Ren kærlighed til kokosolie

 
 
Generation ”Vi elsker kokosolie” er i gang. Vi bruger den i madlavning og som skønhedspleje, og mange af os kan efterhånden ikke undvære den fyldige og nærende olie.
 
Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig//en del af magasinet sund-forskning – april/maj 2016
 
 
Den eksotiske nød vokser på kokospalmetræer og er udbredt i store dele af Sydøstasien, da klimaet her er helt ideelt. På de filippinske øer Luzon og Mindanao dyrker 600 småbønder økologiske kokospalmer i henhold til Ecocert-standard-en i samarbejde med BIO PLANÈTE.
 
En af dem er 49-årige Geronimo Sabornido, der har fire hektar (40.000 m2) jord i sin baghave med 400 palmer. Han bruger ikke kunstgødning eller pesticider, men passer og plejer sine palmer helt naturligt. Der kommer nemlig kokos-nødder på de 400 palmer, og kokosnødderne er med til at skabe en stabil indtægt til hans familie. Familien dyrker også selv deres egne grøntsager – og deres måltider indeholder selvfølgelig altid kokos.
 
“Jeg elsker økologisk, fordi det er sundt. Ingen kemikalier – det er godt for naturen”, siger Geronimo Sabornido.
 
 
Fra palmetræ til kokosolie i dit køkken
Produktionen af kokosolie, hvor der ikke er tilsætningsstoffer i, sker to til tre dage efter, at kokosnødderne er høstet. BIO PLANÈTE, en producent af kokosolie, ved nemlig, at kokosolien smager bedst og mest naturligt, hvis produktionen sker få dage efter høstningen.
 
  • Med en lang bambuspind med en kniv forenden bliver kokosnødderne skåret af palmetræerne
  • Herefter bliver skallen skåret af, før de bliver afhentet og læsset på lastbiler. Skallerne bliver brugt til at lave måtter eller reb med, så intet går til spilde
  • Kokosnødderne bliver revet og konserveret helt naturligt og mildt ved en form for lufttørring, der også medvirker til, at bakterier ikke kan overleve
  • Herefter bliver olien koldpresset, og olien bliver filtreret
  • Hele produktionen sker uden brug af tilsætningsstoffer, og olien er ikke raffineret, deodoraniseret, bleget eller hydrogeneret.
 
Se videoen med Geronimo Sabornido og produktion af kokosolie på www.bioplanete.com/Coconut-oil
 
 
Eksempler på hvordan du kan bruge kokosolie
 
Indvortes
  • Du kan indtage kokosolien, lige som den er. Lav lækre rawsager, desserter, asiatiske retter – eller spis den direkte fra skeen.
  • Du kan også stege din mad i kokosolien; fedtsyresammensætningen gør, at den er ideel ved høje temperaturer.
 
Udvortes
  • Du kan efter et bad, hvor huden stadig er fugtig, smøre kroppen og ansigtet ind i olien.
  • Du kan bruge den som massageolie ved ekstra tørre steder eller gnide dine tænder med den.
  • Mange laver også deres egen tandpasta, hvor kokosolien er en hovedingrediens.
 
Fordelagtigt hele vejen rundt
BIO PLANÈTE sørger for at have tæt kontakt til deres samarbejdspartnere verden over, skabe gode rammer og forhold for dem og etablere langsigtede aftaler med dem. Det er ikke bare kokosolien, som Bio Planète kredser om, de inspicerer alle deres olier før, under og efter for både smag, vandindhold, surhedsgrad og peroxid indhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *