Kan forhøjet stofskifte føre til hjertesygdom?

 

 

Normalt sætter vi stofskiftet i forbindelse med kropsvægt, men ny forskning viser, at folk med en overaktiv skjoldbruskkirtel har større risiko for hjerte-kar-sygdom. Læs videre, og find ud af, hvad du kan gøre for at sikre et normalt stofskifte.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Vores stofskifte er den hastighed, hvormed kroppens celler omdanner føden til energi. Hele processen styres af skjoldbruskkirtlen og er afgørende for vores kropsvægt. Et lavt stofskifte kan give vægtstigning, hvorimod et for højt stofskifte forårsaget af en overaktiv skjoldbruskkirtel kan gøre det modsatte. Ny forskning viser imidlertid, at for højt stofskifte også kan øge risikoen for hjertesygdomme.

 

Større forkalkningsrisiko

Hollandske forskere har observeret, at folk med forhøjede niveauer af stofskifte-hormonet FT4 (frit thyroxin) har dobbelt så høj risiko for forkalkning af hjertets kranspulsårer. De har samtidig en 87 procent større risiko for blodprop i hjertet eller slagtilfælde og dobbelt så stor risiko for at dø af det.

 

Ikke et endeligt bevis

Den nye viden stammer fra en gennemgang af data fra den store Rotterdam-undersøgelse, som omfatter over 9.400 forsøgsdeltagere. Her har forskerne kigget på sammenhængen imellem stofskiftehormon-niveau og risikoen for åreforkalkning samt dødelighed af hjertesygdom, slagtilfælde eller andre former for hjerte-kar-sygdomme. De understreger, at undersøgelsen ikke er et endegyldigt bevis, men at der ser ud til at være en relation.

 

Skjoldbruskkirtlen behøver selen

Skjoldbruskkirtlen, som sidder i halsregionen, styrer kroppens stofskifte i cellerne og har afgørende betydning for alle biologiske funktioner i kroppen, herunder energiomsætning, immunforsvar, vækst, cellefornyelse og meget andet. Et af de stoffer, som har afgørende betydning for skjoldbruskkirtlen og dens funktion, er selen.

 

Selentilskud til stofskiftepatienter

Skjoldbruskkirtlen producerer to slags stofskiftehormoner, nemlig T4 (thyroxin) og T3 (triodothyronin). T3 er langt mere aktiv end T4, og i kroppen bliver T4 omdannet til T3. Selen medvirker til denne omdannelse, og det er derfor vigtigt at have tilstrækkeligt høje selen-niveauer i kroppen. Mange patienter med stofskiftelidelser får medicinsk behandling med T4, men hvis de mangler selen, vil hormonet ikke kunne omdannes til T3. Her kan tilskud af selen være en vigtig faktor.

 

Kig efter optagelighed

Det er altid tilrådeligt at se efter et selenpræparat, som kroppen kan optage og udnytte. SelenoPrecise fra Pharma Nord er en patenteret selengær med over 20 forskellige organiske selenforbindelser. Det kan dokumenteres, at kroppen optager 88,7 procent af selenindholdet i SelenoPrecise. Den høje og veldokumenterede optagelighed er årsagen til, at netop dette selenpræparat ofte vælges til videnskabelig forskning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *