Spørg Eksperterne, Karina Villumsen

 

Kan det være svært at overskue Facebook grupper fyldt med minus-mælk, minus-gluten, minus hvad-som-helst, så bliv her ved Karina. Hun er en de helt garvede indenfor madlavning, der er til at overskue, når man måske for første gang skal forstå hele det univers, som for nogen er nødvendigt at lære at kende. Karina kan det der med at lave mad, der er genkendelig også for dig, der måske gennem et langt liv har spist masser af gærbrød, mængder af ost, og drukket litervis af mælk, og nu skal prøve at genoprette diverse balancer i kroppen.

Lige her kan du finde inspiration og ellers er det at bore sig ned i universet via Karinas bøger.

God fornøjelse, det er faktisk ikke så svært.

 

Februar 2021

Ud med den uønskede overvækst af svampe

Der findes godt og vel 200 forskellige candida-arter, hvor den mest udbredte af arterne er Candida albicans. Det er en hvid, encellet gærsvamp, som er en naturlig del af menneskets tarm- og hudflora. Du finder Candida albicans på huden, i næsen, på og i kønsorganerne, i munden og selvfølgelig i tarmsystemet. Når kroppen er i balance, er arten harmløs.

Hvis kroppen på en eller anden måde kommer under pres – fx stress, antibiotika, p-piller, kræft eller kemoterapi – kan det styrte immunforsvaret og nedlægge de bakterier, som normalt er med til at holde tarmfloraen på plads og svampen i balance.

En ubehandlet candida (candidiasis) forårsager et utal af symptomer, men inden for lægeverdenen bruges ordet candidiasis kun, når de har med meget svækkede mennesker at gøre. Inden for ernæringsterapi og funktionel medicin bruges ordet dysbiose i stedet, da det er mere passende for en overvækst af skadelige mikroorganismer.

En dysbiose er en overvægt af skadelige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier, hvor svampe, bakterier eller parasitter har svært ved at indgå i det harmoniske fællesskab, der findes i kroppen. Det kan ødelægge tarmfloraen og forårsage inflammation, øget tarmgennemtrængelighed og

medvirke til udviklingen af fødevareallergier, fødevareintolerancer og sensitivitet over for fødevarer.

Dysbiose dækker bedre over symptomer og mave-/tarmproblemer, end candidiasis gør.

Dysbiose opstår bl.a. på grund af stress, medicin, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, for stort indtag af animalsk protein, toksiner, dårligt fedt, for få fibre, antibiotika, raffinerede fødevarer, kaffe, tobak og alkohol. Altså det samme som ved candidiasis.

 

Et par symptomer kunne være:

  • Fordøjelsesproblemer som diarre, løs mave, forstoppelse, oppustethed
  • Dårlig udnyttelse af maden og IBS (irritabel tyktarm)
  • Skedekatar, blærebetændelse
  • Svampeinfektioner, fx svamp i skeden eller på penis
  • Tørre slimhinder i mund og hals, hoste
  • Dårlig ånde
  • Kløe i ørerne, ringen for ørerne, osteklokkefølelse, øreinfektioner
  • Skæl, neglesvamp, fodsvamp, ringorm
  • Nedsat afgiftning og derved ophobning af affaldsstoffer
  • Eksem, psoriasis
  • Allergier, intolerancer
  • Menstruationsforstyrrelser, PMS
  • Nedsat immunforsvar
  • Hovedpine, irritabilitet og depressionstendens
  • Følelse af at være tappet for energi og/eller massiv træthed
  • Lyst til kulhydrater, hvidt brød, gærprodukter og sukker

 

Bogen Fri for Candida og Dysbioser af Karina Villumsen giver en god indsigt i, hvordan du kan bringe kroppen i balance, på et sprog, som er let at forstå med mange gode forklaringer og lækre opskrifter.

 

Her kommer et par udvalgte opskrifter og tips fra bogen

 

Hold candida eller dysbiosen i sund balance med din krop.

Vær opmærksom på, at kroppen har brug for:

  • Hvile (8-9 timers søvn)
  • Masser af vand (1 ½ – 2 liter om dagen)
  • Rene produkter/fødevarer
  • Fibre til at rense affaldsstoffer ud med (fx loppefrøskaller)
  • Nye forsyninger af probiotika/mælkesyrebakterier
  • Vitaminer og mineraler
  • Hjælp i det hele taget

 

“Klapsammen”- brød

Til madpakken, picnickurven eller morgenmaden

En pladefuld – 12-16 stk.

Ingredienser
2 dl solsikkekerner
2 dl glutenfri havregryn
2 dl glutenfri havremel
1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø)
½ dl græskarkerner
2 spsk. fintmalede loppefrøskaller (20 g)
2 tsk. bagepulver
1 spsk. carobpulver (for farvens skyld)
1 tsk. himalayasalt med top

500 ml lunkent vand
½ dl olivenolie

Sådan gør du

Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.

Hæld de våde ingredienser i skålen. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er fast.

Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde, og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning.

Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn.

Lad brødene køle lidt af, inden de spises.

Disse stykker holder sig fint ude på køkkenbordet et par dage i en pose og bliver ikke tørre. Dog er en tur på brødristeren altid godt.

Fyld brødet med æggesalat eller pålæg inden en picnic.

Æggesalt

Hjemmelavet eller ægte mayonnaise blandet med karry, kogte hakkede æg, hakkede skalotteløg, salt og peber efter smag.

 

TIP: Til frokost er det en god idé at spise resterne af maden fra i går. Det reducerer madspild, og samtidig vil du få et måltid, som stabiliserer dit blodsukker. Har du ikke mulighed for dette, så lav dit eget brød med masser af kerner i. Smør gerne kokosolie eller hjemmelavet ”smør” på brødet.

TIP: Det allerbedste er at undgå sukker og søde sager så vidt muligt. Det kan være svært, hvis du er vant til at få lidt sødt efter aftensmaden eller til mellemmåltider. Her er forskellige forslag til at få noget sprødt, noget let og noget lækkert, som ikke ødelægger din kur. Husk at nyde det!

 

  • Små stykker engelsk lakrids – de kan også fås med pebermynte.
  • Kokoschips – enten rå eller ristede (kokossmil er tykkere kokoschips, der smager virkelig godt), ellers er der tynde kokoschips fra Biogan eller Urtekram. Både rå og ristede. Kokoschips kan også bruges til morgenmad, oven på smoothies, i mysli eller på grød.
  • Kokossmør – creamed coconut – smager sødt og lækkert og kan smeltes til “hvid chokolade”.
  • Hjemmelavede kugler eller ”chokolade”.
  • Nøddemix, fx gojibær/morbær, kakaonibs og cashewnødder blandet i en skål eller pose.
  • Hav altid et eller andet med, når sukkertrangen melder sig. Så undgår du for det meste at falde i. Prøv også at overveje, om du spiser, fordi du er sulten, eller om du spiser, fordi du er ked af det, stresset, irritabel, lækkersulten eller andet. Er der noget, du kan gøre psykisk for at hjælpe dig selv i sukkertrangen?
  • Lakridste, aniste, fennikelte.

 

Lakrids”chokolade”

Ingredienser

3 dl cashewnødder

3 store spsk. blød kokosolie

1 tsk. lakridspulver

1 tsk. lakridsrodspulver

2 spsk. carob

1 knsp. salt

½ tsk. fennikelpulver

½ tsk. anispulver


Tvists

2 tsk. hindbærpulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. kakaopulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. lucumapulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver


Sådan gør du

Blend alle ingredienser sammen i en minifoodprocessor.

Hæld den flydende masse i chokoladeforme. Frys formene.

Når ”chokoladerne” er frosset, tages et par stykker ud og spises med det samme.

”Chokoladerne” smelter i hånden!

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x