Hurra for hyben

Gigten forsvinder
Antiinflammation
Hyben og de danske forskere

 

En række større internationale videnskabelige studier og talrige videnskabelige artikler dokumenterer effekterne af hybenpulveret fra Langeland.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – forår 2014

 

Resultaterne af studier med hybenpulver, vel og mærke af god kvalitet, peger på lutter positive effekter i kampen mod ømme, stive og hævede led. Hybenpulver stammer fra hybenrosen Rosa Canina, og her i Danmark produceres mange hundrede tons hybenpulver om året i Tullebølle på Langeland hos Hyben Vital ApS.

 

Hyben hjælper hænderne

Effekten af hyben er veldokumenteret på mange måder. Flere forsøg har vist, at kosttilskud med hyben vedligeholder og øger bevægeligheden i knæ og hofteled. Sidste år kom så et studie fra Danmark, der bekræfter, at hyben ligeledes reducerer slidgigt symptomer i hænderne og reducerer brugen af smertestillende medicin. Se studiet nøjere beskrevet på side 42. Men hvad er det så i hybenpulveret, som hæmmer slidgigt-symptomer?

 

Slidgigt sætter sig hyppigst i tommelfinger, storetå, nakke, lænd, hofte og knæ.

 

Hybenpulverets anti-inflammatoriske kapacitet

I et studie, offentliggjort i Osteoarthritis and Cartilage april 2013, kan man læse om hybenpulverets anti-inflammatoriske effekt. Forskerne undersøgte sammenhængen mellem kvaliteten af hybenpulveret og den betændelseshæmmende effekt. Man fandt, at graden af anti-inflammation i høj grad er afhængig af, om hybenpulveret består af høj dosis hybenkerner versus hybenskal.

 

Hybenfrø er inflammationshæmmende

I forsøget, redegjort i Osteoarthritis and Cartilage april 2013, fik både dyr og mennesker en daglig dosis af hybenpulver i mere end 3 måneder og i tre versioner. Version A bestod af: 1,2 g hybenkerner og 1,2 g hybenskal, version B bestod af: 0,2 g hybenkerner og 1,8 g hybenskal, og sidste version var placebo. Det var gruppen, som fik version A med høj dosis hybenkerner, der oplevede signifikant reduktion i deres kemotaxi. Kemotaxien blev målt ved blodprøver på start- og slutdagen for forsøget. Kemotaxi er en inflammationsmarkør, der angiver mængden af infektionsceller og således graden af inflammation. Kemotaxi igangsættes ved infektionstilstande, hvor infektionsforsvarets celler aktiveres og “kalder” på andre forsvarsceller – leukocytter. Konklusionen er, at kvaliteten af hybenpulveret er afgørende for virkningsgraden.

 

Historien om hybenpulverets oprindelse

I Danmark, nærmere bestemt i Tullebølle på Langeland, starter historien om Hyben Vital, der producerer et patenteret, specielt forarbejdet hybenprodukt netop med høj virkningsgrad pga. de velbevarede aktive stoffer fra hybenplantens kerner. Iværksætteren Erik “Farmer” Hansen fik i 1980’erne en idé om, at forarbejdet hyben havde helbredsmæssige effekter. Med fokus på at bevare de aktive stoffer i hyben eksperimenterede og udviklede Erik “Farmer” Hansen sin egen metode til at forarbejde hyben på en særlig skånsom måde.

 

Fra hobby til verdensomspændende virksomhed

I de første år fik Erik “Farmer” leveret hyben fra pensionister og andre naturinteresserede, der indsamlede hyben over hele Danmark. Hurtigt indså Erik “Farmer”, at der skulle mere til, så i 1997 tog firmaet de første skridt til en egentlig dyrkning af vilde hyben. Således skabte Erik “Farmer” Danmarkshistorie; en særligt frugtgivende variant af Rosa Canina blev plantet i dansk landbrugsjord og fik navnet Rosa Canina Lito. Hobbyvirksomheden blev til et større familieejet anpartsselskab med moderne produktionsudstyr op gennem 1990’erne, og i dag arbejder ca. 20 personer på fabrikken i Tullebølle under ledelse af Eriks søn, Torbjørn Hansen. Fra den danske ø distribueres det herlige hybenpulver, som vedligeholder leddenes bevægelighed, til hele verden.

 

Produktionen sker stadigt nøje efter Erik “Farmer” Hansens grundlæggende principper: Nænsom omgang med råvarerne, så produkterne bibeholder flest mulige aktivstoffer.

6 thoughts on “Hurra for hyben

 • Wow, wonderful weblog structure! How long have you been blogging for?
  you make blogging glance easy. The full glance of your site is fantastic, as neatly as the content!
  You can see similar here sklep

 • Quality posts is the key to interest the people to visit the web page, that’s what this web page is providing.
  I saw similar here: Dobry sklep

 • It is appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this publish and if I may just I want to recommend
  you few fascinating things or tips. Maybe you could
  write next articles relating to this article. I want to learn even more issues approximately it!

  I saw similar here: Sklep internetowy

 • Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site
  is wonderful, let alone the content! You can see similar here sklep online

 • Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good results. If you know of any please share.
  Thanks! You can read similar blog here: Scrapebox List

 • Your blog is a wealth of information. I always learn something new from your posts. This one was particularly enlightening. Great job!blogpulse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *