Døjer du med fordøjelsen?

  

 

1,5 millioner danskere lider af fordøjelsesproblemer, og ca. hver femte henvendelse til alment praktiserende læge omhandler symptomer fra mave-tarmsystemet. Hører du til den gruppe? Giv din kost et grundigt eftersyn, og hent hjælp fra den indiske kultur med Triphala.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Dårlig fordøjelse kan, ud over at give gener som ubehag og utilpashed, have betydning for, at du ikke udnytter næringsstoffer optimalt, eller at der ophobes affaldsstoffer i din krop. Det er nemlig i fordøjelsesprocessen, at maden nedbrydes, og kroppen  optager næringsstoffer. Triphala betyder bogstaveligt talt tre forskellige frugter: Bibhitaki styrker tarmen, amla, som styrker tarmsystemet, og haritaki, som har en udrensende effekt og er gavnlig ved en bred skare af infektioner. Men hvad er Triphala helt præcist, og hvordan kan det hjælpe din fordøjelse?

 

En stærk frugt til en stærk mave

Bibhitaki hjælper din krop ved at udtørre og fjerne overskydende slim og væske rundt omkring i kroppen, herunder i mave-tarmsystemet. Ved at fjerne overskydende slim i tarmsystemet bliver fordøjelsen mere effektiv og modstandsdygtig. En sund tarmslimhinde er vigtig for at fange skadelige bakterier eller vira, som kroppen ikke kan nedbryde. Frugten styrker desuden tarmen ved, at den aktiverer tarmbevægelserne, og den er derfor god for både træg og løs mave.

 

En sur frugt til immunforsvaret

I amla finder vi C-vitamin og masser af det. C-vitamin ved vi jo er gavnligt for immunforsvaret og beskytter cellemembraner. Vitaminet spiller også en essentiel rolle i dannelsen af blodkar og utallige andre enzymatiske processer i kroppen. I frugten amla findes desuden gallinsyre og ellaginsyre og rutin, en kombination, som er antiinflammatorisk og har en stabiliserende effekt på bindevæv og blodkar. Har du problemer med fordøjelsen, skyldes det ofte en inflammation i mave-tarm systemet, og der kan endvidere opstå blødninger i tarmen. Amla er specielt gavnlig for sensitive tarme, især hvor der er tegn på inflammation.

 

Frugten, som kan fjerne sygdomme

Haritaki ligger højt i hierarkiet, når det kommer til frugter, som er gavnlige for fordøjelsessystemet. En bred skare af infektioner i tarmsystemet er haritaki god for og kan også være gavnlig ved parasitangreb, mavesår og ”leaky gut”. Ligesom amla stimulerer haritaki tarmens bevægelser, men forbedrer også tarmens evne til at optage næringsstoffer. Med dens udrensende effekt fjerner den toksiner og andre uønskede elementer fra tarmsystemet.

 

 Du behøver ikke din mor, når du har Triphala

Et gammelt indisk udtryk, som siger lidt om Triphalas effektivitet. I den indiske kultur er troen, at Triphala kan passe lige så godt på vores indre organer som en mor, der passer på sit barn.

Med Wholistic Triphala og Triphala Plus fra Pukka finder du et koncentreret miks af de tre slags frugter. Pukka er kendt for deres økologiske produkter, og du får derfor en naturlig løsning til din fordøjelse. Husk dog altid at spise groft, grønt, dyrk motion, og drik vand.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *