Allergi i familien – spis de rette fedtsyrer under graviditeten

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar 2015

 

Spis omega-3-fedtsyrer under graviditeten, og du mindsker risikoen for, at dit barn senere i livet udvikler eksem, astma og andre sygdomme, hvor allergi er en del af årsagen. Så tydeligt kan det siges, når man ser den forskning, der er foretaget af bl.a. børnelæge Catrin Furuhjelm fra Linkøbing Universitet i Sverige.

Omega-3 hjælper i omsætningen af fedtsyrer og dæmper den inflammationsfremmende PGE2, som er kendt for at være medårsag til, at fx allergi fra luftveje og fordøjelse udvikles. Man fokuserede især på børn med risiko for at udvikle høfeber, astma, mavebesvær og allergi overfor fx æg, hvede og mælk.

145 gravide kvinder med allergi i den nærmeste familie deltog i forsøget. Halvdelen fik omega-3-fedtsyrer (Bio Marin fra Pharma Nord) og den anden halvdel fik placebokapsler. Forsøget stod på gennem alle ni måneder af graviditeten og der blev foretaget målinger af immunglobulinet IgE undervejs og flere gange efter fødslen for at holde øje med omega-3-niveauet hos moderen også under amningen.

 

Der var et tydeligt målbart resultat

Gravide, som havde fået omega-3-fedtsyrer som tilskud undervejs fik børn som havde meget lavere risiko for at udvikle allergisymptomer, også når de blev teenagere. Forsøget viste en signifikant hjælp gennem hele barndommen og ikke kun for de nyfødte.

Fedtsyrer i fostertilstanden giver større intelligens og mindre allergi hos barnet senere i livet. Så håndfast kan det siges, når forskere fra Schweiz og Sverige kigger på, hvad gravide indtager af mad, og hvordan deres børn senere udvikler sig, og hvad sygdom angår. Og altså også intelligensen…

 

Min første grød

Det hele begynder med den første ske, så hvorfor ikke lade de første oplevelser af mad være den allerbedste? Der er flere økologiske smagsvarianter, de er alle fint blendede, 100 % økologiske, ikke tilsat sukker, konserveringsmidler eller andre kropsfjendske tilsætningsstoffer. De har også et væld af færdiglavet og velsmagende mos, du kan servere med den reneste samvittighed. www.smilyrainbow.com

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x