Rå chokolader

 

 

Min nye bog er lavet i samarbejde med 42°Raw , Danmarks første raw food-café. Cafeen gjorde raw food hippere end hip og er igen og igen blevet fejret i førende livsstilsmagasiner for sin udsøgte og delikate, sunde mad. Her får du en smagsprøve på en af mine egne favoritter fra bogen – nemlig raw chokolade.

 

Af Caroline Fibæk, naturopath Ibm og madskribent
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2013

 

 

Rå chokolader

Raw, mørk chokolade- utroligt vanedannende, så lav gerne en stor portion.

 

Udstyr: Chokoladetermometer, chokoladeforme

 

Til ca. 15 stk. (afhængig af størrelsen på formen)

1 dl smeltet kakaosmør

3 spsk. rå kakaopulver

3 spsk. kokospalmesukker, gerne pulveriseret i morter eller kaffekværn

1 dråbe stevia

1 tsk. vaniljepulver

2 tsk. stødt kanel

 

Sådan gør du:

Bland smeltet kakaosmør med rå kakaopulver. Temperer chokoladen ved først at opvarme chokoladen til 42 grader i en skål over et vandbad. Pas på, at der ikke kommer vand i chokoladen, så den skiller. Køl chokoladen ned til 29 grader over et koldt vandbad, og varm igen til ca. 33 grader. Tilsæt kokospalmesukker, stevia, vaniljepulver og kanel, og rør grundigt. Fyld i forme, og lad chokoladen størkne et køligt sted.

Tip: Hvis ikke du har et chokoladetermometer, kan du sagtens lave chokoladerne alligevel. Tempereringen gør bare chokoladen mere sprød og sørger for, at den ikke smelter så let. Men du kan sagtens lave en lækker chokolade uden temperering.

 

Cacao theobroma, det botaniske navn for kakao – betyder faktisk Gudernes føde.

Man måler antioxidanters styrke i ORAC-værdi (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Rå og uforarbejdet kakao har den højeste antioxidante værdi af alle de naturlige fødevarer i verden! ORAC scoren pr 100 gram uforarbejdet rå kakao er 28.000, sammenlignet med 18.500 for acai bær, 1.540 for jordbær, og kun 1.260 for rå spinat. ORAC scoren for en typisk fremstillet mørk chokolade er 13.120. Så disse chokolader er en fin antioxidant-indsprøjtning.

3 thoughts on “Rå chokolader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *