Q10 beskytter hjertet i forbindelse med kirurgi

Operation-kirurgi

 

Patienter, som tager tilskud af coenzym Q10, ser ud til at være bedre beskyttet mod såkaldt reperfusions-arytmi, som kan opstå i forbindelse med hjerteoperationer.

Af Bjørn Falck Madsen

Et hjerteindgreb skulle meget gerne gavne patienten, og det gør det naturligvis også, men der er en risiko for noget, som kaldes reperfusions-arytmi. Al blodtilførsel til hjertet afskæres under indgrebet, og når blodtilførslen genetableres, og der strømmer store mængder blod og ilt tilbage til hjertemusklen, udvikles der kaskader af frie radikaler, som kan skade hjertevævet. Den pludselige tilstrømning af blod kaldes reperfusion, og skaderne, der opstår i kølvandet på dette, hedder reperfusions-skader.

Q10 er en kraftig antioxidant

En af disse skadevirkninger kaldes for reperfusions-arytmi og kan være potentielt livstruende, men forskere fra Airlangga University i Indonesien har påvist, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 har en beskyttende virkning mod problemet. Det skyldes blandt andet stoffets effektive rolle som antioxidant, der beskytter mod frie radikaler i blodet og cellemembranerne. Deres forskning er offentliggjort i Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology.

Hjælper mod hjertesvigt

Coenzym Q10 er i forvejen kendt for sin evne til at øge hjertets pumpekraft og reducere dødeligheden hos patienter med kronisk hjertesvigt. I Q-Symbio-forsøget, som blev offentliggjort i JAAC Heart Failure i 2014, så man, hvordan dødeligheden blev sænket med 43 procent hos patienter, der fik 300 mg Bio-Qinon Q10 dagligt som led i deres behandling.

Kilde: Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *