt, når dens antioxidanteffekt bruges som beskyttelse af fedtsyrer som kosttilskud. Det handler om, at man industrielt har en tendens til at bruge et enkelt E-vitamin, alfa-tokoferol, i stedet for som i naturen at bruge flere sammen. Delta- og gamma-tokoferol har en langt stærkere antioxidant effekt end alfa-tokoferol, og den højnes endnu mere, når gamma-, delta- og alfa-tokoferolerne får lov at virke sammen. Forskningen viser, at cellerne optager en større mængde E-vitamin, når de indgives i en blanding, end når alfa-tokoferol gives alene.

Oxidativt stress og Alzheimers

Oxidativt stress i hjernen har tilsyneladende en stor rolle i udviklingen af Alzheimers. Igen kommer gamma-tokoferol på banen som det E-vitamin, der kan nedsætte oxidationsprocessen, hvorimod alfa-tokoferol ikke ser ud til at have nogen rolle i den henseende. Der er altså rigtig god grund til at efterligne naturen, når vi skal have tilskud med E-vitamin, så vi sikrer en vifte af de forskellige tokoferoler.

Når du har brug for tilskud

Det er ikke altid, vi får nok E-vitamin gennem kosten, og er man ryger, småt spisende eller allerede i farezonen for at udvikle nogle af de sygdomme, som E-vitamin har en støttende virkning på, kan et tilskud være vigtigt. Cardi-E fra Anjo indeholder trekløveret af virksomme tokoferoler, som højner optageligheden og antioxidanteffekten.


Indhold i 12 dråber Cardi-E:

Naturligt gamma-tokoferol – 100 mg

Naturligt alfa-tokoferol – 20 mg

Naturligt delta-tokoferol – 40 mg

Rapsolie (oleinsyre, linolsyre, alfa-linolensyre) – 0,8 g

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *