Smerter i benene kan være åreforkalkning

Smerter

 

Har du hørt radio eller set TV det sidste års tid, har du også opdaget, at åreforkalkning kan føre til amputation, hvis ikke du går til læge i tide.

Hvordan mærker du, at det er nu, du skal til læge og ikke om et par måneder? Og at problemet ikke kan klares med et par panodiler? Måske er det slet ikke dine knæ, alder, eller overvægt, der alene er årsag til problemerne?

Af Marianne Palm, lårbensamputeret og forkvinde for Amputationsforeningen

Kom med på en tur gennem dine muligheder for at undgå en amputation på grund af åreforkalkning. Det er faktisk muligt for de fleste, hvis du tager skeen i den anden hånd, og det behøver faktisk heller ikke være dramatiske ændringer i dit liv, hvis du blot kommer i gang med det samme.

Mærker du symptomer fra det ene eller begge ben, så gå til læge. Så enkelt er det faktisk. At vi så må indse, at der er områder i Danmark, hvor du skal vente flere uger, før du kan få en tid, må ikke slå dig ud, for det er bare så vigtigt, at du finder ud af, om det er dine knæ, ankler, hofter eller ryg, der laver balladen, når du hver dag får mere og mere ondt, eller om det faktisk er symptomer, der stammer fra små og store blodkar i dine ben. Det kan lægen ret så nemt måle ved at måle dit blodtryk i begge ben, og kan han ikke selv, må han sende dig ind på karkirurgisk afdeling, hvor de let og smertefrit kan gøre det. Denne enkle undersøgelse kan fortælle en hel del om dine årers tilstand, og så er der tre veje, du skal gå på en og samme tid.

Du kan gå det væk!

Få en henvisning til en fysioterapeut eller et træningscenter med uddannede fysioterapeuter, der kan lære dig at gå på en sådan måde, at dine fødder og underben kan danne nye blodkar som erstatning for de blodkar, der måske allerede er ødelagt af åreforkalkning. Der er både danske og hollandske undersøgelser, der viser, at du kan gå forkalkningen væk! Det er ikke et maratonløb, du skal ud på, det er heller ikke i timevis hver dag, men en effektiv gangtræning i nogle bestemte intervaller, der kan gøre en mirakuløs forskel, så du måske kan undgå en amputation. Hos fysioterapeuten kan du måske også finde sammen med andre i samme situation, og så kan I gå jer raske sammen. Det kan ofte være lettere end at skulle gøre det selv.

Hånden på hjertet og langt ned ad benenes snævre blodkar – hvem har lyst til at gro hussvampe i sine blodkar?

Miraklernes mulighed hænger dog også sammen med, hvad du ellers gør i dit liv

Du ved det godt, men her kommer det fra en tidligere storryger til en anden: Hver gang – altså hver gang – du tager et sug af din cigaret, så snævrer dine blodkar sig sammen i dine årer helt nede i benene. Det har man opdaget for mange år siden ved at sende mikroskopiske kameraer ind. Man kan helt fysisk se, at et hiv af en smøg sender en kaskade af 2.000 partikler ind i dit blodkar, åren trækker sig sammen til et lille bitte snævert hul for at beskytte sig mod giften, og undervejs generer det blodcellerne, så de klistrer sig sammen og kan danne en blodprop. Blodproppen kan sætte sig fast i de små blodkar i tæerne, i fødderne, i anklen, i underbenet eller fx bagved knæet. Og danner man én blodprop, så danner man hurtigt flere, eller de sætter sig i blodkarvæggen, irriterer væggen – som hussvampe på en væg. Området, hvor ”svampen” sætter sig, bliver værre og værre, og til sidst får svampen en størrelse, der ødelægger karvæggen eller lige så slemt: Bliver frigjort fra væggen og pisker med blodets fart op til de store blodkar og laver dødelig ravage i lungerne.


Hvorfor ryger Jeppe, og det er nok ikke mig, der bliver ramt

Der findes rygekurser i kommunen, tilbud på hospitalerne, og om de også virker for dig, der læser artiklen, det ved kun du, hvis du allerede har været der. Har du allerede forsøgt, så forsøg igen, for alle mulige undersøgelser viser, at hvis du vil af med de forbandede cigaretter, vil det også lykkes en dag. Og personligt ville jeg gøre ALT for at holde op, når jeg kan se, hvordan store plamager af svampelignende konstruktioner breder sig inde i mine blodkar. Det er et uhyggeligt syn, og det er ikke nogen dans på roser at mangle et eller to ben. Nu er jeg blevet lårbensamputeret pga. en trafikulykke, men det betyder blot, at jeg skal passe endnu bedre på det raske ben – at det fortsætter med at være rask, til jeg bliver 107 år. Det kan du læse mere om lige om lidt …

Vil du gå lidt dybere i årsagerne til, at du ryger, kan det meget vel handle om de samme signalstoffer i hjernen, som også gerne lige vil have mere mad eller mere alkohol end andre. Så slå ikke dig selv oven i hovedet, og giv op. Vind over dine signalstoffer, og lad smøgerne ligge, mens du smøger ærmerne op og gør noget godt for dig selv.

Måske har du også fået nogle irriterende gener fra din familie

Nogle mennesker – og er du en af dem? – har fra deres familie arvet et sæt gener, der gør, at man er i større risiko for at udvikle hjerte-kar-problemer. I så fald skal man være endnu mere stædig i at holde op med at ryge! Husk, det er hver gang du tager et hiv af en cigaret, at du sender 2.000 kemikalier direkte ned i dine ben – ikke 14 dage efter eller 14 år efter, men lige nu og her.

Du kan ikke sammenligne dig med naboen, der blev 90 år og døde med en smøg i gabet

For lige netop den ene ud af tusind havde måske en grundlæggende konstitution, der gjorde, at han kunne holde til det. Sandsynligheden for, at du kan, er uendelig lille. Når blodets celler klistrer sig sammen, hver gang du tager et hvæs, er du meget tættere på den forening, jeg er formand for: Amputationsforeningen – foreningen man ikke vil være medlem af …


Jeg kan danse, men livet på et ben er ikke en dans på roser …


Åreforkalkning rammer begge ben – og resten af kroppen

Når du går til læge med dine smertende ben, skal du måske videre på karkirurgisk afdeling, hvor de har en lang række metoder til at måle, hvor åreforkalkningen sidder. Og hvis du ellers er flittig – superflittig – med at gøre de tiltag, de foreslår (og som jeg nævner her), så undgår du måske både at danne svært helende sår på fødder og ben, og du undgår måske, at åreforkalkningen breder sig op mod de helt store blodkar i kroppen. Men lige for at skræmme dig til virkelig at tage dine smertende ben alvorligt: Du kan meget vel have udviklet åreforkalkning i hele kroppen. At have smerter i fødderne kan føles som at gå på glasskår. Åreforkalkning i hele kroppen er at leve sit liv på en knivsæg.

Skal du så bare give op? Skal jeg leve som en kanin?

Nej! Du kan gøre meget selv, og nu går vi fra gangtræning og rygning over til det, nogle mener, kun er for kaniner: masser af farverige grøntsager og frugter må gerne flyde hen over din hverdag. Er du mest til kød og kartofler, må skeen i den anden hånd. For dine blodkar har brug for de gode fedtstoffer fra fx olivenolie, de har brug for masser af vitaminer, mineraler og de såkaldte antioxidanter, som du ikke behøver at forstå så meget af, men blot skal spise: Jo mere farverig en grøntsag eller frugt er, jo flere antioxidanter indeholder de. Og er du ikke til mærkværdige korn og frø, du knap kan udtale, så behøver du blot at gå i dit lokale supermarkeds grøntsagsafdeling og få inspiration. Kig dig omkring, og vid, at det meste smager rigtig godt, hvis du skærer det ud, putter det på panden med lidt olivenolie og spiser kylling og fisk til, eller hvis du ikke kan lade være, en god bøf.
Du kan også få glæde af at vælge nogle af de mange måltidskasser, som kan komme direkte til din dør. Her har andre lavet opskriften for dig, afmålt, hvor meget du har brug for, og du skal blot lave det – måske i en halv time.


Hånden på hjertet og de åreforkalkede ben:
Det kan faktisk være billigere med måltidskasser, du får tilsendt end at købe ind selv, fordi du ikke får flere ingredienser, end du skal bruge til at skabe et sundt, næringsrigt måltid.

Kaniner får i øvrigt aldrig mange farverige grøntsager og frugter. De får måske et salatblad og kaninpiller. Du skal derfor ikke spise som en kanin.


De rette fedtstoffer

Mad fra alle dyr indeholder mættet fedt, men nogle indeholder mindre end andre. De mættede fedtsyrer i store mængder er med til at skabe åreforkalkning. Punktum. Derfor giver det god mening at spise fisk og kylling frem for svin og okse. Men det vigtigste lige nu er, at din tallerken bliver delt op, som du kan se her på billedet, så er du allerede kommet langt.


Konklusion:

Der findes rigtig mange ting, du kan gøre selv og i samarbejde med lægerne, fysioterapeuterne og behandlere med forstand på kroppe, mad og motion. Og alle undersøgelser viser, at det nytter. Også selvom du allerede nu har dannet svær åreforkalkning.

Mand dig op. Gå til læge. Insister på at blive ordentligt undersøgt. Og insister over for dig selv, din familie og dine naboer, at du nu tager dig selv så alvorligt, at du gør noget godt for dig selv og dine skøre blodkar.

Bliv inspireret af Mogens, der undgik en alvorlig amputation. Mogens var 79 år, da han gik sig fra en amputation.

https://www.tv2east.dk/region-sjaelland/laegerne-ville-amputere-benet-men-saa-sagde-mogens-fra

Se rygerfilm på YouTube, der er et væld at vælge imellem og masser af gratis rygestopkurser.

De har på Rigshospitalet set, at træning virker mod åreforkalkning. Læs mere her

https://hjerteforeningen.dk/2021/01/traening-og-skridttaeller-hjaelper-patienter-med-aareforkalkning-i-benene/

5 thoughts on “Smerter i benene kan være åreforkalkning

 • Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been blogging
  for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is wonderful, as
  smartly as the content material! You can see similar
  here sklep

 • Greetings from California! I’m bored to death at work
  so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways,
  great site! I saw similar here: E-commerce

 • I visited many blogs but the audio feature for audio songs present at this website is really excellent.
  I saw similar here: Ecommerce

 • Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar text here: Ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *