De vinterlige urter efter en kedelig våd sommer

  

 

Gik du også glip af en varm sommer ligesom de fleste af os på redaktionen? Og tænker du nu, at du er nødt til at tanke op med D-vitami-ner, solvitaminet, og andre gode sager for at forebygge infektioner i løbet af efteråret og vinteren? Så er du med på holdet. Vi gumler vita-miner, vi drikker urteteer som aldrig før, alle lugter af hvidløg, og så er vi i gang med at fylde helsehylden op med de urter, der skal ruste os så godt som muligt til baktussernes indtog i vinterens kulde.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Der kan være rigtig meget i vores lille husapotek, og det er også rigtig nødvendigt. At skulle modstå et angreb fra virus og bakterier kræver hjælp på mange fronter:

 

  • Bygge slimhinder op, så de er tætte
  • Bygge immunforsvaret op, så det er parat til kampen
  • Bygge de øvrige organsystemer op, så hvis de møder en bakterie, står de klar på stregen

 

Nogle af de urter, der stikker næsen frem over for bakterier og virus er fundet gennem erfaringer over hundredvis af år. Andre har forskere fundet, og i blandt er der droger, som urter hedder i fagsprog, der både erfaringsmæssigt og ved hjælp af forsøg har vist sin effektivitet.

 

Tal ikke med den, men ha’ den klar

Du finder fx Andrographis paniculata. Du skal heldigvis ikke tale med den, hvis du ikke lige er venner med udtalen, men gør den alligevel til en ven i hverdagen. Den står parat i første række, når immunsystemet skal have hjælp.

Du finder også en mere velkendt droge, nemlig hyldebærret, der med sin mørkerøde farve strutter af antioxidanter og af virushæmmende stoffer. Det er dog ikke lige meget, hvor den høje busk er plantet. Forskerne har opdaget, at der kan være stor forskel på indholdet af de antivirale stoffer, så også derfor kan det være nødvendigt med et kosttilskud som supplement til den varme hyldebærsuppe.

Hos Pukka har de ledsaget det fine hyldebær med en stribe af droger, som hjælper slimhinder med at fjerne slim og i det hele taget skabe en sundere tilstand både med og uden infektion.

Der er tilsat den slimdrivende lakridsrod, den inflammationshæmmende ingefær og sort samt lang peber, der binder det hele sammen og øger optagelsen af alle de økologiske urter.

 Andrographis findes som selvstændigt kosttilskud. Hyldebærret i kombi med de øvrige urter finder du i Elderberry Sirup. Begge produkter fra seri-en Pukka, som du finder i alle helsekostbutikker. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *