Håb for folk, der lider af migræne

 

 

 

 Ny italiensk forskning afslører, at den patenterede pycnogenol-ekstrakt, som er fremstillet af barken af fransk strandfyr, virker effektivt mod migræne. Det mindsker smerterne og dæmper symptomerne samtidig med at beskytte mod oxidativt stress.

 

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist

 

Migræne i den ene eller anden form kan være en modbydelig oplevelse. Ikke desto mindre er det et tilbagevendende problem for rigtig mange mennesker. Afhængigt af sværhedsgraden og typen af migrænen kan den være mere eller mindre invaliderende. Forskere er hele tiden på jagt efter nye og bedre måder at forebygge og behandle migræne på, og som noget nyt kan italienske forskere nu berette, at den patenterede barkekstrakt Pycnogenol ser ud til at have en god virkning.

 

Færre anfald og mindre smerte

Den nye undersøgelse, som omfatter 46 migrænepatienter med mild til moderat migræne, viser, at Pycnogenol er i stand til at dæmpe smerterne og samtidig mindsker antallet af migræneanfald og altså virker forebyggende sammenlignet med standardbehandling, herunder smertestillende medicin. Deltagerne blev inddelt i tre grupper. To af grupperne fik standardbehandling mod migræne, men den ene af de to grupper fik desuden Pycnogenol. Den tredje gruppe blev behandlet med en type epilepsimedicin, som også anvendes mod migræne.

 

Markant bedre end standardbehandling

Deltagerne i de tre grupper havde lignende sygdomsmønster ved undersøgelsens start, men efter otte uger viste det sig, at der var markant færre smerter hos dem, der havde taget Pycnogenol. Antallet af migræneanfald var ligeledes betydeligt lavere i denne gruppe.

I gruppen, der fik epilepsimedicin, observerede forskerne ligeledes en reduktion i antallet af migræneanfald i forhold til standardbehandling. Til gengæld var der bivirkninger som blandt andet parastæsi, træthed, svimmelhed og kvalme selv ved lave doser.

 

Beskytter mod oxidativ stress

I alle tre grupper observerede forskerne en øget forekomst af oxidativt stress ved undersøgelsens begyndelse. Det var dog kun de Pycnogenol-behandlede, som efter otte ugers anvendelse af præparatet havde markant lavere grad af oxidativt stress. Det viser sig, at Pycnogenol bekæmper dannelsen af de frie radikaler, som er skyld i netop dette fænomen. Den kombinerede effekt af færre migræneanfald, færre smerter og mindre oxidativt stress bevirker, at Pycnogenol-behandlingen kan hjælpe migrænepatienter med at fungere langt bedre i hverdagen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *