Godt nyt til haveejere (og os andre) med slidgigt

Inde fra og ud - ude fra og ind
sojabønner i sæk
INflammation-1
FriAfSmerterUdenBivirkninger

 

Ledsmerter, stivhed og indskrænket bevægelighed kan forhindre selv den største haveentusiast. Så gør som franskmændene: Tag et tilskud af avokado- og soyabønneekstrakt.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – forår 2014

 

Endelig pibler foråret frem af den før så frosne jord, og det kribler i de grønne hænder for at komme i gang med havearbejdet. Men halvdelen af alle over 40 og alle over 60 har slidgigt i et eller flere led i så forskellig grad, at det kan være både smertefuldt og umuligt at gribe riven og gå i haven.

Ordet “slid” i slidgigt betyder, at brusken i leddet gradvist nedbrydes. Slidgigt, som er en kronisk ledsygdom, udvikler sig altså over lang tid. Slidgigt er en arvelig tendens, men før eller siden får vi alle slidgigt. Nedbrydningen af led og brusk giver ofte symptomer som smerter, ledansamlinger og funktionsnedsættelse. Kigger vi franskmændene over skulderen, ser vi dog, at der er mulighed for både at forebygge og behandle ledproblemer, som er forårsaget af slidgigt.

 

ASU hæmmer nedbrydningen af brusk og styrker dannelsen af ny

I mere end 25 år har franskmænd med slidgigt taget tilskud med avokado og soyabønne-ekstrakt. Og i tidskriftet Arthritis Research and Therapy 2009 offentliggør franske forskere en undersøgelse, hvor ekstraktet fra avokado og soyabønne (ASU) netop viser sig effektiv som behandling mod slidgigt, idet de aktive stoffer i avokado og soyabønne synes at kunne bremse udviklingen af nedbrydningen af brusk.

Undersøgelsen fandt sted på Reumatologisk afdeling på St. Antoine Hospitalet i Paris. Her deltog 399 patienter med slidgigt i hoften i et studie, hvor de enten fik placebo eller 300 mg soya og avokado-ekstrakt om dagen. Efter tre år målte man afstanden mellem bækkenet og det yderste af hoften. Afstanden, også kaldet ledspalten, var mindsket hos testgruppen og peger på, at indtag af avokado-soya-ekstrakt ikke bare hæmmer nedbrydningen af brusk. Den danner også ny. Dertil kommer, at flere forsøg viser, at ASU har en signifikant virkning på smerter. Blandt andet har man i fire forsøg set, hvorledes over 750 mennesker oplevede en smertereduktion ved indtag af 300 mg ASU om dagen. Dermed er det videnskabeligt dokumenteret, at den specielle sammensætning af avokado og soya nedsætter betændelsen, smerterne og hævelsen i de angrebne led.

 

Avokado- og soyaekstrakt bremser udviklingen af slidgigt og danner ny brusk.

 

Hvordan virker ASU?

Man ved, at nitrogenoxid syntase og matrixmetalloproteinase-13 (MMP-13) har en afgørende betydning i de strukturelle ændringer af led og brusk, som slidgigt medfører.

Nitrogenoxid syntase og MMP – 13 nedbryder kollagen og brusk. Kollagen er et protein i bl.a. bindevævet. I forsøg har man set, hvorledes avokado og soya kan hæmme nitrogenoxid syntase og MMP-13. I forsøget gav man hunde med degenerative ledforandringer i forreste korsbånd enten placebo eller 10 mg pr. kg pr. dag i 8 uger. Herefter foretog man analyser af brusk og lårbensknoglen. Her konstaterede forskerne, at de behandlede hunde havde mindre tab af knoglevolumen samt mindre forkalket brusk sammenlignet med placebogruppen. En immun-histokemisk analyse af hundenes brusk viste ydermere, at niveauet af nitrogenoxid syntase + MMP 13 var væsentlig reduceret. Banditterne med de lange navne blev altså sat til vægs af ASU. Således viste undersøgelsen, at behandling med avocado og soya kan reducere udviklingen af tidlig slidgigt ved at hæmme de mekanismer, der deltager i kollagen nedbrydning. Sammenlignet med hundeforsøget (10 mg pr. kg pr. dag) viste humane forsøg, at den gode virkning af ASU var ligeså stor med 300 mg som med 600 mg pr. dag.

 

Hellere lidt havearbejde end intet

Mange begår den fejl, at de pga. smerter helt og holdent holder sig fra at bruge kroppen. Men bruger man sine led for lidt, bliver der dannet for lidt ledvæske, og ledvæsken er det, der ernærer brusken, der ikke i sig selv indeholder blodårer. Leddene bliver tørre, når de ikke bliver brugt, og så knirker og knager de, og brusken blive lettere ødelagt. Så på med havevanterne, og prøv et tilskud med avokado- og soyabønneekstrakt. Effekten kommer allerede efter 2-8 uger.

 

Avosol indeholder ekstraktet ASU, som består af den uforsæbede fra ktion af avokado og soyaolien i forholdet 1:2. Én dagsdosis indeholder 300 mg ASU.

 

Slidt er slidt

Eller er det? Kan man reetablere nedbrudt brusk? Lægerne konstaterer, at bruskvæv har ringe regenerationsevne. Regeneration af bruskvæv er en de mest udfordrende opgaver inden for ortopædkirurgien. I dag behandler man bruskskader operativt med stimulation af dannelse af et reparationsvæv, som giver delvis symptomlindring og funktionsforbedring. Proceduren hedder Tissue engineering og kan udgøre et vigtigt værktøj i fremtidige behandlingsmuligheder af destrueret ledbrusk ved stimulation af mere brusklignende reparationsvæv. Men mens vi venter på lægevidenskaben, er der som sagt hjælp at hente her og nu i form af avokado- og soya-ekstrakt.

Find også denne artikel ovre hos Sport, Spa & Mobilitet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *