Kan dette stof hjælpe folk med tandkødsbetændelse?

Tænder - artikel om mundhygiejne
Q10
Q10

 

Parodontose er en relativt udbredt lidelse, som i værste fald forårsager tab af tænder. Forskning afslører, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 måske kan have en beskyttende effekt.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Forskere anslår, at omtrent 40 procent af danskere har parodontose i varierende grad. Det er en tandsygdom, som skyldes betændelse i tandkødet (gingivitis), og i værste fald kan betændelsen angribe knoglevævet og være skyld i, at tænderne mister deres rodfæste. Parodontose er i sagens natur en frygtet lidelse, men måske er der hjælp at hente i det vitaminagtige stof coenzym Q10.

 

Bedre rodfæste, mindre betændelse

En større gennemgang af videnskabelige Q10-undersøgelser foretaget på parodontosepatienter i perioden fra 1970 til 2022 afslører nemlig, at personer, som tager tilskud af coenzym Q10, har signifikant bedre målinger for henholdsvis tandrodfæste og betændelsesgrad i tandkødet.

Den omfattende metanalyse af de mange undersøgelser viser desuden, at resultatet af Q10-behandling bliver bedre, hvis den strækker sig over længere tid.

 

Kædet sammen med hjerteproblemer

Vævsprøver taget fra betændt tandkød afslører, at indholdet af coenzym Q10 i tandkødscellerne er lavere end i tandkød, der ikke er angrebet af sygdom. Dette kan forklare, hvorfor cellernes evne til at danne energi samt forsvare sig selv mod angreb fra frie radikaler er forringet. Hvad der er særlig interessant er, at der tilsyneladende er en kobling imellem tandkødsbetændelse og hjerte-kar-sygdomme. Skadelige bakterier i mundhulen, som forårsager tandkødsbetændelsen, kan migrere fra munden til hjertet via blodbanen. Tidligere offentliggjort forskning har vist, at personer med parodontose har op til tre gange så høj risiko for at få hjerte-kar-sygdom sammenlignet med folk, der ikke har denne tilstand.

 

Effektiv støtte til hjertesvigt

Kigger man på vævsprøver taget fra hjertemuskulaturen hos patienter med hjertesvigt, afslører de da også et markant lavere indhold af coenzym Q10, end hvad man finder hos raske patienter. I 2014 offentliggjorde forskere en undersøgelse (Q-Symbio), som viste, at hjertesvigtpatienter, der fik 300 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10 fra Pharma Nord) dagligt i to år, opnåede en signifikant forbedring af deres symptomer i forhold til dem, der fik snydekapsler. Foruden en målbart forbedret hjertemuskelfunktion var der blandt de Q10-behandlede en 43 procent lavere risiko for at dø af hjertesvigt.

Kilde: PharmaNutrition, marts 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *