Julen er over os

 

 

Heldigvis er julens krydderier varmende og sunde – og så smager de fantatisk.

 

Af Caroline Fibæk, naturopath IBM og madskribent
Opskriften blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – julen 2014

 

 

Super Spice Chai

Rålækker, varmende, cremet og sød chai fyldt med gamle medicinske urter, der styrker immunforsvaret og fordriver vinterens sygdomme.

 

Til 2 store kopper

2 kopper vand (gerne filtreret)

1 hel stjerneanis

1 tsk. ingefærpulver (eller hakket, frisk ingefær)

2 kardemomme kapsler

1 tsk. stødt kanel

2 nelliker

5 sorte peberkorn

1 knsp. fintrevet muskat

Mandelmelk

Rå honning eller kokospalmesukker

 

Sådan gør du

Hæld vandet i en gryde, og tilsæt krydderier. Lad vand og krydderier koge op, og lad derefter urterne simre ved svag varme i 10 min.

Filtrer urterne fra, og hæld chai’en i kopper. Server med nøddemelk, og sød evt. med rå honning eller kokospalmesukker.

 

Ingefær (Zingiber officinale)

Er en af de ældste lægekrydderier. Den er smertestillende, antihistamin, antiinflammatorisk, modvirker kvalme, hæver kropstemperaturen og stimulerer kredsløbet. Man ved, at ingefær, ligesom hvidløg, mindsker dannelsen af blodpropper og sænker et forhøjet blodtryk. Den bruges til at lindre influenza, fordøjelsesbesvær, kvalme, hovedpine og menstruationssmerter. Bruges i behandlingen af infektion og slim i luftvejene, fx forkølelse og influenza.

 

Kanel

Indeholder et stof, som virker antibakterielt på en række bakterier, bl.a. E. coli, Salmonella og staphylococcus aureus (gule staphylokokker), som endda er en resistent bakterie. Kanel virker blodtrykssænkede, blodsukkerregulerede og har desuden en regulerende effekt på menstruations-cyklus. Og så modvirker kanel karies i tænderne.

 

Kardemomme

Er et eksotisk krydderi, som hjælper lever, appetit, mave og fordøjelse. Den bruges også mod forkølelse, hoste, bronkitis, som febernedsætten-de middel, mod lever- og galdeblæreproblemer, mod appetitløshed – og så styrker kardemomme desuden immunforsvaret. I folkemedicinen bruges både kardemomme og kanel som fordøjelsesfremmende midler, og de er specielt gavnlige mod oppustethed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *