Lyver lille spejl på væggen der ?

 

 

Eller må du indse, at ansigtet er begyndt at slå de forkerte folder, og kinderne er sunket ind? Det tyder på, at din kollagenproduktion er dalende. Heldigvis kan du spise dig til kollagen, så behold spejlet på væggen lidt endnu.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

Kollagen er direkte relateret til hudens struktur, styrke og volumen. Jo ældre du bliver, jo mere mindskes hudens evne til at genopfylde kollagenlagrene. De stabiliserende kollagenfibre mister desuden deres styrke og nedbrydes, når du ældes. Det er kedeligt, men sandt. Undersøgelser har dog vist, at hvis du indtager flydende marine kollagenpeptider, kan de aldersrelaterede og degenerative processer i hudens cellemetabolisme nedsættes og måske endda vendes. Her er størrelsen af proteinkomponenterne essentielle for biotilgængeligheden og dermed også, hvor effektivt de virker. Små peptider med en molekylevægt på ca. 0,3 til 6 kDa (kiloDalton) ser ud til at kunne absorberes effektivt af kroppen og stimulere kollagensyntesen i ekstracellulær matrix, hvilket er den sammenhængende struktur uden for cellerne.

Når du indtager kollagenpeptider, kommer de ned i tyndtarmen, og under fordøjelsen dannes der di- og tripeptider eller frie aminosyrer. Herefter kan peptiderne lettere absorberes af tarmslimhinden, og kollagenpeptiderne føres ud til blodbanen og fordeles i kroppen og dermed også til huden. Kollagenpeptider og frie aminosyrer understøtter hermed produktionen af kollagenfibre og elastinfibre.

 

Rygning, forurening, stress og solbadning er alle ting, som nedbryder kollagen i din hud

 

Spis dig til kollagen. Mangel på kollagen kan kompenseres ved anvendelse af udvortes behandling såsom cremer, lotioner eller serum. Men du kan fremme kollagenproduktionen indefra ved at spise fx røde frugter og grøntsager som æbler, jordbær, kirsebær, rødbede, rød peberfrugt, som indeholder lycopen, som er det stof, der hjælper med at fremme produktionen af kollagen.

 

Grøntsager, som kål, aubergine, julesalat og spinat, booster kollagenproduktionen. 

 

Vidste du?

At marine kollagen kan absorberes op til 1,5 gange mere effektivt i kroppen, og biotilgængeligheden er bedre end kollagen fra ​​både kvæg og grise. Den mindre partikelstørrelse i marine kollagen sammenlignet med andre kilder muliggør en lettere og hurtigere optagelse og transport af kollagenpeptiderne til huden, til knogler og led, så der kan dannes nye peptidkæder, hvor der er brug for det.

 

Kollagenproduktionen begynder faktisk allerede at falde fra 25-årsalderen.

 

Hvis du vil vide, hvordan din hud kommer til at se ud, efterhånden som du bliver ældre, så se på dine forældre. Arv spiller nemlig en stor rolle.

 

 

Tre hurtige, som stimulerer dannelsen af kollagen:

  1. Granatæblekerner er meget rige på antioxidanter eller såkaldte polyfenoler, der er effektive i kampen mod rynker og inflammation.
  2. Vælg C-vitaminrig mad som fx havtorn, hyben, acai, acerola, blåbær, solbær, aronia, persille, rød peber og tang. Spis helst økologiske grøntsager. C-vitamin indgår i dannelsen af kollagen.
  3. En god nattesøvn og tilstrækkelig produktion af melatonin hjælper dig til en sundere og mere spændstig hud.

 

Kollagen fra baghaven

Vild Nord er et marine kollagenprodukt, som produceres af naturlige råvarer fra Danmark, fra den nordlige del af Atlanterhavet og de nordiske skove. Ud over marine kollagen fra vildtfanget torsk, som er fanget med et bæredygtigt og MCS-certificeret fiskeri, indeholder nogle af produkterne også forskellige varianter af bærpulver, som er fremstillet af vildtpukkede nordiske bær, så det høje indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter bevares. Med bare 100 gram af bærpulveret i Vild Nord får du 400-770 gram friske bær, alt efter bærsort.

I Guld-varianterne af Vild Nords produkter finder du desuden tang. Tang, som er vildthøstet i det nordlige Atlanterhav, hvorefter det er tørret og malet ved hjælp af internationalt patenterede teknologier. Tang er en rigtig superfood og er en god kilde til fx jod, som har gavnlige effekter på blandt andet huden.

Den helt specielle danske næringsrige krøllede grønkål har desuden også fundet vej til Vild Nords produkter. Grønkål, som jo i årevis, ligesom tang, er blevet hyldet som superfood, da det har et højt indhold af vitaminer, herunder A-, C- og K-vitamin, men også antioxidanter og mineraler som jern, kalium og calcium og faktisk også omega-3-fedtsyrer. Vild Nord har et indhold af grønkål, hvor to gram grøntkålspulver svarer til 12 gram friskt grønkål.

 

Vidste du, at grønkål har et højere indhold af jern end oksekød og et højere indhold af calcium end mælk?

 

 

Vild Nord indeholder små peptider med en molekylevægt på 3 kDa.

 

 

Tre livsstilsfaktorer, som kan sænke dit kollagenniveau:

  1. Solbadning kan nedbryde dit kollagen og øge graden af oxidativt stress
  2. Mangel på søvn, vitaminer, mineraler og andre vitale byggesten kan vanskeliggøre dannelsen af ny collagen
  3. Stress, kaffe, tobak og alkohol kan i for store mængder svække kollagendannelsen

 

 

”Hvorfor sende et skib eller en flyver hele jorden rundt for at finde fødevarer, når vi har rigeligt råvarer og superfoods i vores egen verdensdel?” Et spørgsmål eller faktisk et statement, som ligger til grund for Vild Nords produkter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *