Hold rynkerne på afstand med ellaginsyre

 

 

Granatæble bomber rynkerne væk, kunne man fristes til at sige. Granatæblet indeholder nemlig store mængder ellaginsyre, som beskytter huden mod den ravage, som bl.a. ultraviolet lys forårsager. 

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

Grå hår og rynker er synlige alderdomstegn. Når det gælder de grå hår, er det et af de alderstegn, der ikke kan gøres noget ved indvortes. Men forskningsforsøg har vist lovende resultater, når det gælder om at forebygge og reducere rynkerne.

Aldring af huden er karakteriseret ved en gradvis forringelse af hudens bindevæv, cellefornyelse og proteinniveauer. Aldring af huden kan opdeles i to grundlæggende processer: den fysiologiske aldring og fotoældning. Sidstnævnte er et begreb, der anvendes for de karakteristiske ændringer i huden fremkaldt af kronisk UVA og UVB-eksponering. Solens skadelige virkninger udsættes vi for, så snart vi går ubeskyttet ud i strålerne. Den fysiologiske aldersproces starter allerede omkring 17 til 25-års alderen og er ganske uundgåelig.

 

Solen er hudens fjende nummer ét

Sol, sol kom igen, solen er vores bedste ven. Sådan lyder en uskyldig børneremse, men spørger vi vores hud, er solen nok vores værste fjende. De frie radikaler og dermed den oxidative stress, som fremkaldes af solen ultraviolet, accelerer betydeligt hudens ældning. Så lækker eller ej, solen kan være skyld i læderagtig hud og rynker før tid. Den kan gøre dig solskoldet, rød og i værste fald give dig hudkræft. Og måske den største af alle hudens fjender, fordi mange ikke tager den seriøst og glemmer eller fravælger solcreme, når de solbader. Flere veldokumenterede undersøgelser har bekræfter nu, at granatæbler har en vis beskyttende virkning over for solens skader.

 

A granatæble a day keeps wrinkles away

I flere forsøg har man testet virkningen af de store mængder af fenoler og ellaginsyre, som bl.a. findes i granatæblet. Forsøgene strækker sig fra test in vitro på humane fibroblaster podet i skåle til in vivo dobbeltblindet-placebo-kontrolleret studier, hvor forsøgspersoner lod sig udsætte for UV-stråler på armen, og efterfølgende vurderede dermatologer huden vha. fotometrisk og billedanalyse. Her målte man på ruhed, glathed, dybde, tørhed og lysbeskadigelse ved hjælp af et 3-dimensionelt hudsystem-program. De sammenlagte data viste statistisk signifikant forskel på kontrolgruppe og testgruppen.

Udover C-vitamin og kalium indeholder granatæblet mange forskellige, vigtige polyfenoler, som giver frugten en meget stærk antioxidativ virkning.

Granatæble er en god kilde til ellaginsyre, en af naturens kraftigste antioxidanter, som har vist sig at beskytte huden mod skader fra det ultraviolette lys. Undersøgelser peger på, at ellaginsyre også ligefrem reparerer huden efter solskader. C-vitamin heler sår, og undersøgelser har vist, at C-vitamin også afhjælper dannelsen af rynker.

 

Vidste du?

Modefirmaer vælger stadig oftere ældre, gråhårede modeller til deres modeopvisninger. Flere modehuse som Marimekko, Etro, Yohji Yama-moto, The Row og det danske Han Kjøbenhavn vælger ældre, gråhårede modeller frem for de helt unge. Ældre modeller giver modeskaberne mulighed for at tjene flere penge. Der er utrolig mange ældre, som har mange penge og gerne vil have modetøj. Og modsat de unge har de ældre rent faktisk penge at købe tøj for. Modehusene kan godt lide, at deres modeller ser ud, som om de har levet et liv på godt og ondt. Samtidig er ældre mennesker med skarpe karaktertræk også folk, man husker, mener Danish Fashion.

 

Hvad er ellaginsyre?

Ellaginsyre består af fire ringe af polyphenol. Forgængeren for ellaginsyre er ellagitannin, som findes i frugter som druer, jordbær, granatæbler, jordnødder og grøn te, og har antioxidant, antiviral, antimutation, og antitumorvirkninger. En ny rapport har vist, at ellaginsyre kan hæmme væksten af bryst, spiserør, hud, kolon, prostata, og bugspytkirtelkræftceller.

 

Kollagen sørger for spændstighed

Lad os kigge lidt på, hvordan rynker opstår, inden forsøg og forsøgsresultater gennemgås. Kollagen er fasthed og elasticiteten i huden. Dermis, som er hudens tykkere og dybere lag, består hovedsagelig af kollagen og elastiske fibre, og kollagen produceres af fibroblasterne. Sammen med elastin, er kollagen ansvarlig for et velfungerende bindevæv. Velfungerende som i fast hud, højt fugtindhold, fylde og konstant fornyelse af vores hudceller. Jo ældre, vi bliver, jo langsommere arbejder fibroblasterne, og jo mindre kollagen har vi i huden. Som sagt er der ikke så meget at gøre ved den naturlige ældning. Men vores livsstil – især soldyrkning, stress og rygning – har stor indvirkning på vedligeholdelsen af kollagenniveauet i huden. Kigger vi i din huds spåkugle, tør vi godt forudsige én ting med sikkerhed: der er dømt rynker og linjer. Heldigvis er der godt nyt fra forskerne i Korea, hvis du vil udsætte rynkeriet.

 

Kan man hæmme elastinnedbrydningen ?

Elastin er den vigtigste komponent i de elastiske fibre af bindevæv og sener. I huden danner de elastiske fibre sammen med de kollagene fibre et netværk under epidermis. Kan man hæmme nedbrydningen af elastin, kan man beskytte huden mod ældning. Det satte en række forskere sig for at finde en løsning på, og i 2010 publicerede de resultatet i Journal of Cosmetic Science. Studiet fandt sted på Universitetet i Korea. Her isolerede man fibroblaster i petriskåle, og således kunne forskerne følge med i, hvorledes ellaginsyre, taget fra planten Platycarya strobilacea, hæmmede elastinnedbrydningen endda to gange bedre end oleanolsyre. Konklusionen var, at ellaginsyren i Platycarya strobilacea har potentiale som et antirynkemiddel til anvendelse i kosmetiske produkter.

 

Human studie med ellaginsyre

I et andet studie fra Korea så man lignende opløftende resultater fra et dobbeltblindet placebo-kontrolleret studie. I 4 uger fik en gruppe kvinder i alderen 20-40 lavdosis (100 mg/ d) eller højdosis ellaginsyre (200 mg /d) eller placebo og udsatte deres øvre højre arm for en 1,5 UV-strålingsdosis. De tre grupper udfyldte løbende et spørgeskema med 20 emner om hudens tilstand, såsom ”lysstyrke i ansigtet”, ”pletter” og ”fregner”, og man målte melanin og erytemværdier før, under og efter uge 1-4. Høj- og lavdosis- grupperne rapporterede forbedringer af huden i skemaerne, og forskerne kunne måle mindre melanin-dannelse. Tegn på, at huden er beskyttet mod strålingerne, da UV-stråler øger dannelsen af melanin. Konklusionen lyder i rapporten, at et tilskud af ellaginsyre har en beskyttende effekt på en mindre solskoldning forårsaget af UV-be-stråling, selv ved så lave doser som var anvendt i undersøgelsen. Herfra konkluderer vi, at du kan vælge at tænke på rynkerne som dine årringe og tegn på levet liv. Men du kan også huske, at et granatæble eller et kosttilskud med ellaginsyre om dagen holder rynkerne væk.

Naturlig ellaginsyre fra granatæble bekæmper rynker ved at beskytte hudens kollagen og bekæmpe inflammation. Ellaginsyre beskytter desu-den huden mod de skadelige stråler fra solen.

 

Hudens værste fjender:

 • Solen
 • Søvnmangel
 • Dehydrering
 • Stress
 • Rygning
 • Vægtsvingninger
 • Blæst og frostvejr
 • Sæbe

 

Din hud er kroppens største organ og dækker i gennemsnit et areal på 1,5-2 m2 hos en voksen person. Huden er fyldt med nerveceller, der registrerer varme, kulde, tryk, smerte og berøring.

 

Herunder får du 6 tips til, hvordan du får en smukkere hud

 • Spis sundt
 • Grøntsager tilfører huden ekstra betakarotin, hvilket forbedrer huden.
 • Drik rigeligt
 • Giv huden fugt indefra ved at drikke 8-10 glas vand om dagen.
 • Få en massage
 • Når huden masseres, øges blodcirkulationen, så hudcellerne får de næringsstoffer, de har brug for.
 • Slap af
 • Stress kan forårsage knopper og tørhed
 • Foretag dig noget, som får dig til at slappe af
 • Tag korte, kølige brusebade
 • Varmt vand reducerer hudens fugtindhold.
 • Tilfør huden fugt
 • Giv huden fugt med en crème, der passer til din hudtype.

 

Plastickirurgi – Don´t!

Man kan sagtens få rynker til at forsvinde her og nu – ved hjælp af Botox og Restylane – men den slags er nervegifte; 500 gram Botox kan udslette jordens befolkning! Brugt fornuftigt i små doser lammer det huden, så de dybe furer udjævnes. Men rynkerne kommer jo igen, så man skal gøre sig klart, at behandlingerne skal gentages, og at de koster. Lidt skræmmende er det, at man taler om, at empatien risikerer at forsvinde, fordi man ikke så let kan afkode ansigter, der er behandlet med Botox og Restylane.

 

Sandt eller falsk

Køb dyre cremer. De er bedre end billige – Svar: Sandt

Dyre produkter indeholder ofte meget dyre indholdsstoffer. Indholdsstoffer, der er behandlet, så molekylerne i ingredienserne er meget små, og således øges indtrængningen i huden.

 

Du får dine rynker fra mor eller far – Svar: Sandt

Rynker, eller rettere dit bindevæv, er arveligt. Har en af dine forældre svagt bindevæv, er der stor sandsynlighed for, at du også har det.

 

Vand skyller rynkerne bort – Svar: Sandt

Ja, vand skyller hudens affaldsstoffer ud, og næringsstoffer fra blodet vil derfor kunne trænge frem og tilføre huden den næring og energi, den har brug for. Det giver et stærkere bindevæv. Dog sker der det, at jo ældre vi bliver, jo sværere er det at binde fugten i huden.

 

Smil og du får flere rynker – Svar: Sandt

Smil og øvrig ansigtsmimik giver rynker. Huden udsættes for stræk hver gang, man bevæger ansigtet, og gentagne stræk i huden gør, at de elastine fibre bliver slappe.

New Nordic Healthcare Skin Care Collagen Filler er baseret på marint kollagen kombineret med et standardiseret ekstrakt med granatæble. Granatæblets ellaginsyre udsætter hudens aldring, stimulerer cellefornyelsen, mindsker pigmentpletter og giver huden en sund glød.

Desuden indeholder kapslerne tomat og naturlig astaxanthin (antioxidant – det, der giver laksen sin røde farve) samt C-vitamin, der tilsammen stimulerer den naturlige kollagendannelse – og dermed arbejder for en fastere hud, ligesom de beskytter mod oxidativt stress.

 

One thought on “Hold rynkerne på afstand med ellaginsyre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *