Del 5: Sund og skøn med de fem elementer

Skøn med de 5 elementer

 

I de tidligere numre af SUND-FORSKNING har du kunnet læse om skønhed og balance med de fem elementer. Vi er nu nået til element nummer fem, og det er jordelementet, som består af mave, milt og bugspytkirtel.

Af Mette My Oppermann

Kropsvæv, som hører under jordelementet, er bindevæv, fedtvæv, læber og lemmer.

Hvis dine elementer er i balance, vil du være “jordnær”, koncentreret og have sympati for dine medmennesker.

Hvis dit element er i ubalance, kan det være, at du føler dig lidt sløv og har svært ved at komme ud af starthullerne.

Det kan også være, at du er en “overtænker”, og det svækker miltens energi og kan give en ustyrlig trang til søde sager. Fysisk kan du lide af slapt bindevæv, hæmorider, svage muskler, akne, udspilet mave.

Maven er det første step i vores fordøjelse (efter maden er blevet tygget i munden og blandet med vigtige enzymer). Milten står for at optage den vigtige næring fra føden, som vi egentlig kan kalde essensen. Blodet skal bringe alle de vigtige næringsstoffer ind i vores celler.

Hvis din miltenergi er stærk, vil du have et godt immunsystem, da milten også står for lagring af B- og T-celler, som henholdsvis sendes til knoglemarven og thymus. Vores immunsystem består ud over thymus af milten, knoglemarv, blod, slimhinder, lymfeknuder og kropsvæsker, fx mavesyren. Vi ved også, at vores immunsystem påvirkes af proteiner. Det er derfor vigtigt at få den rigtige sammensætning af proteiner for at bibeholde et stærkt immunsystem.

Skønhed og jordelementet

Kigger vi på nogle af de ubalancer, som kan forekomme i jordelementet, så kunne det være problemer med blodsukkeret, svagt bindevæv og ødemer ikke kun pga. mangel på næringsstoffer, men måske har du også et stort sukkerindtag, som påvirker din krop og huden ved fx at binde væske.

Mangel på chrom kan også give lyst til at spise sødt. Du kan starte med et tilskud af chrom, 200-300 mg dagligt, over en periode på minimum tre måneder.

Har du en sød tand, har du måske oplevet, at din hud er “puffy” og måske har røde plamager. Det skyldes, at sukker binder væske i kroppen, men også danner inflammation i dit væv.

Hvis du derimod lider af et svagt bindevæv, som kan forekomme i alle aldre, kan det stadig betale sig at kigge på dit sukkerindtag. Men også mineralet kisel, C-vitamin og fx collagen kan hjælpe dig mod svagt bindevæv.

Collagen er et vigtig protein, som indgår i alt fra bindevævsfibre til sener, hud og muskler. Allerede fra 25-årsalderen mister vi proteinet, som gør, at vores krop bliver mindre fast. Hvis du vil sikre, at du kan optage collagen, skal det være hydrolyseret, dvs. at det bliver spaltet i mindre kæder, som gør, at vores krop rent faktisk kan optage det. Dog er der en masse gode forskellige mærker, som har en høj optagelighed.

Jeg har omtalt dem før, men min favorit er altså Collagen filler fra New Nordic.

En anden måde, du kan styrke din hud og især din milt-Qi på, er ved at anvende blodstyrkende urter. Brændenælde er blodrensende, og ifølge kinesisk medicin er blodet noget af det vigtigste, hvis du vil holde dig sund. Brændenælder indeholder også et væld af mineraler, som er hudforskønnende. En anden urt, som kan bruges til at styrke blod og kredsløb og på denne måde nære milten, er hvidtjørn eller burrerod. Burrerod har været anvendt i mange år ved infektioner i huden til alt fra akne til eksem og psoriasis.

Facelift med ansigtsmassage

Start med at rense dit ansigt med dit foretrukne produkt, det kan være rensemælk, gele eller skum. Vær opmærksom på at bruge det rigtige produkt til din hudtype. Brug derefter lidt ansigtsolie på den fugtige hud, fx baobabolie fra Avivir. Baobab er nemlig en super god olie både til moden hud og dehydreret hud. Den indeholder både A- og E-vitamin.

  • Påfør olien i hele ansigtet og på halsen.
  • Stryg to fingre, fra øreflippen og langs kæben, på hver sin side og ned mod hagen. Gentag gerne 10-20 gange. Brug blide bevægelser.
  • Placer begge hænder på halsen, og stryg nu nedad og ud mod skulderne. Brug højre hånd på højre side af halsen, og stryg mod venstre skulder og omvendt. Gentag også gerne 10-20 gange. Begge øvelser sætter gange i udskillelsen af væske via lymfesystemet.
  • Tap til sidst hele ansigtet med fingrene, start indefra og ud. Brug især lidt ekstra tid hen over kindben og ud mod ørerne ved ubalance i mave/milt/bugspytkirtel.
  • Slut af med din favoritcreme. Husk at drikke rigeligt med vand, som hydrerer din hud og celler

Styrk dit jordelement

Tyg din mad grundigt, ca. 32 gange, for at hjælpe kroppen med optagelsen.

Milten er glad for søde sager, spis fx dadler/figner, frugt, brug varmende urter som lakridsrod, rosmarin, kardemomme, ingefær og kanel.

Dampede grøntsager og grød. Milten og fordøjelsen bruger meget energi på at fordøje rå mad, derfor optages det nemmere ved at være let tilberedt,

I Organuret har maven mest energi fra kl. 7-9 og milten fra kl. 9-11. Læg mærke til, hvordan du har det i det tidsrum, er du frisk eller måske uoplagt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *