Plejeprodukter uden problemkemi

 

 

Det ville være nemt, hvis du bare kunne kigge efter ét bestemt certifikat, og så var du sikker på, at dine person-lige plejeprodukter både var sunde og grønne. Sådan et certifikat findes desværre ikke. Her er et par nyttige tips til at finde vej i junglen af plejeprodukter.

 

Af Rose Maimonide
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Svanemærket

Svanen er et nordisk miljømærke, som garanterer for en kvalitetsvare, der i et vist omfang tager hensyn til din sund-hed. En svanemærket vare er blandt de mindst miljøbelastende i en varegruppe, men der kan stadig være enkelte miljøbelastende stoffer i. Svanen har ikke noget med økologi at gøre. Et svanemærket babyprodukt indeholder ikke parfume overhovedet. Et svanemærket produkt, som er beregnet til voksne, må derimod gerne indeholde ganske små mængder parfume.

 

Astma-allergi-mærket

Astma-allergi-mærket er også kendt som ”Den blå krans”. Det betyder, at produktet er deklareret af Astma-Allergi Dan-mark, som har vurderet, at produktet udgør en minimal risiko for udvikling af allergi. Produkterne skal være helt par-fumefri og tager i høj udstrækning hensyn til din sundhed. Dog er visse stoffer tilladt, fx mineralske olier og to para-bener. Allergimærket har ikke noget med miljø og økologi at gøre.

 

Økologi

Økologien er din garanti for naturlige råvarer, som er dyrket uden sprøjtegifte og med stort hensyn til miljøet. Det mest sikre certifikat er det franske Ecocert. For at et produkt til personlig pleje må kaldes økologisk, skal blot 10 % af ingre-dienserne være økologiske. Det skyldes, at man kigger på alle ingredienserne i produktet, også fx vand. Økologisk hud- og hårpleje kan indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer, og rigtig mange af produkterne indeholder æteriske olier (altså parfume).

 

Mineralske olier

Mineralske olier er petrokemikalier, dvs. restprodukter fra olieindustrien. De lader ikke huden ånde særlig godt. På en indholdsdeklaration gemmer de sig bag navne som petrolatum, paraffin og vaseline. De bliver som regel valgt, fordi de er billige. Du finder dem især i produkter fra apoteket. Forbrugerrådet TÆNK Kemi fraråder læbeprodukter med mine-ralske olier.

 

Silikonestoffer

Langt de fleste personlige produkter indeholder silikonestoffer, fx dimethicone og navne, der ender på -ione , -cone eller – siloxane. Man bruger dem i personlige plejeprodukter, fordi de er billige og virker enormt godt, fx til udglattende effekt. Silikonestoffer ophobes i naturen, eksempelvis i fisk, hvor de nedbrydes yderst vanskeligt. Man ved ikke rigtig, hvordan silikonestoffer opfører sig i kroppen. På den baggrund er det ikke særlig logisk at smøre dem på sig. Helt ny forskning viser, at optaget af kemikalier via huden er langt større end hidtil antaget. Derfor anbefaler jeg at undgå silikone i plejeprodukter.

 

Parabener

Parabener er, eller mistænkes for at være, hormonforstyrrende. EU’s videnskabelige kommission vurderer, at ethyl- og methylparaben godt må findes i mindre mængder i hudpleje og kosmetik. De er tilladt i produkter, som er deklareret af Astma-Allergi Danmark, men ikke i svanemærkede produkter. Andre konserveringsmidler kan dog have andre proble-matiske effekter, fx hudirritation.

 

Parfume

Æteriske olier er mindst lige så allergene som syntetisk parfume. Faktisk er de allermest allergene parfumestoffer nogle æteriske olier. Syntetiske olier kan dog have yderligere skadelige effekter. Flere og flere danskere får allergi og multi-kemikalieoverfølsomhed, som kan være stærkt belastende i dagligdagen. Har man først parfumeallergi, slipper man ikke af med den igen. Og så er kroppen helt ligeglad med, om parfumen er syntetisk eller såkaldt naturlig.

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses medlemsklub Grøn Stue får du store shoppeguides til plejeprodukter og makeup uden kedelig kemi. Se mere på rose-maimonide.com. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x