Hurra for hyben

Gigten forsvinder

 

En række større internationale videnskabelige studier og talrige videnskabelige artikler dokumenterer effekterne af hybenpulveret fra Langeland.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – forår 2014

 

Resultaterne af studier med hybenpulver, vel og mærke af god kvalitet, peger på lutter positive effekter i kampen mod ømme, stive og hævede led. Hybenpulver stammer fra hybenrosen Rosa Canina, og her i Danmark produceres mange hundrede tons hybenpulver om året i Tullebølle på Langeland hos Hyben Vital ApS.

 

Hyben hjælper hænderne

Effekten af hyben er veldokumenteret på mange måder. Flere forsøg har vist, at kosttilskud med hyben vedligeholder og øger bevægeligheden i knæ og hofteled. Sidste år kom så et studie fra Danmark, der bekræfter, at hyben ligeledes reducerer slidgigt symptomer i hænderne og reducerer brugen af smertestillende medicin. Se studiet nøjere beskrevet på side 42. Men hvad er det så i hybenpulveret, som hæmmer slidgigt-symptomer?

 

Slidgigt sætter sig hyppigst i tommelfinger, storetå, nakke, lænd, hofte og knæ.

 

Hybenpulverets anti-inflammatoriske kapacitet

I et studie, offentliggjort i Osteoarthritis and Cartilage april 2013, kan man læse om hybenpulverets anti-inflammatoriske effekt. Forskerne undersøgte sammenhængen mellem kvaliteten af hybenpulveret og den betændelseshæmmende effekt. Man fandt, at graden af anti-inflammation i høj grad er afhængig af, om hybenpulveret består af høj dosis hybenkerner versus hybenskal.

 

Hybenfrø er inflammationshæmmende

I forsøget, redegjort i Osteoarthritis and Cartilage april 2013, fik både dyr og mennesker en daglig dosis af hybenpulver i mere end 3 måneder og i tre versioner. Version A bestod af: 1,2 g hybenkerner og 1,2 g hybenskal, version B bestod af: 0,2 g hybenkerner og 1,8 g hybenskal, og sidste version var placebo. Det var gruppen, som fik version A med høj dosis hybenkerner, der oplevede signifikant reduktion i deres kemotaxi. Kemotaxien blev målt ved blodprøver på start- og slutdagen for forsøget. Kemotaxi er en inflammationsmarkør, der angiver mængden af infektionsceller og således graden af inflammation. Kemotaxi igangsættes ved infektionstilstande, hvor infektionsforsvarets celler aktiveres og “kalder” på andre forsvarsceller – leukocytter. Konklusionen er, at kvaliteten af hybenpulveret er afgørende for virkningsgraden.

 

Historien om hybenpulverets oprindelse

I Danmark, nærmere bestemt i Tullebølle på Langeland, starter historien om Hyben Vital, der producerer et patenteret, specielt forarbejdet hybenprodukt netop med høj virkningsgrad pga. de velbevarede aktive stoffer fra hybenplantens kerner. Iværksætteren Erik “Farmer” Hansen fik i 1980’erne en idé om, at forarbejdet hyben havde helbredsmæssige effekter. Med fokus på at bevare de aktive stoffer i hyben eksperimenterede og udviklede Erik “Farmer” Hansen sin egen metode til at forarbejde hyben på en særlig skånsom måde.

 

Fra hobby til verdensomspændende virksomhed

I de første år fik Erik “Farmer” leveret hyben fra pensionister og andre naturinteresserede, der indsamlede hyben over hele Danmark. Hurtigt indså Erik “Farmer”, at der skulle mere til, så i 1997 tog firmaet de første skridt til en egentlig dyrkning af vilde hyben. Således skabte Erik “Farmer” Danmarkshistorie; en særligt frugtgivende variant af Rosa Canina blev plantet i dansk landbrugsjord og fik navnet Rosa Canina Lito. Hobbyvirksomheden blev til et større familieejet anpartsselskab med moderne produktionsudstyr op gennem 1990’erne, og i dag arbejder ca. 20 personer på fabrikken i Tullebølle under ledelse af Eriks søn, Torbjørn Hansen. Fra den danske ø distribueres det herlige hybenpulver, som vedligeholder leddenes bevægelighed, til hele verden.

 

Produktionen sker stadigt nøje efter Erik “Farmer” Hansens grundlæggende principper: Nænsom omgang med råvarerne, så produkterne bibeholder flest mulige aktivstoffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *