Om lidt er det forår og flåtsæson, men hvad med de små kryb !

 

 

Flåtens livscyklus

Skovflåten har tre udviklingsstadier: larve, nymfe og voksen.

Efter at en voksen hun har suget blod fra et værtsdyr, falder den af og lægger mellem 2.000 og 3.000 æg på jorden. Æggene klækkes til larver i løbet af ca. 14 dage. Larverne venter på et forbipasserende dyr, som regel en mus, og suger blod to til tre dage og falder til jorden. Udvikling til nymfe tager herefter normalt et år.

Nymferne overvintrer som regel, før de prøver at fæstne sig på et nyt værtsdyr. Nymferne kravler op på planter og buske og venter på et nyt værtsdyr. Igen bider de sig fast – nu i tre til fire dage, hvor de suger endnu et blodmåltid. Herefter falder de ned i vegetationen og gennemgår udviklingen til voksen flåt i løbet af samme eller følgende sommer.

De voksne hunner klatrer igen op i vegetationen for at finde et passende værtsdyr, de kan suge blod fra. Også hannerne prøver at sætte sig fast på et værtsdyr – ikke for at suge blod, men for at finde en hun at parre sig med. De voksne flåter findes på større pattedyr som harer, rådyr og hunde. Hunnen suger blod i syv til 10 dage, og størrelsen mangedobles. Udviklingen fra æg til voksen flåt, som igen lægger æg, tager omtrent tre år.

Skovflåten er sårbar over for tørke. Der er derfor størst forekomst på fugtige steder med græs, små buske, krat og i åben skov med rådyr. På steder, hvor rådyrene ligger og hviler, kan antallet af flåter være meget højt.

Kilde: (sundhed.dk, og Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Dansk Selskab for Infektionsmedicin og Dansk Neurologisk Selskab, april 2006)

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

Måske giver du allerede årligt trofast din bedste ven et af de velkendte mærker af pipetter eller tabletter mod de ubudne gæster. Disse produkter er også yderst effektive, men vi ser desværre også, at det ikke er alle hunde og katte, som tåler indholdet med de stærke kemikalier. Specielt ikke hvalpe eller killinger samt ældre eller svækkede dyr. Selvfølgelig er den angivne dosis korrekt og skader kun flåter, men der er mange kemikaliefrie samt miljøvenlige produkter på markedet, som du kan forsøge dig med som et alternativ. I byområder er der ikke så mange flåter, som man tror, og måske kan man nedsætte forbruget af flåtdræbende kemikalier og gøre noget andet.

 

Vores erfaring er …

Det vigtigste forsvar mod flåter er et sundt og velfungerende immunforsvar – og her anbefaler vi naturligvis, at man indtager så naturlige fødevarer eller så friske som muligt og af højeste kvalitet. Er du panisk over for disse små blodsugere, kan du skræmme dem væk på en mere naturlig måde end ved at forgifte din bedste ven. Flåter finder sit bytte via kropsvarmen, men også lugt. Skulle du være så uheldig at få en af disse skamløse blodsugere med hjem, så fortvivl ikke! Modsat lopper kan flåterne ikke overleve indendørs, så de hverken formerer sig eller flytter ind i hundekurven.

Fjerner du en fastbidt flåt, så er det vigtigste, at du holder øje med såret. Om der går infektion i bidstedet, eller det heler hurtigt. Er huden efter biddet rød og hævet 24 timer efter, flåten er fjernet, skal du søge dyrlæge og få behandling med antibiotika.

Selvom du har brugt de populære giftmidler, er din hund ikke 100 pct. sikker på at undgå flåtbid. Og er flåten inficeret med virus, kommer I nemmest omkring det med et sundt og godt helbred. Og så er vi tilbage til spørgsmålet om, hvilken effekt de populære giftmidler har på immunforsvaret og helbredet!

Du kan desværre ikke undgå dem 100 pct., men der er løsninger med helt naturlige helseprodukter, der dryppes eller sprayes direkte på hud eller pels.

 

Hvad virker til forebyggelse?

Rav er den ældste europæiske helbredende sten, og i form af en halskæde på hunde er det helt uden bivirkninger, naturligt og fri for allergifremkaldende ingredienser. Den friktion, der opstår, afholder flåterne fra at bide. Der går ca. fire uger, før det virker optimalt, det kan holde i omkring et år, men for nogle skal den skiftes efter seks til otte måneder. Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, men det virker på de fleste hunde, men med så meget andet – ikke på alle. De er ofte lavet af baltisk naturligt rav med ægthedscertifikat.

Det tyske helseprodukt Anibio har udviklet flere produkter, bl.a. Melaflon, som med sit indhold af forskellige æteriske olier kan holde flåterne væk. Det dryppes i nakken på din hund, og pipettens indhold skal fra nakke til halerod ca. hver syvende til tiende dag.

Elektromagnetisk energi er også en mulighed. Tic-Clip er et lille vedhæng på størrelse med et hundetegn med elektromagnetisk energi, der skaber et elektromagnetisk felt omkring hunden, som holder utøj væk. Clippen er fremstillet af højkvalitets ædelmetal. Overfladen er belagt med en speciel forsegling, og den er vandbestandig. Virker i to år, er 100 pct. giftfri og uskadelig for mennesker og dyr. Omkring fire pct. er ikke modtagelige for denne form for beskyttelse og reagerer ikke efter hensigten.

Hvidløg i pulverform kan også bruges til forebyggelse. Desuden optimerer hvidløg i meget små doser immunforsvaret foruden at modvirke flåtangreb.

 

Grønne hilsner

Charlotte Dinesen
Mobil +45 22218878

www.dengrønnepote.dk

 

2 thoughts on “Om lidt er det forår og flåtsæson, men hvad med de små kryb !

  • Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been running a
    blog for? you made blogging look easy. The total glance of your website is wonderful, as
    well as the content material! You can see similar here sklep internetowy

  • I have read so many articles or reviews on the topic of the
    blogger lovers however this article is genuinely a good piece of
    writing, keep it up. I saw similar here: E-commerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *