Magnesium cellernes dørmand

 

 

 

Magnesium skal styre festen i cellerne, så calcium ikke dominerer. Det gælder både i knoglecellerne såvel som i bløddelsceller, muskelceller, hudceller, bindevæv osv. Magnesiums autoritet i cellerne gavner ikke blot muskler, hjerte, hjerne og knogler, men også en lang række processer i kroppen, som er afhængige af de mere end 300 enzymer, som magnesium er nødvendig for.

Derfor: DU MÅ ALDRIG TAGE CALCIUM UDEN MAGNESIUM. 

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Rolig nu, så vigtigt kan det da heller ikke være. Jo det er faktisk ret vigtigt, for tager du kalk alene uden et supplement af magnesium, øger du risikoen for blodprop i hjerte og hjerne. Britisk Medical Journal bragte allerede det dystre budskab i 2008 på baggrund af et omfattende femårigt forsøg på 1.471 kvinder. Resultatet holder stadig stik her i 2017, og budskabet om, at indtagelse af kalk som monoterapi kombineret med en magnesiumfattig kost forbindes med stor sundhedsrisiko, er stadig relevant.

 

Hvordan styrer magnesium festen?

Det er faktisk ret simpelt. Forestil dig dørmanden på en eksklusiv natklubs funktion, så har vi næsten beskrevet processen i cellemembranen. Magnesium sidder som en stopklods i calciumkanalen i cellemembranen. Når calcium vil ind i en celle, byder magnesium velkommen og åbner døren, og når calcium vil ud, så lukker magnesium døren op.

Magnesium gør sit arbejde og opretholder den eksklusive adgang til cellen, og der er derfor ca. 10.000 gange så stor calciumkoncentration uden for cellen som inde i cellen. Står magnesium ikke i døren, ødelægges festen på rigtig mange måder. Er kanalen pivåben, strømmer calcium ind i cellerne, hvilket får cellen til at gå i krampe, og inden for få timer destrueres mitochondrierne, cellernes iltsystem.

Herfra kan det gå gruelig galt, da cellernes krampetilstand medfører en øjeblikkelig sammentrækning af karrene på grund af de glatte muskelceller omkring de små arterier, hvilket medfører blodtryksstigning og risiko for hjerneblødning og ødelæggelse af forkalkningsplak og dermed blodprop i hjertet.

Uden kontrol fra magnesium fortsætter calcium sin hærgen og destruerer cellemembranen og de omgivende celler indefra. Calcium vil herefter fordele sig mere eller mindre jævnt over hele cellefasen – i knogleceller og bløddelsceller, som muskelceller, hudceller, bindevæv.

 

Calcium er en velkommen gæst, men skal ikke overtage festen.

 

Kalk gør dig sund og stærk, men kun sammen med magnesium

Fokus har i årevis været på et tilstrækkeligt kalkindtag, og kalk er da også essentielt for de fleste af kroppens funktioner og indgår i en lang række enzymprocesser. En gennemsnitsvoksen indeholder cirka 1,2 kilo kalk, som hovedsagelig findes i knogler og tænder. Vi har brug for kalk gennem hele livet, og særligt i opvæksten lægges grunden til stærke knogler. Knoglernes primære opbygning sker i de unge år, fra man er 0 til man er 30 år gammel, derfor er det særligt vigtigt at få tilstrækkeligt med kalk. D-vitamin og magnesium skal følge kalkindtaget. Efter man er fyldt 30, er det især vigtigt at vedligeholde sine knogler, da det ellers stille og roligt vil gå ned ad bakke.

 

En krop, der bruges aktivt, bevarer i langt højere grad kalk i knoglerne end en passiv krop.

 

Når kvinder kommer i overgangsalderen, kommer de i hormonmangel, hvilket forringer knoglernes tilstand. Kvinder efter overgangsalderen er i særlig grad truet af knogleafkalkning, og 25-50 % af alle kvinder udvikler knogleskørhed i en eller anden grad. Såvel den aldersbetingede som den østrogenbetingede knogleafkalkning spiller ind.

 

Men, men, men. Vi skal lære, at hver gang vi tænker kalk, skal vi også tænke magnesium.

 

Får du en ensidig kost bestående hovedsageligt af kød og animalske produkter, får du ofte for meget fosfor og for lidt magnesium. Resultatet er kalkmangel.

 

Tænk magnesium, hver gang du tænker calcium.

 

Symptomer på magnesiummangel

En meget væsentlig funktion for os er magnesiums betydning for energiproduktionen – dvs. når fødens fedt, kulhydrat og protein skal omdannes til de særlige stoffer, som kroppen bruger til sin energiomsætning. Magnesiummangel kan give sig udslag i træthed og muskelsvækkelse, da magnesium er nødvendig for energimetabolismen. Samtidig spiller magnesium en rolle for nervefunktionen, og lav magnesiumstatus ledsages af humørproblemer, irritabilitet eller forvirring.

I mange tilfælde kan et magnesiumtilskud måske overvejes som førstevalg ved manglende mentalt eller fysisk overskud, inden man ruller tungere skyts i stilling.

 

Find din magnesium i planteriget, og drik vand til

Magnesium findes i græskarkerner, solsikke- og sesamfrø samt i andre frø, nødder og mandler, i fuldkornshvede, havre og brune ris, i sojabønner og andre bønner. Endvidere i raffineret salt, i alle grøntsager, avokado og i frugt samt en smule i mælkeprodukter, fisk og kød. Magnesium findes faktisk også i helt almindeligt vand fra hanen.

 

Magnesium findes i helt almindeligt postevand.

 

Vil du vide mere om magnesium, og hvorfor det er så vigtigt for vores krops funktion? Så gå ind på www.sund-forskning.dk, og skriv magnesium i søgefeltet.

2 thoughts on “Magnesium cellernes dørmand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *