Stråling fra bærbare computere nedsætter sædkvaliteten

shutterstock_163121480

 

Den mandlige fertilitet synes at være dalet i løbet af de seneste årtier. Det har medført, at barnløshed nu er et globalt fænomen som påvirker mere end 70 mio. par i den reproduktive alder.

Dette fald i sædkvaliteten er blandt andet blevet tilskrevet visse miljøpåvirkninger så som udsættelse for lavfrekvent elektromagnetisk stråling. Denne type stråling er i stand til at iværksætte en række biokemiske og fysiologiske ændringer i vores krop som er blevet sammenlignet med de skader der forårsages af frie radikaler.

 

Skader fra frie radikaler
Frie radikaler skader cellemembraner, fedtstoffer, proteiner og DNA i kroppens celler, og i humane sædceller knyttes tilstedeværelsen af uesterificerede flerumættede fedtsyrer til dannelse af disse reaktive molekyler.
I en undersøgelse fra Center for Reproduktiv Medicin i Argentina indgik 29 raske forsøgspersoner med gennemsnitlig alder på 34 år som hver leverede en sædprøve efter nogle dages afholdenhed. Sædkvaliteten, dvs. koncentration, bevægelse og morfologi blev derefter undersøgt.

Bevægelige sædceller blev udvalgt efter deres evne til at svømme. Gruppen af sædceller blev herefter delt i to portioner. Den ene halvdel af en portion sædceller fra hver patient blev udsat for elektromagnetisk stråling fra en bærbar computer der var trådløst forbundet til internettet i 4 timer, mens den anden halvdel blev anvendt blev udsat for det samme under identíske forhold, men uden at blive udsat for den bærbare computer.

 

Resultat
Undersøgelsen viste, at brugen af en bærbar computer forbundet til internettet via en trådløs forbindelse og placeret i nærheden af mandens kønsorganer kan nedsætte hans sædkvalitet. Det er dog ikke klarlagt, hvorvidt denne effekt er knyttet til alle trådløst forbundne bærbare computere eller hvilke anvendelsesforhold der øger denne effekt, og forskerne kan heller ikke udelukke den mulighed at sædkvaliteten kan tage skade af det lavere stålingsniveau der kommer fra en bærbar computer uden internetforbindelse. Strålingsniveauet var betydeligt højere på computere tilsluttet et trådløst net.

 

Ref.
Avendano G, et al. Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases spearm DNA fragmentation. Fertil Steril. 2012;97(1):39-45.e2.

 

 

Kommentar
En undersøgelse udgivet i tidsskriftet International Journal of Radiation Biology 2009 kaster lys over to næringsstoffer som mulige kilder til beskyttelse mod stråling. Ifølge forskere fra Afdelingen for Biofysik ved Süleyman Demirel Universitetet I Tyrkiet synes selen og L-carnitin at modvirke I det mindste nogle af de fysiologiske forandringer som man kan måle I hjernevæv som er blevet udsat for stråling.

Forskerne opdagede, at niveauet af antioxidanterne A, C og E I rottehjerner faldt, når de blev udsat for stråling. Tilsyneladende hjalp selen og L-Carnitin kroppen til at regenere disse antioxidanter og holde den aktive. Derudover er selen effektivt til at modvirke oxidative skader på fedtstoffer fra frie radikaler.

 

 

3 thoughts on “Stråling fra bærbare computere nedsætter sædkvaliteten

 • Wow, amazing weblog format! How lengthy have you been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your website is fantastic, let alone the
  content material! You can see similar here najlepszy sklep

 • Thanks for the good writeup. It actually was
  once a enjoyment account it. Glance advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how could we keep in touch? I saw similar here:
  Dobry sklep

 • Article writing is also a excitement, if you know after that you can write if not it
  is complicated to write. I saw similar here: Dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *