Europæiske eksperter anbefaler glucosamin

 

 

 

En gruppe førende euopæiske eksperter har udarbejdet nye retningslinier for slidgigtbehandling og peger på glucosamin som et oplagt første valg af behandlingsform.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig/ – efterår 2014

 

Patienter med slidgigt bør primært vælge glucosamin til at lindre deres symptomer. Så klar er udmeldingen fra en international ekspertgruppe bestående af førende reumatologer og forskere, som for har udgivet nye retningslinier for slidgigtbehandling. Deres rapport, som er offentliggjort i tidsskriftet Seminars in Arthritis and Rheumatism, er udarbejdet på baggrund af en grundig gennemgang af forskning på området og tidligere retningslininer for gigtbehandling. De nye retningslinier henvender sig til læger i hele verden og konkluderer omkring glucosamin, at stoffet er såvel sikkert som effektivt.

 

Udvundet af skaldyr

Glucosamin er en naturlig ekstrakt, som udvindes af skaldyr. Videnskabelige undersøgelser viser, at glucosamin er i stand til at mindske ledsmerter mindst lige så effektivt som NSAID (inflammationshæmmende medicin), dog uden de bivirkninger, mange oplever med medicinen. Glucosamin er et stof, som indgår naturligt i opbygningen og vedligeholdelsen af ledbrusk. Man har set, at det bremser nedbrydning af ledbrusk og til en vis grad kan stimulere dannelsen af ny brusk.

 

Kun glucosaminsulfat

Der findes forskellige glucosamin-varianter, men det er ifølge ekspertgruppen kun glucosaminsulfat, som kan dokumentere den ønskede virkning. Andre typer glucosamin som glucosamin-hydroklorid m.fl. kan ikke dokumentere en tilsvarende virkning. Tværtimod har der været mangelfuld, og i nogle tilfælde negativt, udbytte af undersøgelser foretaget med hydroklorid-formen.

 

Hvad er ESCEO?

ESCEO står for The European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis og er en non-profit organisation, som arbejder målrettet på at forsyne læger og behandlere med den nyeste viden om behandling af knogle-, led- og muskelsygdomme. Det er ESCEOs målsætning at gøre det let at vælge blandt klinisk relevante og videnskabeligt dokumenterede terapiformer, som er effektive og om-kostningsbesparende på samme tid.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Birgitte
5 år siden

Kan denne konklusion virkeligt stadig passe? Sulphat og hydroclorid er jo blot “ledere” af glucosaminen.
Når jeg læser op på undersøgelser og resultater omkring Glucosamin Sulphat vs Glucosamin Hydrochlorid får jeg meget forskellige svar.
Nogle siger at Sulphat er den eneste form der virker, andre at begge viser gode resultater som blot er afhængige af den ratio af sulphat/hydroclorid til glucosamin som det aktuelle tilskud er lavet med.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x