Hjerte, blodkar og det flydende organ, blodet

Hjerte

 

Det homøopatiske hjørne

Dette hjørne er dedikeret til hjerte-kredsløbet.

Af Thomas Kjærsgaard

Det er svært at afgøre, hvad der er mest vigtigt for, at vi fungerer, men isoleret set udgør hjertet, blodkar og vores ca. fem til seks liter blod en hel unik og fantastisk overlevelsesmaskine. Blodet sørger for at forsyne kroppen med ilt og næring, men også at sende affaldsstofferne ud. Hovedparten af vores immunsystem transporteres med blodet og er med til at styre vores temperatur.

Så når der er problemer i dette system, er det alvorligt. Hjerte-kar-sygdomme er næsthøjeste dødsårsag efter cancer. Men før det bliver så alvorligt, kan vi rammes af en række lidelser, der stammer fra hjerte og kredsløb, men som kan behandles uden problemer. Der er en lang række homøopatiske lægemidler, som i flere hundrede år har været anvendt til disse lidelser.

Generelt må jeg dog understrege, at har man mistanke til, at man lider af en hjerte-kar-sygdom, bør man altid konsultere en læge og få en klar diagnose på, hvad der er galt. Derudfra kan man supplere med god kost, tilskud og målrettede naturlige midler.

Eksempler på kredsløbslidelser kan være:

Svimmelhed og transportsyge (køre-, sø- og luftsyge)

Det sker ofte, at jeg får klienter, der lider af svimmelhed eller vertigo. Det oplever næsten alle mennesker på et tidspunkt. Overordnet er der fire typer af svimmelhed: Almindelig svimmelhed (vertigo), der er kendetegnet ved en roterende, synkende eller svajende fornemmelse, dernæst ørhed, besvimelsesfornemmelse og manglende balance. Det er tre til fire gange oftere, at kvinder bliver ramt af svimmelhed.

Årsagerne til svimmelhed er rigtig mange. Kredsløbsforstyrrelser giver tegn på svimmelhed. Almindelig svimmelhed skyldes ofte en ubalance i det indre øre. Tit kaldes det ”virus” på balancenerven. Der er dog oftest ikke tale om en virus, men mere om en ophobning af affaldsstoffer, partikler eller stendannelser i det indre øre.

Der findes jf. Netdoktor ingen almindelig medicin, der kan afhjælpe forløbet. De få symptommidler, man anvender som kvalmemidler, antihistamin etc., giver træthed og andet ubehag, dvs. almindelig lægeordineret medicin. Inden for homøopatien er der en række dokumenterede produkter med god effekt til lige fra akut svimmelhed til kroniske forløb som Menières.

Det bedst dokumenterede produkt mod svimmelhed er Vertigoheel. Det fås som tabletter, dråber og drikkeampuller. I Tyskland er dets officielle anvendelse: ”Mod svimmelhed og til forbedring af mikrocirkulationen”. Mikrocirkulationen er primært blodets kredsløb til hjernen.

Derudover bør man se på kosten/nydelsesmidler, spisehyppighed, arbejdsstillinger, sygdomshistorie, sportslig udfoldelse og andet, der kan have indflydelse på svimmelhed.

Afslutningsvis kan jeg nævne, at der også er lavet studier på Vertigoheels positive indvirkning på ”transportsyge”. Dvs. køre-, luft- og søsyge. Min egen søn led som lille af køresyge, og efter to gange behandling med Vertigoheel forsvandt det helt og er stadig væk, nu som 30-årig.
 

Åreforkalkning

Også kaldet arteriosklerose er en tilstand, hvor der forekommer aflejringer på indersiden af blodkarrene. Det mindre gennemløb, der så opstår, giver en øget risiko for blodpropper.

Vi får alle disse aflejringer, men nogen får det i mere alvorlig grad, og flere faktorer hjælper til. Det kunne være rygning, genetisk disposition, manglende bevægelse, overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol af typen LDL i blodet, sukkersyge – både type l og ll samt vores alle sammens STRESS.

Terapien ligger således til højrebenet. Gør det modsatte af ovenstående til at starte med. Det er billigt, men kræver som alle livsstilsændringer en seriøs ændring i mønstre og vaner.

Vil man have hjælp inden for homøopatien, anbefaler jeg Cralonin dråber til bedre blodgennemstrømning – vaskularisering, Barijodeel-tabletter til hæmning af inflammation i blodkarrene, der øger risikoen for propdannelse og forbedrer lymfegennemstrømningen, og Vertigoheel, hvis forkalkningen er koncentreret omkring kredsløbet til hjernen.

Hjertearytmi/flimmer

Ved hjertearytmi forstår man afvigelser fra den normale hjerterytme. Det kan være for hurtig eller for langsom hjerterytme. Der kan være kortvarige afvigelser i rytmen. Pauserne kan være ledsaget af abnorme erstatningsslag, der føles voldsomme og kan tage pusten fra en.

Arytmi kan forekomme helt normalt uden at være alvorlig. Hjertesygdom er dog den hyppigste årsag til hjertearytmi. Det kan være en skade eller klaplidelse.

Når alvorlige sygdomme er udelukket, anbefaler jeg Cardiacum-tabletter eller Cralonin-dråber samt 400 mg Magnesium Diasporal før sengetid.

Åreknuder

En tredjedel af alle mennesker oplever symptomer på åreknuder. Behandlingen er ofte operation uden større gener eller smerter. Åreknuder opstår, når trykket i venerne, der sender blodet tilbage til hjertet, bliver for stort, og venevæggene er for svage.

Åreknuder er relativt ufarlige, og mange bliver ramt. Ofte er det den kosmetiske konsekvens, der er værst. Åreknuder er hyppigst hos 30-50-årige kvinder, og forholdet er 2:1 kvinder/mænd.

Symptomer kan desuden være lette smerter på områderne omkring de opsvulmede vener, kramper i læggene og uro i benene, trætte lægmuskler og svien.

Inden for homøopatien bruger jeg Hamamelis Heel-salve udvortes og Aesculus-Heel oralt.

For højt blodtryk

Forhøjet blodtryk, også kaldet hypertension, er, når hjertet arbejder hårdere end normalt. Herved opstår et større pres på både hjertet og arterierne. Langvarig hypertension kan føre til hjerteanfald, slagtilfælde, nyresvigt, øjenskader og aterosklerose. Blodtryk måles i to forskellige værdier:

  • Det systoliske blodtryk: Trykket i blodårerne, når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i årerne
  • Det diastoliske blodtryk: Trykket i årerne mellem hjerteslagene

Forhøjet blodtryk er hos en voksen over 140 mmHg systolisk eller over 90 mmHg diastolisk tryk.

Gravide har normalt et let forhøjet blodtryk, hvilket skyldes det ekstra arbejde, kroppen er på under graviditeten.

Ved hypertension anbefaler jeg Cralonin-dråber og Rauwolfia Comp-ampuller.

Med disse ord vil jeg ønske alle et godt kredsløb og en stabil hjerterytme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *