Bevæg dit ansigt med yoga

Face yogaAf Mette My Oppermann @greenzonebyoppermann (instagram)
Holistisk behandler & zoneterapeut, biopatstuderende ibm & ansigtsyogainstruktør

Værsgo, her er yogaøvelser, der virker opbyggende på muskulaturen, giver ny energi og en generelt smukkere hud.

Ansigts yoga, en ny trend, der er kommet for at blive

Yoga er kendt af de fleste: Vejrtrækning og stræk, som smidiggør kroppen, stabiliserer led og muskler og skaber ro i tankerne.

Det kan også gøres i ansigtet, så det bliver mere fast, får en flottere hud og et generelt bedre velvære.

Vi har cirka 54 muskler i ansigtet og på halsen. Musklerne er under konstant bevægelse, når vi spiser, blinker, smiler, kysser, gaber og laver sjove grimasser.

Med tiden kan musklerne blive slappe, og nogle af musklerne er overaktive og spændte, andre er underaktive. Endda nogle gange allerede fra barnsben af.

Det kan meget vel blive til et fald i muskeltonus og fedtpuder – den ungdommelige fylde i ansigtet forsvinder …

Men der er håb forude, for ved at lære dit ansigt at kende på ny kan du genskabe volumen helt naturligt. Du kan anvende ansigtsyoga, uanset om du vil forebygge, behandle eller blot bruge det som afspænding efter en lang dag, ganske enkelt gennem træning af dine muskler. Ansigtsyoga er for alle, mænd som kvinder, unge og ældre.
Øvelserne kræver intet udstyr, blot et spejl i starten, indtil øvelserne sidder på rygraden.

Fordele ved at anvende ansigtsyoga

Efterhånden som du begynder at praktisere disse øvelser, vil du opnå:

 • Mere volumen i fx kinder og tinding
 • Mindre hul under øjne/mindre mørk under øjnene
 • Reduktion af fx 11-taller mellem brynene eller kragetæer i yderkanten af øjnene
 • Fyldigere læber
 • Løftede kinder
 • Fastere kæbe og mindre dobbelthage
 • Dybere ro og bedre søvn
 • Mere symmetrisk ansigt
 • Løftede mundvige
 • Fastere hud på halsen

 

Hvor hurtigt ser jeg en forskel? 

Ligesom al anden træning skal du selv gøre en indsats. Det kræver, at du arbejder for sagen, cirka 5-20 minutter hver dag. 20 minutter er for dig, der har mest brug for det …

Til gengæld vil du hurtigt opleve en effekt, især mentalt, og hurtigt se ud og føle dig friskere.

Efter få uger vil de fleste kunne se dit nye friskere look. Når du arbejder med massage og tryk, vil din hud blive næret med næringsrigt blod og blive bedre til at udskille affaldsstoffer via lymfevæsken. Og sidst, men ikke mindst, vil du producere flere bindevævsfibre, collagen og elastin, som er grundlaget for en fast hud.

Når du laver øvelserne, kan du gennem dit åndedræt påvirke den omvandrende nerve, vagusnerven. Det påvirker både dine tanker, hjerterytme og fordøjelse gunstigt.

Gennem øvelserne påvirker du også kærlighedshormonet oxytoxin, der skaber større velvære og mere ro i din krop.

Inden du laver øvelserne: 

 • Vask hænder
 • Sæt dig gerne ned, eller lig i din seng for yderligere afspænding (øvelserne kan også sagtens laves foran computeren på jobbet under en lille pause).
 • Brug fx en dråbe lavendelolie på håndfladen, tag nogle dybe vejrtrækninger, og pust ud gennem munden. Lavendel virker beroligende.
 • Husk at drikke rigeligt med vand for at støtte op om afgiftningen.

 

Øvelse 1: Stræk af nakke og hals

Start med en mild opvarmning. Brug gerne 2-3 minutter på første øvelse. Den strækker vores store halsmuskler, platysma. Da de tre muskler, mentalis, depressor labii infernrios muscle og depressor angulioris, hæfter sammen med platysma, vil en overspændt muskel hive vores mundvige nedad (surmule), og det kan ligeledes give os nakkespændinger, da den også hæfter på sterno cleido mastiodeus, som er halsens store muskel, der både kan give skulder- og nakkespændinger.

Øvelse: Hold strækket i ca. 30 sekunder. Gerne tre gange til hver side, mens du tager dybe indåndinger og puster ud. Øvelsen er genial, hvis du sidder meget bag en skærm. Brug den i løbet af dagen.

 

Øvelse 2: Cat eyes:

Øvelsen åbner øjet, lufter tunge øjenlåg. Afslapper panden og modvirker rande og hævelser under øjnene.

Den gør øjets ringmuskel, orbicularis oculi, smidig, og dermed virker den udglattende på kragetæer i øjets yderkrog. Derudover stimulerer den tindingen, som også kaldet temporalis. 

 • Placer det yderste af håndryggen på tindingen, og saml fingrene i panden, så du holder om hovedet
 • Slap af i panden, og tryk let ind mod tindingen.
 • Klem øjnene så godt sammen, som du kan, fokuser på ydre øjenkrog, og husk at være afspændt imellem bryn og pande.
 • Træk vejret, og nyd strækket, hold spændingen, gerne i 30 sekunder. Gentag flere gange dagligt.

OBS. Øvelsen kan godt give irritation og ømhed i starten, især hvis du er meget anspændt. Det bliver hurtigt bedre, og du vil opleve et løft og energikick bagefter.

 

Øvelse 3: Lymfedrænage

Lymfedrænage er en væsentlig del af en sund hudplejerutine, lymferne transporterer væske rundt i kroppen og fjerner affaldsstoffer samt vira og bakterier. Har du dårligt lymfeflow, kan der ofte komme hævelser fx under øjnene eller urenheder. Lymfekar findes overalt i kroppen som et tyndt spindelvæv, og selve den store lymfegang/udtømning findes under kravebenet. 

Øvelse. Stryg fra øret blide strøg ned mod halsen og ned til kravebenet. Stryg derefter på kinderne og ned til kravebenet. Gentag så mange gange du har lyst, og afslut altid din ansigtsyoga eller gua sha-terapi med lymfedrænage.


I næste nummer af sund-forskning får du øvelser, som booster læberne og giver naturlig fylde.

Kunne du tænke dig at få et personligt program, kan du læse mere på www.byopbbermann.dk. Eller læse mere på instagram, @greenzonebyoppermann. Ved et individuelt tilpasset program får du også opskrifter på hudforyngende smoothies, hudanalyse og støtte undervejs på din ansigtsyogarejse. Skriv til metteoppermann1@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *