Højt blodsukker øger risikoen for blodprop i hjertet

Højt blodtryk


Voksne mennesker med blodsukkerværdier, der ligger højere end normalt, har større risiko for at havne på hospitalet med blodprop i hjertet, viser ny amerikansk forskning. Der er god grund til at holde blodsukkeret stabilt, og her har chromgær en god og dokumenteret virkning.

Af Bjørn Falck Madsen

 

De færreste tænker, at et forhøjet blodsukkertal kan være livsfarligt, men ifølge en ny amerikansk undersøgelse er dette tilfældet. Forskerne observerede, at voksne mennesker i alderen 18-44 år, hvis blodsukkertal lå over normalværdierne, havde større risiko for at blive indlagt på hospitalet på grund af blodprop i hjertet. Dog fandt forskerne ikke, at det forhøjede blodsukker øgede risikoen for andre alvorlige hjerte-kar-komplikationer som hjertestop eller slagtilfælde. Normalt er det faktorer som forhøjet indhold af triglycerider eller kolesterol i blodet, højt blodtryk og rygning, som sættes i forbindelse med en øget risiko for blodprop i hjertet, men højt blodsukker kan nu også føjes til listen.
 

Chromgær hjælper diabetikere

Forhøjet blodsukkertal – eller prædiabetes – er et voksende problem, som i høj grad er knyttet til kost og livsstil. Det er muligt at sænke blodsukkertallet og holde det i balance ved at spise sundt samt motionere regelmæssigt. En anden ting, som har vist god effekt, er at tage tilskud af organisk chromgær. For eksempel viste en tjekkisk undersøgelse udført på 36 type 2-diabetikere, at daglig indtagelse af chromtabletter førte til en signifikant sænkning af blodsukkeret sammenlignet med snydetabletter (placebo).

Mindre oxidativt stress

Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor den ene gruppe fik fire tabletter (400 mikrogram) Bio-Chrom dagligt, og den anden fik placebo. Ud over at chrompræparatet sænkede blodsukkeret, så man også, at det sænkede niveauet af en række markører for oxidativt stress. Forsøget varede i tolv uger, og der blev ikke observeret nogen bivirkninger i den gruppe af forsøgspersoner, som fik chromtabletterne.

Kilde: Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, maj 2022


Kun hver femte amerikaner 
har optimal hjertesundhed

Helt nye tal fra American Heart Association (AHA), som er USA’s pendant til Hjerteforeningen i Danmark, kaster en dyster skygge over den amerikanske befolkning. Ifølge en ny undersøgelse har fire ud af fem amerikanere lav til moderat hjerte-kar-sundhed, hvilket ikke ligefrem er opmuntrende læsning. Det vil med andre ord sige, at kun hver femte amerikaner – eller 20 procent af befolkningen – har optimalt kardio-vaskulært helbred. Vurderingen er baseret på en tjekliste, som den amerikanske hjerteforening har udarbejdet. Tjeklisten kigger på både hjerte- og hjernesundhed.

Kilde: Circulation, juni 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *