Det giver god mening at tage en daglig multivitaminpille

 

 

Vi tager varmt tøj på, når det er koldt uden. Vi sparer op til alderdommen. Vi tager sikkerhedssele på, når vi kører bil. Ingen betvivler fornuften i dette. Hvad så med den daglige multivitaminpille? Det giver god mening at supplere kosten med de næringsstoffer, den mangler eller indeholder ganske lidt af, og ny forskning viser da også, at mange gør dette.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

De fleste mennesker kan godt lide at være på den sikre side i alle livets forhold. Vi vil gerne være dækket ind og undgå at havne i en situation, hvor der mangler noget. Netop derfor er der god fornuft i at supplere sin kost med et tilskud af de livsnødvendige vitaminer og mineraler, som kroppen behøver for at fungere optimalt. Hvis vi lige retter kikkerten mod landbruget et kort øjeblik, er der ikke en kvægavler med respekt for sig selv, der ville undlade at give ekstra selen til grisene eller køerne. Det er en kendt sag, at netop dette sporstof er med til at forebygge ledbetændelse, muskelsygdomme, forplantningsproblemer og en række andre ting.

 

Selen til sædceller, immunforsvar og stofskifte

Vi mennesker har også brug for selen af nøjagtig samme årsager. Stoffet indgår i over 25 forskellige selenafhængige proteiner, som har til opgave at sørge for, at immunforsvaret og stofskiftet fungerer normalt, at negle og hår vokser, som det skal, og at mænd kan danne sædceller, som ikke er misdannede, men fungerer helt efter planen. Det er blot nogle få af de talrige opgaver, selenoproteinerne skal løse. Men i Danmark får vi ikke ret meget selen, og det skyldes, at der ikke er meget af stoffet i jorden, så planternes selenindhold er tilsvarende lavt.

 

Selv sund kost er ikke altid nok i Danmark

Det forplanter sig videre igennem fødekæden, så kød og mejeriprodukter heller ikke har højt selenindhold. Selv en nok så sund og balanceret kost vil have svært ved at tilføre kroppen de omtrent 100 mikrogram selen, vi ifølge mange forskere og eksperter skal have hver dag. Den letteste måde at nå op på det niveau er derfor at supplere sin kost med et tilskud.

 

Vi behøver omtrent 20 vitaminer og mineraler

Men selen er jo kun et af mange mikronæringsstoffer, som vi behøver. Vi skal også have C-vitamin, E-vitamin og D-vitamin samt mineraler som zink, magnesium, calcium og mangan. Der er omtrent 20 vitaminer og mineraler, som kroppen er afhængig af at få tilført regelmæssigt, og det er langt fra sikkert, at kosten kan løfte opgaven.

 

9.901 personer er undersøgt for mangler

En helt ny undersøgelse, som forskere fra George Mason University i USA har offentliggjort, viser, at der er udbredt mangel på vitaminer og mineraler hos den amerikanske befolkning i alderen 51 år og opefter. Forskerne studerede 9.901 personer og kiggede blandt andet på deres kost og brug af kosttilskud og fandt, at regelmæssig anvendelse af multivitaminpiller er en både god og enkel måde at sikre et tilpas højt indtag af de forskellige vitaminer og mineraler.

 

Det er sunde mennesker, der tager kosttilskud – med rette

Hvad forskerne også fandt – og dette er rigtig interessant – var, at forsøgsdeltagerne generelt tog præparaterne som en del af en sund livsstil og ikke som kompensation for usunde vaner. Kritikere af kosttilskud har ellers tit brugt som hovedargument mod vitaminpiller, at folk ikke skal tro, at disse præparater kan erstatte en sund kost. Men det argument falder til jorden med netop en undersøgelse som denne, der jo viser, at folk kun bruger præparaterne som et tilskud og ikke en erstatning.

 

Nye præparater med skræddersyet indhold til danske behov

Der findes mange forskellige multivitaminpræparater på det danske marked, og der er stor forskel på såvel kvalitet som indhold. En overvejende del af præparaterne indeholder de forskellige vitaminer og mineraler i doser, der svarer til det anbefalede daglige indtag. Andre har markant højere doser. Der findes også præparater som eksempelvis Multivitamin Pharma Nord, hvor indholdet for nogle stoffers vedkommende ligger væsentligt højere end de normale anbefalinger (eksempelvis C- og E-vitamin samt en række af B-vitaminerne), hvor doserne omvendt er lavere end de normale anbefalinger for andre stoffers vedkommende. Hvor de fleste multivitaminer tilfører en bred vifte af vitaminer og mineraler i en konservativ dosis, hører den sidstnævnte kategori til de moderne multivitaminpræparater, som forsøger at skræddersy næringsstoftilførslen bedre til danskernes aktuelle situation.

Og der er altså nogle stoffer som blandt andet selen, hvor vi bare ikke får nok.

 

De dokumenterede præparater er bedst

Og så er der det evigt tilbagevendende spørgsmål omkring biotilgængelighed af stofferne – altså hvor godt (eller dårligt) de optages i organismen. Uanset hvilket vitamin elle mineral, der er tale om, kan man ikke opnå en virkning af et stof, med mindre det bliver optaget i fordøjelsen. Mange forbrugere køber billige multivitaminer, hvor en stor del af stofferne ikke kan optages på grund af ringe kvalitet. Selvom præparaterne koster langt mindre, ender det derfor med at være spild af penge, for virkningen udebliver. Det kan svare sig at gå efter præparater med dokumenteret kvalitet, og det er bestemt en god idé at gå producenten på klingen eller udspørge fagpersonalet i de butikker, hvor man køber præparaterne. Hvis man fremstiller et produkt, som man påstår er pålideligt, skal man også kunne bevise det.

 

One thought on “Det giver god mening at tage en daglig multivitaminpille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *