Træt af træning ? Husk dine mineraler !

Nervesystem

 

Du er sikkert god til at huske dine proteiner, når du træner. Men tag lige mineralerne med i dine tanker og din sportstaske. For det handler lige så meget om de små spormineraler, som sammen med vitaminer udgør det helt basale: At få dannet nye muskelceller, der på bedste vis får kopieret alt det sunde, du har gjort indtil nu. Og hvis det ikke er særligt sundt – så er det stort set aldrig for sent.

Af Marianne Palm

Scanalka er et af Danmarks ældste mineralprodukter på helsehylderne. Og det har overlevet alverdens andre produkter, simpelthen fordi det indeholder de mineraler, vi havde brug for, da vi blot var neandertalere, og de indeholder den grundsubstans, vores kroppe stadig har brug for i dag.

Du skaber energi, når du træner ved at fremme flere typer af hormoner, som dannes af musklerne. Det er bl.a. derfor, at et godt muskelarbejde skaber overskud i nervesystemet, man bliver mere glad for livet, og i det hele taget er det kun en opadgående spiral at bruge sin krop. Men for at denne energi skal kunne produceres uden problemer, skal de grundlæggende næringsstoffer være til stede. Det gælder proteiner, kulhydrater og fedtstoffer, og for at nedbryde disse makronæringsstoffer skal der anvendes især B-vitaminer, Q10 og mineraler.

De virker allerbedst sammen 

Hvis du kigger rundt i cirklen af Krebs cyklus, som er der, hvor der dannes energi, er der nævnt en hel stribe af mineraler. De hjælper hinanden med at skabe de enzymer, der gør, at hver eneste celle ikke kun kan overleve, men også danne nye celler – og energi til dig og din træning.

Spiser du super alsidigt (og hvad er det?), så får du måske dækket dit behov. Men sandsynligheden er måske ikke så stor, hvis du træner meget – for nutidens grøntsager, frugter, nødder og bær indeholder desværre ikke altid den mængde, man kan forvente. Det er afgørende for en plantes indhold af vitale næringsstoffer, at planten har groet et vitalt sted med en jordbund, der indeholder de stoffer, planten og dermed vi har brug for. 

Scanalka er et vegansk mineraltilskud med 12 mineraler og 72 spormineraler fra rødalgen Lithothamnion Calcareum og er så ikke afhængig af jord, men det hav, den vokser i ved Island. Algen har en meget porøs struktur, der gør alle mineralerne meget letoptagelige, og de bidrager derfor til:

  • Vedligeholdelse af muskler og hjerte
  • Vedligeholdelse af immunsystemet
  • Opretholdelse af energiniveau
  • Vedligeholdelse af nervesystemet
  • Vedligeholdelse af knogler og tænder

Tabletterne er små og nemme at synke. Det er bedst at tage tilskuddet i forbindelse med et måltid og gerne med et glas vand. For bedst udnyttelse af mineralerne så fordel gerne den daglige dosis ud på hhv. morgen, middag og aftensmåltidet.

Det berømte Scanalka-vand

Hvis man ikke ønsker at sluge tabletterne, kan de også opløses i et glas vand. Det kaldes i folkemunde ”Scanalka-vand” og bliver både brugt til dyr og mennesker.

Læg 3-9 tabletter i et glas vand, gerne natten over. Eventuel omrøring kan fremskynde opløsningen af tabletterne. Når tabletterne er opløst, kan vandet drikkes. Drik det gerne til hovedmåltiderne, så de sammen med vitaminer og makronæringsstofferne kan skabe liv til din krop og din træning.
 

Energi til musklerne og lidt om de vigtigste aminosyrer til musklerne

BCAA er tre aminosyrer, der er vigtige til opbygning af muskler, og især til dig, der træner tungt og længe, fx hvis du træner vægte eller dyrker sport med meget fokus på bestemte muskler. Alle motionister og ikke kun elitesportsudøvere kan have brug for disse forgrenede aminosyrer i de perioder, hvor vi dyrker mere sport, eller hvis vi af forskellige årsager ikke optager næringsstoffer så let fra maden. Måske har vi været gennem kroniske sygdomme eller er blevet ældre. Der kan også opstå mangler efter graviditet og amning.

Fælles for de tre aminosyrer er, at de skal være til stede i rigelig mængde, for at du kan opbygge muskelceller, og er du i gang med at øge muskelmassen, skal der også flere næringsstoffer til. Det er sikkert logik for burhøns, men ligesom med mineralerne er det ikke altid, at budskabet når ud til andre end muskelhajerne, der ved rigtig meget om proteinopbygning fra de mange kosttilskudsfirmaer, der hersker i fitnesscentrene.

Vi skal have dem tilført gennem kosten, og kritikeren af kosttilskud vil hævde, at man blot kan spise en ekstra bøf, som er proteinholdig. Og det er som sådan også rigtigt. Men sammen med bøffen får man også mere fedt fra stegning, man er måske allerede mæt af den ene bøf, og måske er man ovenikøbet vegetar eller veganer. Så er det nødvendigt med tilskud, medmindre man er en køkkenhaj med masser af overskud til at skabe variationer over planteproteinerne i hverdagen. Sådan hver dag.

Er du en glad motionist, der gerne vil bygge muskler op og ikke behøver BCAA i spandevis, er Multi-Sport en værdig medspiller

Berthelsen MultiSport er designet til sportsudøvere og folk med en travl hverdag, hvor de 13 vitaminer og 11 mineraler sørger for, at din krop har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt, selv i pressede situationer.

MultiSport fra DFI er tilsat omega-3-fedtsyrer samt seks aminosyrer, herunder BCAA.

De seks essentielle aminosyrer er L-Lysin, L-Leucin, L-Isoleucin og L-Valin samt L-Carnitin og L-Arginin. Leucin, Isoleucin og Valin (BCAA) er tilsat i det optimale forhold 2:1:2.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *