Mus viser vejen: Kan Q10 holde hjernen ung?

 

 

Amerikanske forskere har netop offentliggjort et spændende forsøg, hvor det lykkedes at booste hjernefunktionen hos aldrende mus ved at give dem tilskud af Q10. Hvad med mennesker?

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk og //mig// – december 2013

 

Kan noget så simpelt som et tilskud af det vitaminlignende stof, coenzym Q10, beskytte den aldrende hjerne mod forfald? Foreløbig ser det ud til at være tilfældet hos mus, har en gruppe forskere fra University of North Texas Health Science Center demonstreret. De udførte et forsøg på en gruppe relativt gamle mus (17,5 måneder), som i seks uger fik enten en lav eller en høj daglig dosis Q10 som tilskud til deres kost. Desuden var der en kontrolgruppe bestående af mus, der ikke fik Q10.

 

Fandt vej lettere

Det viste sig, at de mus, som havde fået den høje Q10-dosis, klarede sig betydeligt bedre i en test, hvor de skulle svømme igennem en labyrint og komme sikkert i mål. Til sammenligning var der hos musene i kontrolgruppen tydelige tegn på aldersbetinget forfald i såvel kognitiv som psykomotorisk funktion. En tilsvarende, men dog mildere grad af forfald, blev observeret hos de mus, der fik den lave Q10-dosis.

 

Alzheimers og Parkinsons syge

Tidligere offentliggjort forskning har vist, at Q10 kan bidrage til en langsommere udvikling af neurodegenerative lidelser som blandt andet Alzheimers, Parkinsons og Huntings syge, hvor stoffet hjælper med at beskytte hjernecellerne via sin funktion som antioxidant. Samtidig kan lave Q10-værdier hos netop disse patientgrupper være en forklaring på, hvorfor hjernecellernes mitokondrier ikke fungerer optimalt og derfor ikke er i stand til at danne tilstrækkelig med energi til at sikre en normal hjernefunktion.

 

Energi til hjernen

Hjernen behøver store mængder energi for at kunne fungere, akkurat som det er tilfældet med hjertet og andre vitale organer. Med alderen daler kroppens Q10-indhold imidlertid, eftersom leverens evne til at danne stoffet aftager. Sygdom kan forringe kroppens Q10-status yderligere og dermed accellerere kroppens forfald.

Alders- og sygdomsrelateret forringelse af Q10-status kan effektivt forebygges ved at tage et Q10-præparat. Præparatet Bio-Qinon Q10 er lægemiddel til forebyggelse og behandling af Q10-mangel og er velegnet til personer, som har reduceret Q10-indhold i kroppen. Q10-mangel kan blandt andet opstå som følge af fremskreden alder eller i kølvandet på sygdom.

 

One thought on “Mus viser vejen: Kan Q10 holde hjernen ung?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *