Bliv gode venner med din BDNF

Gurkemeje og gigt

 

Det vrimler med forkortelser inden for anatomi og fysiologi, og her er en af dem, du gerne må lære at kende i en fart. For det er et protein, der har stor betydning for dig, uanset hvilken alder du har lige nu. Og det er aldrig for sent at forsøge at styrke dit fællesskab med din nye ven.

Af Marianne Palm

BDNF er den forkortede version af Brain Derived Neurotrophic Factor, et vigtigt protein, som påvirker både hjerneceller og nervecellerne i resten af kroppen.

BDNF har en hel stribe af funktioner:

  • Støtter den kognitive funktion, som gør det lettere at lære, koncentrere sig, tænke sammenhængende tanker og bevare et positivt sind.
  • Stimulerer vækst (neurogenese) af nye neuroner og synapser samt sikrer overlevelse af eksisterende hjerneceller. Det har selvfølgelig betydning i alle aldre fra fostertilstanden til alderdommen.
  • Lave niveauer af BDNF er ofte problematisk og menes at forårsage Alzheimers, kan gøre os ældre før tid, udvikle et ikke særligt godt fungerende nervesystem, skabe ballade mellem neurotransmitterne, som har indflydelse på vores humør, være medårsag til overvægt og endog neurologiske sygdomme som fx autisme og skizofreni.


Lær BDNF at kende, hvis du gerne vil blive gammel med en klog hjerne

Intens motion

Du skal have pulsen op, dyrke intens motion, gerne som intervaltræning og gerne i intervaller, som har en varighed af 30 minutter om dagen, hvor du får pulsen op mellem 60 og 75 pct. af din maks. puls. Hvis du ikke aner, hvad den er, så sørg bare for, at du sveder godt og grundigt flere gange under de 30 minutter. Mere kompliceret behøver det ikke at være. Det skal vel at mærke være sved, fordi du bruger dine muskler, ikke fordi du sidder midt i solen.

Kilder: feetback.dk og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21282661 samt

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21722657


Bacopa monnieri er en krybende plante fra den ayurvediske medicin, som i Schweiz har gennemgået en lang række studier. Den er i sin ekstraktform, hvor man har sikret nok af de aktive stoffer, en god kilde til at hæve BDNF. Den styrker hukommelsen, indlæring, skaber ro i sindet, styrker “feel good-hormoner” og hjælper hippocampus og amygdala til at komme i balance, hvis der er uro, aggressioner, overvældende følelser og i det hele taget et sind ude af periodevis kontrol.

Kilde: Marianne Palm, sund-forskning m.m.


Nervebeskyttende effekt med Keen Mind

BDNF er medlem af neurotrophin-familien, som blev opdaget for mere end 30 år siden. Neurotrophinerne er en gruppe af proteiner, som spiller en vital rolle for udviklingen af hele centralnervesystemet helt fra fødslen. Neurotrophinerne sørger for overlevelse og vækst af nervecellerne, de sørger for en god transport af stoffer ind og ud af den enkelte nervecelle og har også betydning for, hvor plastisk hjernen er.

Forskellige studier har vist, at netop Bacopa monnieri har en gunstig effekt på BDNF. Uden at skulle fare helt vild i alle molekylerne, der bliver påvirket af en god BDNF, kan man bl.a. se, hvordan det hjælper på angst, på langtidshukommelsen og er i det hele taget involveret i kommunikationen mellem de enkelte celler og har en vigtig betydning for udviklingen af en række neurologiske sygdomme hos voksne.

Kilder, bl.a feetback.dk og underbygget af publicerede artikler på pubmed.com

Også gurkemeje, grøn te og balance mellem fedtsyrerne i din mad kan sammen med D-vitamin gøre en forskel for dannelsen af BDNF.

Du kan læse rigtig meget om hjerner og om forskningen på Keen Mind på www.sund-forskning.dk.


Du kan også blive rigtig klog på børns hjerner hos en af mine favoritter, Anette Phren, på www.hjernesmart.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *