Kære speltmor, slap af !

 

Jeg er for nylig blevet førstegangsmor, og en ny verden har på mange måder åbnet sig for mig. Jeg bor i et kvarter i Aarhus, hvor det vælter med økologiske vuggestuer, slyngebørn, langtids-ammere og deslige, og det er der som udgangspunkt ikke noget i vejen med. Problemet opstår først, når den hjemmes evner til at være en god mor.

 

Af klinisk diætist Trine Røn
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Når moderskab bliver en konkurrence kvinder imellem, om hvem der kan bage de rigtige koldhævede svedjerugsboller eller fermentere sine hjemmedyrkede grøntsager, så risikerer de gode intentioner altså at spænde ben for forældre-overskuddet og nærværet på bekostning af børnene.

 

Så derfor, kære overpræsterende speltmor

Dit barn tager altså ikke skade af en kanelgiffel og en tår cola i ny og næ – det gør du i øvrigt heller ikke. Med mindre dit barn har en lægediagnosticeret allergi eller intolerance, så hold igen med madpedanteriet, og drop de ligegyldige teknikaliteter omkring sukker, mælk, hvede og andre i tiden udskæld-te fødevarer. Dit barn får ikke en instant adfærds-forstyrrelse, så snart det drikker et glas kakao eller spiser lidt slik (hvor sukkerindholdet, i parentes bemærket, er det samme som i hjemmelavede figenstænger og dadelkugler – og kroppen kan i øvrigt ikke skelne mellem frugtsukker og sliksukker). Derimod kan dit barn risikere at få et forstyrret og akavet forhold til noget så basalt som at spise, hvis du ikke får et meget mere afslappet forhold til mad.

 

Sådan sat på spidsen af et kålhoved …

Spidsformuleret er kage og is lige så vigtige bestanddele i barnets kost som kål og broccoli – så længe der er styr på hyppighed og mængde. Hvis resultatet ikke skal blive spisevægrende børn eller tvangsneurotiske voksne, fordrer det snusfornuftige forældre, at få madregnskabet til at gå op.

Kære velmenende speltmor: Sænk skuldrene og ambitionsniveauet, glem nul-sukker-politikken, bestil en pizza til dig og ungerne engang imellem, og slap med god samvittighed lidt mere af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *