Kø ved håndvasken

Virus

 

Ja, det skal der gerne være! For NU har vi da forhåbentlig forstået vigtigheden af en grundig håndvask flere gange dagligt. Derfor er det også vigtigt, at du tjekker, hvilke indholdsstoffer der er i dine hudplejeprodukter. Hyppig håndvask kan nemlig udtørre dine hænder. Sæbe med tea tree oil har den unikke egenskab, at den har en mild bakteriedræbende effekt, samtidig med at den opretholder hudens normale bakterieflora.

Af Benedikte Mikkelsen

Tiden ved håndvasken er godt givet ud. Jo grundigere du vasker hænder, jo større sandsynlighed er der for, at hverken du, dine børn eller dine omgivelser skal bruge tid i sygesengen. Rene hænder handler altså ikke kun om pæne manerer – det handler om at tage et ansvar for dig selv og dine omgivelser ved ikke at sprede bakterier og vira. Faktum er, at antallet af dødsfald på vores sygehuse kan nedbringes, hvis vi bliver bedre til god hygiejne. Antallet af sygedage kunne nedbringes betydeligt, ligesom det ville være en stor økonomisk gevinst for samfundet, hvis vi kunne blive bedre til at vaske hænder. Problemet med bakterier er, at vi ikke kan se dem! Derfor tænker vi ikke: ”Hov, jeg kan faktisk være med til at sprede sygdom, fordi jeg ikke vasker hænder.” Mange af os reagerer på det visuelle, og ser vi, at vores hænder er beskidte, så vasker vi dem og tænker, at ellers går det nok.

Tag et ansvar, og brug tid ved håndvasken.

Vi ved det, men gør vi det?

Vores viden om bakterier, resistente bakterier, rengøring og hygiejne er stor. Vi ved også, hvornår vi skal vaske hænder – problemet er bare, at vi ikke gør det. Mange smitsomme bakterier overføres fra vores hænder til andres, når vi giver håndtryk, tager fat i et dørhåndtag, trykker på elevatorknappen – eller gennem den mad, vi rører ved i forbindelse med madlavning. Det kan ikke understreges nok, men god håndhygiejne er den vigtigste måde at bryde smittevejen i hjemmet, daginstitutioner og generelt i det offentlige rum. Det er ikke raketvidenskab at vaske hænder, men det kræver dog mere end blot at plaske lidt vand på hænderne. Korrekt håndvask skal tage omkring 15-20 sekunder.

Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder. Husk, at du skal holde de 15 sekunder op mod en eller flere sygedage for dig, dine kollegaer eller dit barn. Time well spent!

Vask dine hænder ofte, grundigt og korrekt:

 • Skyl hænder og håndled i lunkent vand
 • Fordel sæben godt på både hænder og håndled
 • Gnid hænderne mod hinanden, og vask håndfladerne grundigt ind i furerne
 • Vask håndflade mod håndflade med let flettede fingre
 • Vask håndflade mod håndryg på begge hænder
 • Vask begge tommelfingre
 • Slut af med at vaske fingerspidser og negle
 • Skyl omhyggeligt sæben af hænderne, og tør dem, så de er HELT tørre. Det er vigtigt, da bakterier formerer sig i et vådt miljø, og du spreder derfor flere bakterier og vira med fugtige hænder end tørre
 • Brug samme papir til at slukke for vandet og eventuelt åbne døren (især, hvis du befinder dig på et offentligt toilet)


Sæbe er ikke bare sæbe

Dit produktvalg til håndvask er også vigtigt for at bevare en god hygiejne. Mange produkter har ringe antiseptisk effekt og udtørrer hænderne ved hyppig anvendelse. Nova TTO-serien er en antiseptisk serie baseret på tea tree oil, vitaminer og plejende æteriske olier. Den tea tree oil (Melaleuca alternifolia), som bruges i produkterne, er dyrket i Australien efter økologiske principper. Der findes i alt ca. 150 forskellige arter af Melaleuca. Det er imidlertid kun olien fra Melaleuca alternifolia-træet, der har den rigtige kombination af indholdsstoffer (nemlig et højt indhold af terpinen 4-ol og et lavt indhold af cineol), som gør den antiseptisk og hudvenlig. En australsk standard for tea tree oil har standardiseret de 15 vigtigste aktive indholdsstoffer. Olien består af over 100 forskellige indholdsstoffer, hvoraf ikke alle er kendt ved navn. De 15 standardiserede indholdsstoffer udgør ca. 80 pct. af olien. Netop denne kompleksitet gør den antiseptiske olie så unik, og meget tyder på, at bakterier og svampe ikke kan udvikle resistens mod denne naturlige olie. ISO-standard sikrer, at olien altid har samme kvalitet.

Nova TTO sæbefri vask er en mild bakteriedræbende vask, som fjerner overskydende fedt og snavs samt overførte bakterier. Vasken er sæbefri, så den indeholder ikke sulfater, og det gør den velegnet til hyppig håndvask.

Hyppig håndvask kan udtørre dine hænder. Tea Tree Oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst.

Personlig hygiejne indebærer ofte daglig afvaskning af både krop, ansigt og hår, rens af hud og påsmøring af cremer. Hvert trin har betydning for sammensætningen af mikroorganismerne i huden og kan altså være med til at opbygge eller nedbryde en sund mikroflora.

Hvert trin i din daglige hygiejnerutine har betydning for sammensætningen af mikroorganismer i din hud.

75 år på bagen som bakteriedræber

Til trods for at tea tree oil har været anvendt i over 75 år, er der tilsyneladende ingen bakterier, der har udviklet resistens over for oliens virkemåde. Mange antiseptiske midler skaber ubalance i hudens bakterieflora, fordi de generer hudens sunde vævsvækst og sinker heling. Tea tree oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst. To af studierne på Sæbefri Vask er publiceret i Journal of Hospital Infection. Studierne bekræfter, at tea tree oil er effektiv mod multiresistente bakterier som Staphylococcus aureus (MRSA), der er en bakterie, som har opbygget resistens over for mange traditionelt anvendte midler. Der er også beviser for, at tea tree oil kan dræbe de svampesporer, som ofte ses ved skæl. Men en meget vigtig opdagelse er, at tea tree oil i den rette formulering kun dræber de sygdomsfremkaldende bakterier og ikke de bakterier, som vi har brug for på vores hud for at opretholde en sund bakterieflora. Undersøgelser viser, at du trygt kan bruge tea tree oil-produkter dagligt, så længe koncentrationen af tea tree oil i produktet er under seks pct. En højere koncentration bør ikke anvendes dagligt over længere tid, men kun til behandling af et specifikt problem i en kort periode, da behandlingen ellers også ville rense huden for de sunde bakterier og medføre, at huden ikke kan hele op.

Tag håndvask alvorligt, og lær dine børn at vaske hænder! Brug tiden, og brug midler med antiseptisk effekt. Til glæde for dig selv og dine omgivelser.

Nova TTO 4,99% vandopløselig tea tree oil indeholder ud over tea tree oil naturlige antioxidanter, vitaminer og aloe vera, som tilsammen virker antiseptisk og plejende. En speciel sammensætning af ingredienser gør, at den er vandopløselig og derfor velegnet til vandbad (ca. 20 dråber), da den ikke flyder oven på vandet, som olier normalt vil gøre. Forskerne har fundet frem til, at en 4,99 pct. tea tree oil i langt de fleste tilfælde er nok til at bekæmpe bakterier, og derfor kan den også anvendes direkte på bumser, insektstik, små rifter m.m. Fordelen ved at anvende en 4,99 pct. opløsning er, at man minimerer risikoen for at overdosere, som kan ske ved anvendelse af 100 pct. tea tree oil. Nova TTO 100% skal anvendes med omhu, ikke på store hudområder og ikke som hudpleje.

Hen til håndvasken, især når …

 • Du har været ude at handle
 • Du kommer hjem
 • Inden der laves mad
 • Før du spiser
 • Hvis du har nyst i hænderne (det anbefales at nyse/hoste i ærmet)
 • Du har pudset eller pillet ved næsen
 • Du har tørret snotnæse eller skiftet ble på dit barn
 • Efter HVERT toiletbesøg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *