Glucosaminsulfat er en effektiv behandling ved slidgigt i knæet

Slidgigt knæ

 

Endnu en undersøgelse viser, at glucosaminsulfat hjælper patienter med smerter forårsaget af ødelagt ledbrusk.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Rigtig mange mennesker har slidgigt i et eller begge knæ, fordi deres ledbrusk er ødelagt i større eller mindre grad. Den mest almindelige behandling mod problemet er smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler, men flere og flere læger og eksperter ser glucosaminsulfat som et bedre alternativ, eftersom det ikke giver nogen nævneværdige bivirkninger. Nu peger endnu en undersøgelse på dette naturlige stof som et godt behandlingsvalg.

Markant bedre virkning i glucosamingruppen

Den nye undersøgelse omfatter 106 patienter med slidgigt i knæet. De medvirkende blev tilfældigt delt i to hold, som fik hver deres behandling. Det ene hold fik konventionel behandling med et hyppigt anvendt antiinflammatorisk NSAID-præparat, hvorimod det andet hold fik NSAID-præparatet sammen med glucosaminsulfat. Efter et stykke tid sammenlignede forskerne virkningen af de to forskellige behandlinger og kunne se, at der var en markant større forbedring hos dem, der fik glucosaminsulfat som supplement til medicinen.

Større ledbevægelighed og færre smerter

For at vurdere forbedringerne anvendte forskerne WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index), som er et spørgeskema, som sundhedspersonale anvender til at evaluere tilstanden hos patienter med slidgigt i knæet og hoften. Her fokuserer man bl.a. på smerter, stivhed og fysisk funktion i leddene. Forskerne kunne ved hjælp af dette skema konstatere, at der var langt større forbedringer i gruppen med kombinationsbehandlingen.

Beskytter mod bruskødelæggende enzymer

Noget andet, som forskerne kunne måle sig frem til hos dem, der fik glucosaminsulfat, var, at disse forsøgspersoner havde lavere niveau af MMP, som står for matrix metalloproteinase. Det er en gruppe enzymer, som er kendt for at have en nedbrydende indvirkning på ledbrusk. Mange mennesker ved ikke, at der sker en aldersbetinget enzymatisk nedbrydning af ledbrusk, som er helt naturlig. Den samme reduktion blev imidlertid ikke observeret i den gruppe, som udelukkende fik NSAID-præparatet. Herudover har faktorer som overvægt og for lidt fysisk aktivitet en ødelæggende effekt på ledbrusk. Regelmæssig motion er faktisk med til at holde ledbrusken ved lige, eftersom bevægelse sørger for at ”massere” genopbyggende næringsstoffer ind i brusken, der ingen blodforsyning har og derfor ikke kan få tilført opbyggende næringsstoffer som glucosamin på samme måde som andre væv.

Anbefales af international ekspertgruppe

Glucosaminsulfat er en biologisk byggesten, som er med til at vedligeholde sund ledbrusk. Det er dog vigtigt, at det er præparater med den rette kvalitet. Der findes mange glucosaminpræparater på nettet, og som forbruger kan det være svært at vide, hvordan de er fremstillet, og om de rent faktisk indeholder, hvad der står i deklarationen. I 2014 gik den økonomisk uafhængige internationale ekspertgruppe ESCEO (The European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) ud med en anbefaling af glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet som førstevalg til behandling af slidgigt i knæet.

Fås kun som lægemiddel i Danmark

I Danmark kan glucosaminsulfat kun købes som lægemiddel. Præparater som blandt andet Glucosamin Pharma Nord er godkendte til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet og er sikre at anvende i kortere eller længere perioder. Det er vigtigt, at man anvender glucosaminsulfat, der har farmaceutisk kvalitet, da det er den eneste måde at være sikker på, at man får den rette mængde af det aktive stof til at give den ønskede virkning.
 

Kilde: Journal of Orthopaedic Surgery and Research, April 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *