Spørg eksperterne, Karina Villumsen

Madlavningsspecialist

Kan det være svært at overskue Facebook grupper fyldt med minus-mælk, minus-gluten, minus hvad-som-helst, så bliv her ved Karina. Hun er en de helt garvede indenfor madlavning, der er til at overskue, når man måske for første gang skal forstå hele det univers, som for nogen er nødvendigt at lære at kende. Karina kan det der med at lave mad, der er genkendelig også for dig, der måske gennem et langt liv har spist masser af gærbrød, mængder af ost, og drukket litervis af mælk, og nu skal prøve at genoprette diverse balancer i kroppen.

Lige her kan du finde inspiration og ellers er det at bore sig ned i universet via Karinas bøger.

God fornøjelse, det er faktisk ikke så svært.

Karina Willumsen

April 2024

Wonder cheesecake 

Uimodståelig og cremet cheesecake, der ikke skal bages. Helt uden mælk, æg og gluten.  

Bund 

2 dl mandler 

2 dl kokosmel 

¼ tsk. salt 

2 dl dadler 

1-2 spsk. kokosolie 

Læg bagepapir i en springform på ca. 16 cm. Klip resterende bagepapir af. Blend mandler, kokosmel og salt i en foodprocessor. Hæld det i en skål. Blend dadler og kokosolie til en klistret masse. Hæld mandel/kokos i, og blend, til dejen har samlet sig. Fordel dejen i springformen; fra bunden og halvvejs op til kanten på formen. Sæt formen i fryseren, mens du laver fyldet. 


Cheesecakefyld
 

1 dl mælkefri piskefløde 

220 g mælkefri flødeost 

2 spsk. sukker 

2 tsk. flormelis 

1 ½ spsk. mælkefri yoghurt – for mere syrlighed 

¾-1 tsk. citronsaft 

1/3 tsk. vaniljepulver 

Pisk fløden til flødeskum. Pisk flødeosten med sukkeret. Tilsæt flormelis, yoghurt, citronsaft og vaniljepulver. Pisk til cremet. Fold flødeskummet ind i blandingen med en dejskraber. Tag formen ud af fryseren, og fordel cremen heri. Dæk formen til. Sæt formen på køl. Gerne natten over. 


Blåbærtop
 

125 g frosne blåbær 

25 g sukker 

1 spsk. vand 

2 tsk. majsstivelse 

Evt. lidt vaniljepulver 

Kog blåbærrene med sukkeret. Bland majsstivelse med vand, og hæld det i blåbærrene, når de er på vej til at koge. Kog op, og rør i blandingen, til den er tyk. Sæt blanding til afkøling på køkkenbordet. Fordel blåbærcremen på kagen. Sæt kagen i køleskabet.  

Kagen kommer sig gevaldigt i smag og tekstur, hvis den får lov til at stå et par dage.  

Find flere opskrifter i bogen “Glutenfri og Mælkefri Kager og Desserter” af Karina Villumsen 

 

Februar 2024

Her er en nem, glutenfri brødopskrift til det nye år. Kun lavet på hele grødris, vand, olie, salt, sukker og gær. Ingen loppefrøskaller eller FiberHUSK i.

Brødet smager skønt og er lækkert blødt og luftigt. Du skal blot have en god blender, som kan blende hele grødris, der har ligget i blød i to timer.

Glutenfrit, hvidt risbrød til en 2-liters form

Ingredienser
420 gram rå grødris (skal være korte, rå ris!) + vand til iblødsætning
250 ml vand
3 spsk. olie
1 tsk. himalayasalt
2 spsk. sukker eller sirup
2 tsk. tørgær

Sådan gør du:
Risene skylles i tre sæt vand, så der ingen hvid stivelse er tilbage i vandet. Hæld koldt vand i, og lad risene stå i blød i to timer.
Hæld vandet fra. Hæld de drænede ris i en højhastighedsblender sammen med 250 ml vand og resten af ingredienserne, undtagen tørgær.
Blend, til det er fint blendet. Hæld tørgæren i halvvejs. Blandingen får ca. 40 °C, når den blendes, hvilket er ideelt for gærens hæveevne.

Hæld herefter dejen i en smurt 2-liters form eller en form foret med bagepapir.
Tænd ovnlyset i ovnen, og sæt formen derind. Ovnlyset gør ovnen lidt varm, så brødet kan hæve ved ca. 40 grader. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Tag formen ud. Sæt ovnen på 190-200 grader.

Sæt formen ind, og bag i 35-40 minutter. Sæt en bagefast skål med vand i ovnen, da skorpen kan blive tør. Spray evt. med lidt vand, hvis skorpen ser tør ud.

Når brødet er bagt og lyder hult, tages det ud af formen og køles af, inden du skærer i det.

Smager bedst samme dag, men kan holde sig i køleskabet og ristes dagene efter.

Velbekomme!

December 2023

Lækker og svampet æggefri, glutenfri, mælkefri og vegansk chokoladebrownie med saltet karamelcreme. Salt, karamel og chokolade … hvordan kan det blive bedre end det?

Vegansk brownie

Til 4 personer

Ingredienser

1 ½ spsk. chiafrømel (blendede chiafrø) blandes med 3 spsk. vand – lad stå, til det gelerer (2 æg kan bruges i stedet, hvis kagen ikke behøver at være vegansk)

200 g smeltet chokolade

3 dl glutenfri havremel eller fuldkornsrismel

1 ½ tsk. bagepulver

1 tsk. johannesbrødkernemel eller xanthan gum

4 spsk. kakaopulver

2 ½ dl kokossukker eller 1 ½ dl ahornsirup

1 tsk. vaniljepulver

3 ½ dl vegetabilsk ”mælk”

5 spsk. smeltet kokosolie

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 180 grader. Smelt chokoladen på lav varme, til den lige er smeltet. Tag gryden af varmen.

I en skål blandes de tørre ingredienser.

Smelt kokosolien. Tilsæt den vegetabilske ”mælk”. Rør det sammen med de tørre ingredienser, chia-æg og den smeltede chokolade.

Lad dejen stå fem minutter. Hæld den i en bageform med bagepapir. Bag i 35-40 minutter på 180 grader. Sæt en kniv i kagen; hvis den kommer ud ren, er kagen færdig.

Kagen er svampet og blød, efter den er kølet af.

Servér med karamel.

TIP: Johannesbrødkernemel og xanthan gum findes i helsekostbutikker. De er begge fortykningsmidler, der er med til at holde på fugt og form i fx kager og is.

Vegansk og mælkefri karamel på to måder:

Karamel med nøddesmør

Ingredienser

1 dl ahornsirup eller mørk sirup

½ dl kokossukkersirup eller mørk sirup

2 spsk. peanutbutter, cashewsmør eller mandelsmør

¼ tsk. fint salt

2 spsk. vand eller plantedrik

1 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du:

Rør sirup, nøddesmør, salt og vaniljesukker sammen i en kasserolle.

Varm det op på medium varme i ca. fem minutter, til det begynder at blive tykt.

Tag det af varmen, og hæld væsken i.

Karamellen tykner i køleskabet.

Karamel med mælkefri fløde

Ingredienser

50 ml mælkefri fløde

25 g kokosolie

1/3 tsk. salt

75 g glukosesirup

75 g sukker

Sådan gør du:

Varm fløde, kokosolie og salt til lige under kogepunktet. Rør glukosesiruppen i.

Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en anden gryde ved lav varme.

Så snart sukkeret er smeltet, tages gryden af varmen. Tilsæt den stadig varme fløde lidt ad gangen, mens du rører kraftigt med et piskeris. Hvis ikke fløden er helt varm, vil karamellen klumpe.

Lad karamellen køle helt af.

Find flere kageopskrifter i min bog “Glutenfri og mælkefri Kager og Desserter” af Karina Villumsen. Kan bestilles hjem i boghandlere landet over eller på biblioteket.

August 2023

En opskrift på dejlig yoghurt med en god struktur og smag.


Hjemmelavet mælkefri yoghurt

Ingredienser

 • 2 dåser økologisk kokosmælk eller 8 dl soja- eller mandeldrik
 • ¾-1 tsk. johannesbrødkernemel
 • 2 spsk. honning eller sirup
 • 2 kapsler mælkesyrebakterier eller 2 spsk. yoghurt fra tidligere
 • Evt. 1 spsk. citronsaft, ved mere syrlig yoghurt


Sådan gør du:

Blend kokosmælken med johannesbrødkernemel, honning og mælkesyrebakterier i en blender, til det er lillefingerlunt. Hæld blandingen i en bøtte med låg, sæt låget løst på, og lad den stå lunt i 10-24 timer.

Jo længere blandingen står, jo mere syrlig bliver den. Når yoghurten er syrnet, sættes den i køleskabet i ca. fire timer. Nu kan yoghurten spises. Yoghurten kan holde sig 5-10 dage i køleskabet.

Yoghurt-banan-is

Ingredienser

 • 350 g modne bananer (ca. 4 bananer)
 • 20 g kokospalmesukker, ahornsirup eller 6 dadler
 • ½ tsk. vaniljepulver
 • 300 g hjemmelavet mælkefri yoghurt
 • 1 spsk. citronsaft
 • Evt. ½ tsk. johannesbrødkernemel
 • 2-4 spsk. kakaonibs

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser undtagen kakaonibs sammen i en blender eller foodprocessor.

Hvis du har en ismaskine, laves isen efter ismaskinens instruktioner, eller du kan hælde iscremen i en enlitersbeholder med låg eller en isterningebakke. Sæt isen på frost.

Når isen er frosset efter cirka 7-8 timer eller natten over, tøs den så meget op, at kanterne let slipper siderne af formen. Knæk isen over i tre dele, og blend delene i en foodprocessor. Det kan være, at isen først bliver grynet, men derefter vil den samle sig. Hæld massen i formen igen, og servér, eller frys isen ned igen.

Tø isen op ca. ½ time før servering.


Tips:

Johannesbrødkernemel er et kulhydrat, der udvindes af johannesbrødtræets frø. Det bruges som fortykningsmiddel til is, yoghurt og til at holde fugten i glutenfri kager.

½ tsk. giver drikkeyoghurt, som kan bruges i smoothies eller koldskål. For en tykkere konsistens tilsættes ¾-1 tsk. i stedet.

Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er, som navnet antyder, de bakterier, der får mælken/yoghurten til at syrne, men de har intet med mælk at gøre. Bruges kapsler, åbnes disse og pulveret tilsættes efter opskriftens anvisning. Mælkesyrebakterier/probiotika kan købes i helsekostbutikker og på apoteket.

Find flere mælkefri opskrifter i bogen ”Ost, yoghurt og cremefraiche”. Find den hos boghandlere eller på madgudinden.dk som bog og e-bog.

April 2023

Denne opskrift på marengskage med citrus er fra min nye bog Glutenfri og Mælkefri Kager og Desserter.

Bogen indeholder forslag til fx chokoladekage, banankage og gulerodskage, men også æblekage, blåbærkage, vandbakkelser, citronkage, græskarkage, kanelbrød, cookiekage og selvfølgelig romkugler, når der er kage i overskud.

Der er også kager og desserter, der kræver lidt mere forberedelse, som fx tiramisu og cheesecake, samt dessertkager og desserter på glas. Der er også mulighed for, at du kan samle din egen kage fra bund til top.

I dag kan du finde mange forskellige mælkefri produkter. Det er let at finde mælkefri piskefløde, yoghurt, ost og mælk i butikkerne. Derfor kan du også let lave desserter og dessertkager med mælkefri piskefløde og yoghurt. Glutenfri fødevarer og produkter finder også vej til supermarkederne. Det er ikke specialvarer, som kun kan findes i helsekost- og specialbutikker mere.

Opskrifterne har logoer med nøddefri og ægfri muligheder samt en oversigt over ægfri erstatninger.


Marengskage med citrus

Forfriskende og sød kage med marengs, citron og lime. Kan serveres både varm og kold.

Til et tærtefad på 20-25 cm i diameter.


Mørdejsbund

 • 110 g fuldkornsrismel
 • 60 g hirsemel (eller 30 g kartoffelmel og 30 g majsstivelse)
 • ½ tsk. johannesbrødkernemel eller xanthan gum
 • 90 g kold mælkefri bagemargarine eller blød kokosolie
 • 50 g flormelis
 • 2 æggeblommer
 • 1 knivspids fint salt

Bland alle ingredienser i en skål med hænderne, til dejen er fast og samlet til en kugle. Stil eventuelt dejen på køl i et par timer, hvis olien har gjort dejen blød. Dejen skal være fast og let at trykke ud i et fad.

Smør dine hænder og et fad på 20 cm i diameter med mælkefri margarine eller kokosolie. Beklæd formen med dejen og op ad kanten. Bag mørdejen i 20-25 minutter ved 175 grader, til bunden er gylden. Skær kanten til med en urtekniv. Nu kan mørdejen bruges til det ønskede fyld.

Citron-/limefyld

 • 3 æg
 • 80 g sukker
 • 1 ½ dl mælkefri fløde
 • Fintrevet skal af 1 øko citron og 1 øko limefrugt
 • 2 spsk. friskpresset citronsaft
 • 2 spsk. friskpresset limesaft

Sådan gør du:

Pisk æg, sukker og mælkefri fløde sammen i en skål. Vend citron-, limeskal og saft forsigtigt i. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund, og bag den ved 180 grader i 20-30 minutter, til fyldet har en fast konsistens. Afkøl.

Marengs til toppen

 • 2 æggehvider
 • 120 g sukker
 • 1 knivspids fint salt

Sådan gør du:

Pisk æggehviderne stive med salt og sukker. Tag eventuelt den bagte kage ud af formen, og smør marengs ud på toppen og ud til kanten. Du kan også lade kagen blive i formen. Bag kagen ved 250 grader, indtil marengsen er gylden og sprød på toppen. Det tager kun få minutter!

Find flere opskrifter på glutenfri og mælkefri kager og desserter i denne bog. Bogen kan bestilles hjem i boghandlere eller som bog og e-bog på www.madgudinden.dk/butik


Februar 2023

Glutenfri og mælkefri boller, som du ikke skal have dårlig samvittighed over at spise i januar og februar … eller resten af året.

Boller med kakaonibs

Opskriften her er lavet med fedtreduceret mandelmel og sesammel. Bollerne bliver bløde og saftige. De er mættende og kan også laves uden kakaonibs.

10-12 boller

Ingredienser

 • 55 g fedtreduceret sesammel
 • 45 g fedtreduceret mandelmel
 • 1 tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver
 • 3 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (35 g)
 • 2 spsk. kokossukker
 • 1 dl kakaonibs (eller hakket mørk chokolade 70 %)
 • ½ tsk. vaniljepulver
 • 25 g chiafrø eller 50 g hørfrø
 • 40 g smeltet kokosolie
 • 3 dl lunken væske – fx risdrik eller vand
 • 2 æg

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 200 grader.

Bland først sesammel, mandelmel, salt, bagepulver, loppefrøskaller, kokossukker, hakket chokolade, kakaonibs, chiafrø og vaniljepulver i en skål. Tilsæt herefter smeltet kokosolie, væske og æg.

Væsken må ikke være for varm, så smelter chokoladen.

Lad dejen stå i 5 minutter, og sæt derefter 10-12 boller på en bageplade med bagepapir.

Bag bollerne i 30-40 minutter ved 200 grader.

Lad bollerne køle af, inden de skæres i halve.

Bollerne holder sig fint ude i et par dage, men de har bedst af at være i køleskabet.

Fedtreduceret mandelmel, sesammel, loppefrøskaller og kakaonibs kan købes i helsekostbutikker.

Ved at fedtreducere mandler eller sesam gøres melet mere luftigt og fint, så brød og boller bliver knap så faste og tunge i forhold til mel lavet på hele nødder og kerner.

Loppefrøskaller hedder også HUSK og Skallin. Fiber HUSK er fintmalede loppefrøskaller, som fylder halvt så meget som HUSK, men vejer det samme.

Kakaonibs er knuste rå eller ristede kakaobønner. De smager fantastisk i kager, smoothies, på morgenmaden eller ovenpå is.


December 2022

Her er to enkle opskrifter på aftensmad med masser af grønt. Aftensmad, der er hurtig og let at lave.


Lækre glutenfri forårsruller (-firkanter)

Lavet med grøntsager og rispapir.


Det skal du bruge til 8 stk.

16 ark rispapir
1 lille løg i tern
1 hvidløg i tern
1 stor gulerod, revet
½ squash, revet
¼ spidskål, revet
2-3 spsk. glutenfri tamari/sojasauce
1-2 spsk. fiskesauce


Sådan gør du:

Smag til med salt og peber. Steg hvidløg og løg på en pande med neutral kokosolie, til gyldne.
Hæld resten af grøntsagerne på panden, steg til det hele begynder at blive al dente og uden så meget væde.
Smag til med sojasauce, fiskesauce, salt og peber.

Læg et stykke rispapir i vand i 5 sekunder. Læg det på en tallerken eller glat underlag. Læg fyld i midten. Fold først rispapiret over fra bunden, dernæst siderne og dernæst toppen. Læg forårs”rullen” med foldningen nedad på et nyt stykke opblødt rispapir. Fold som før.

Læg herefter forårs”rullen” på en varm pande med neutral kokosolie, så den syder og bliver sprød. Steg på begge sider. Lav eventuelt flere ad gangen, før de steges, men hav lidt plads imellem dem, da de vil klistre sammen.

De skal have to lag rispapir, da de ellers går i stykker, når de steges.

Lad dem køle af, før de spises, da de er meget varme indeni.
Server med mayonnaise rørt med chilisauce og sojasauce med riseddike.


Chicken/tofu bowl

Ris med sojasauce, kylling/tofu og grøntsager med chili- eller karrymayonnaise.
Det er let at lave, ser fantastisk ud, og du får masser af grønt.

Skær grøntsager og kød i mundrette stykker,


Her er der brugt:

 • Avokado
 • Enokisvampe
 • Agurk
 • Spinat
 • Tomater
 • Snackærter
 • Forårsløg, hakket
 • Majs fra dåse
 • Broccoli i små buketter
 • Gulerod skrællet på langs ind til midten
 • Radiser
 • Kogte klisterris
 • Stegt kylling eller marineret tofu

Chilimayonnaisen er lavet med mayonnaise og chilisauce.

Karrymayonnaise kan laves med mayonnaise, karrypulver, salt, peber og lidt citronsaft.

Vegansk kikærtemayonnaise eller andet vegansk mayonnaise kan købes i de fleste supermarkeder.

Velbekomme!

Oktober 2022

Selvom dagene føles kortere, og aftenerne føles mørkere, er det stadig hyggeligt at sidde indenfor med en god is og et stykke godt kage.

Her kommer et par opskrifter med is, karamel og kage, som alle er glutenfri, mælkefri og eventuelt uden hvidt sukker.

Æggefri vaniljeis

Giver ca. 750 ml

Ingredienser

1 dåse kokosmælk (økologisk) (4 dl)

3 dl mælkefri fløde eller barista havredrik

1 ½ dl ahornsirup

1 tsk. vaniljepulver

½ tsk. johannesbrødkernemel (det giver en mere cremet is)

Chokoladeis

Giver ca. 750 ml

Ingredienser

1 dåse kokosmælk (økologisk) (4 dl)

15 dadler uden sten (eller ca. 1 ½ dl ahornsirup)

2 ½ dl mælkefri fløde eller barista havredrik

¾ dl kakaopulver

1 tsk. vaniljepulver

½ tsk. johannesbrødkernemel

En knivspids havsalt

Sådan gør du med begge isopskrifter:

Blend ingredienserne sammen i en god blender.

Fyld iscremen i en 1-liters beholder med låg eller en isterningebakke. Sæt isen på frost.

Når isen er frosset efter cirka syv til otte timer eller natten over, tøs den så meget op, at kanterne let slipper siderne af formen. Knæk isen over i tre dele, og blend delene i en foodprocessor. Det kan være, at isen først bliver grynet, men derefter vil den samle sig.

Fyld ismassen i formen igen, og servér, eller frys isen ned. Tø isen op ca. en halv time før servering.

Ismaskine

Hvis du har en ismaskine, laves isen efter ismaskinens instruktioner.

Sæt herefter isen på frost i en 1-liters beholder med låg. Tø isen op ca. en halv time før servering.

Chokoladesauce til is

Ingredienser

1 dl kakaosmør

1 dl kakaopulver

4 spsk. ahornsirup

1 knivspids salt

Sådan gør du:

Smelt kakaosmørret over svag varme. Tag kasserollen af varmen.

Sigt kakaopulveret ned i kasserollen, og pisk, til der ikke er flere klumper. Hæld sirup og salt i. Pisk sammen.

Hæld chokoladesaucen i en skål, og servér.

Karamelsauce

Ingredienser

1 dl ahornsirup (eller alm. sirup)

½ dl kokossukkersirup (eller alm. sirup)

2 spsk. peanutbutter, cashew- eller mandelsmør

¼ tsk. salt – gerne havsalt eller himalayasalt

1 tsk. vaniljesukker

2 spsk. vand, kokosmælk eller mandeldrik

Sådan gør du:

Smelt sirup, peanutbutter, salt og vanilje i en kasserolle ved medium varme. Lad det herefter stå i 5 minutter på lav varme, mens du rører i blandingen. Det bliver lidt tykkere undervejs. Når det er mere cremet, tages kasserollen af varmen, og væsken hældes i. Karamelcremen kan bruges med det samme.

Cremen tykner mere, når den kommer i køleskabet.

Mazarinkage

Saftig lille kage med mørk chokolade på toppen. Let at lave og vækker begejstring.

Til en lille form på ca. 15 x 15 cm

Ingredienser

80 g kokosolie

1 dl ahornsirup eller sukker

1 æg

½ spsk. mandelessens

1 dl rismel

½ dl majsmel eller hirsemel

½ tsk. johannesbrødkernemel (gør, at kagen ikke smuldrer efter bagning)

1 tsk. bagepulver

2-3 spsk. kogende vand

Mælkefri mørk chokolade til toppen efter bagning

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 200 grader.

Rør kokosolie og sukker sammen i en skål. Rør æg og mandelessens med.

Tilsæt rismel, majsmel, johannesbrødkernemel og bagepulver. Rør det hele sammen med 2-3 spsk. kogende vand.

Hæld dejen i en lille rund eller firkantet form.

Bag kagen i 30-40 minutter.


August 2022

Lækre bløde, glutenfri og mælkefri boller med en god krumme. Brug dem som fødselsdagsboller, til snegle eller til søndagsbrunch uden kardemomme.

Dejen kan sættes til hævning i køleskabet, laves til boller og bages dagen efter.

Glutenfri og mælkefri boller 12 stk.

Ingredienser

250 g fuldkornsrismel
125 g hirsemel eller glutenfri havremel
125 g kartoffelstivelse
100 g majsstivelse (maizena)
15 g finmalede loppefrøskaller (1 ½ spsk.)
1 lille tsk. johannesbrødkernemel (giver saftige boller)
1 tsk. bagepulver
1 tsk. tørgær eller 25 g gær
2 tsk. kardemomme – kan udelades
1 ½ tsk. salt
100 g neutral kokosolie
2 dl risdrik eller anden glutenfri plantedrik
2 ½ dl vand
2 æg
3 spsk. sukker
1-2 dl vand til efter hævning i køleskab


Sådan gør du

Bland de tørre ingredienser i en skål.
Varm kokosolie, risdrik, vand, æg, gær (hvis du ikke bruger tørgær) og sukker i en kasserolle på lav varme, til det er lunkent.

Hæld de flydende ingredienser i de tørre ingredienser, og pisk det hele grundigt sammen med en ske eller elpisker.

Lad dejen hæve i 30 minutter eller natten over i køleskabet.

Slå dejen ned (tilsæt 1-2 dl vand, hvis der er behov for det, fx efter hævning natten over). Dejen skal være glat og som meget tyk grød, der kan formes til boller. Med våde hænder formes 12 kugler, der sættes side om side på en beklædt bageplade eller i et smurt fad.

Lad hæve i 30 minutter.

Sæt en varmefast skål i bunden af ovnen og hæld kogende vand i.

Bag bollerne ved 250 grader i 25-30 minutter. Hvis du sætter dem i fad, og de vokser sammen under bagning, skal de have 35-40 minutter. Bollerne skal være 97 grader indeni.

Lad bollerne køle lidt af, inden de spises eller ristes på brødrister.

Tips:

Hvis du vil lave snegle, så smør to stykker bagepapir med smagsneutral kokosolie. Hæld dejen ud på det ene bagepapir, efter første hævning. Læg det andet bagepapir ovenpå, og rul dejen ud til en stor firkant.
Smør dejen med en pisket blanding af 150 gram smagsneutral kokosolie, 200 gram brun farin og 1 spsk. kanel.

Rul dejen på den korte kant, og skær 12 snegle af rullen. Læg eventuelt dejsnippen ind under sneglen, når du sætter den på bagepapiret på en bageplade, hvis det er muligt.

Find flere glutenfri og mælkefri opskrifter i min bog Det Glutenfri Køkken, som du kan finde i boghandlere eller på biblioteket.

Ingredienser, såsom fintmalede loppefrøskaller, hirsemel og johannesbrødkernemel kan købes i helsekosten og førende supermarkeder.

Johannesbrødkernemel kan erstattes af xanthan gum eller guarkernemel, som også findes hos din lokale helsekost.


April 2022

Luftigt, smidigt og saftigt glutenfrit surdejsbrød med glutenfri havre. Dejen kan også bruges til surdejsboller.

Info: Glutenfri havregryn kan blendes til mel i en god blender, men det kan også købes som mel i førende butikker.

Surdejsbrød

Surdej
225 ml vand
105 g glutenfrit havremel
50 g fuldkornsrismel
2 kapsler mælkesyrebakterier/probiotika eller 2 spsk. surdej fra tidligere

Blandes sammen og står ude to til tre dage i en bøtte med løst låg, til det er syrnet, eller i køleskabet, hvis det er surdej fra tidligere.


Dejen

30 g glutenfrit havremel
40 g glutenfri havregryn
55 g rismel
30 g majsstivelse
2 tsk. bagepulver (hvis brødet skal bages med det samme) eller 1 tsk. tørgær (hvis brødet skal hæve) eller 5 g gær (ved koldhævning)
1 tsk. himalayasalt
1 spsk. sukker (ved gær)
1 ½ spsk. Fiberhusk eller fint malede loppefrø-skaller (15 g)
200 ml vand
380 g surdej

Bland alle tørre ingredienser sammen. Bruges frisk gær, skal det blandes med vandet.
Rør vand og surdej i. Tag 2 spsk. dej fra til næste runde surdej. Ælt grundigt med en ske.


Brød:

Smør en skål med olivenolie, og drys havregryn i. Læg dejen i skålen, og lad den hæve 45 minutter ved brug af gær eller natten over i køleskabet. Vend dejen ud på en bageplade med bagepapir. Lad hæve 20-30 minutter ved brug af gær.
Smør med olivenolie, og drys med havregryn og evt. chiafrø.
Bag i 70-80 minutter ved 200 grader alm. ovn eller på bagesten ved 250 grader ca. 50-60 minutter med 99 grader i midten.

Boller:

Lad dejen hæve 45 minutter ved brug af gær.

Sæt boller på en bageplade med bagepapir med en våd ske. Smør med olivenolie, og drys med havregryn. Lad dem hæve 20-30 minutter ved brug af gær. Ved brug af bagepulver bages bollerne med det samme.

Dejen kan også sættes i køleskabet til koldhævning og sættes som boller dagen efter – både med gær eller bagepulver.

Bages i 40 minutter ved 200 grader alm ovn. 30 minutter på bagesten/pizzasten ved 250 grader.
Lad bollerne køle af, før du skærer i dem.

Surdej:

Hvis du er en person, som ofte har svært ved at fordøje brød, så kan det være, at du bedre fordøjer surdejsbrød, da dejen har fået lov til at syrne og langtidshæve. På grund af surdejsprocessen og langtidshævningen kan man sige, at brødet er blevet forfordøjet for dig. Nogle personer, der får ondt i maven af brød fra bageren i Danmark, siger som regel, at de bedre tåler brød fra fx Frankrig, fordi de langt oftere langtidshæver og syrner deres brød.

Hvis du har cøliaki eller glutenallergi, vil surdejshvedebrød dog stadig være et problem for dig. Derfor har jeg udviklet denne opskrift på et syrnet brød, som har den samme bid og krumme, som almindeligt hvedebrød har. Husk blot at anvende glutenfrit havremel og havregryn, hvis du kan tåle dette.

Langtidshævet og syrnet brød udvikler langt flere aromastoffer end et lynhævet brød eller brød med blot bagepulver. Derudover bliver dejen mere smidig og blødere og giver en bedre struktur til brødet efter bagning.

Februar 2022

Hvad er bæredygtighed?

Et bæredygtigt samfund betyder, at alt, hvad vi bruger i vores hverdag, kan genbruges og gå tilbage til naturen. Det minder meget om at kunne begå sig i jæger- og samlerkulturer. Alt, hvad de spiser, laver og udvikler, kommer fra naturen. De er 100 pct. bæredygtige. De bruger ikke halvanden Jord, som de fleste mener, at vi gør i dag.

Når du er bæredygtig, betyder det, at du kan opretholde et liv, som ikke kommer i karambolage med, hvad du spiser, det tøj, du klæder dig i, den måde, du lever på og det, du bor i.

Egentlig er det, at du giver det tilbage, som du har fået, når du en dag dør, så den næste generation har lige så meget som dig, og når de så dør, vil den næste generation stadig have lige så gode muligheder for at opretholde et godt liv.

Ifølge FN er definitionen på bæredygtighed ”… en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.” Bæredygtighed betyder altså, at du lever på Jorden på en måde, som ikke går ud over dine børn og børnebørn.

Ifølge FoodPrintNetwork.org forbruger vi halvanden Jord om året. Det vil sige, at hvis vi havde et helt år til at forbruge det, som vi bruger Jorden til, vil vi allerede d. 1. august have brugt alle de ressourcer, som vi har kunnet bruge Jorden til. For fx at kunne få mad nok til resten af året, har vi brug for en halv Jord mere.

Det er en meget vigtig selvrealisation. I gamle dage, da vi havde vores eget landbrug, skulle vi holde øje med, hvordan vi dyrkede jorden, havde får, køer og grise samt høns til mad hele året rundt. I Danmark føles det også sådan. Vi kan købe mad i Netto hver dag, vi kan købe tøj i alle forretninger, vi får strøm via vindmølleenergi, og vi har et hjem at bo i. Men i realiteten har vi alle et for højt forbrug året rundt, og Jordens produktion kan ikke følge med.

Det er her, at bæredygtighed bliver så vigtig. Vi skal kunne få det hele til at løbe rundt, år for år. Så ikke vores børn eller børnebørn får en Jord, som er helt udraderet for regnskov, mad, rent vand og grønne områder.

Hvor kan vi selv se på bæredygtighed?

Det kan vi som noget af det første se i vores hjem. Smider du dit affald i skraldespanden, og affaldssorterer du? Smider du din gamle mobiltelefon ud, eller giver du den videre til andre, som kunne få glæde af den?

Har du varme overalt i dit hjem, er der lys hele dagen? Hvor længe står du under den varme bruser og bruger helt rent drikkevand til at vaske dig i? Er dit hus tæt, og kan du holde varmen?

Har du mange elektriske apparater, såsom fjernsyn, computer, radio eller playstation, der kører uafbrudt?

Spiser du meget kød, som forurener naturen og har miljømæssige konsekvenser? Køber du mange indpakkede varer, eller undgår du produkter med plastic? Spiser du grønt, er vegetar eller veganer? Kunne du finde på at dyrke din egen mad?

Spiser du tun og fisk, der er fyldt med tungmetaller og mikroplastik? Eller ser du efter økologiske fisk, som kommer fra dambrug og får ordentligt foder, så fx omega-3-niveauerne er gode i dem?

Køber du nyt tøj hver uge, og får du brugt det hele? Giver du dit tøj til genbrug, når du ikke kan bruge det mere? Baby og børnetøj bliver brugt meget få gange og kan sagtens genbruges.

Tager du bilen, når du skal handle, eller kan du cykle eller gå til den nærmeste butik?

Hvor tit kører du i bus eller bruger toget i stedet for bilen? Tager du på mange flyrejser, eller kunne du tage toget i stedet for? Kører du tit med andre til arbejde, så I kan spare benzin?

Her er gode råd til en bæredygtig levevis:

 1. Se dig om efter årstidens grøntsager. Brug dem til hvert af dagens måltider. Prioriter økologiske, lokale og uindpakkede grønsager. Gå eventuelt på torvemarked, og find lokale producenter i området.
 2. Prøv at indføre en til tre kødfrie dage om ugen, hvor grøntsager ikke blot bliver tilbehør, men er hovedretten. Kog, steg og bag grønsager. Lav suppe, grønne retter eller rødbede”frikadeller”. Lån bøger på biblioteket til kødfrie hverdage. Til frokosten kan kolde kartofler, hummus og avokado bruges på rugbrød i stedet for pålæg.
 3. Hvis der anvendes kød, så gå efter økologisk kød, hvor dyrene har været på græs. Vælg gerne kylling og fisk frem for gris og okse.
 4. Mindsk madspil ved at bruge rester fra måltiderne og tømme køleskabet en gang imellem.
 5. Affaldssortér, og sæt dig ind i, hvilke plasttyper der skal hvor. Smid ikke pizzapakkerne i papcontaineren. Det ødelægger papirproduktionen. Genbrug glasflasker som drikkedunke eller marmeladebøtter som madkasser.
 6. Køb tøj i genbrugsbutikker eller second-hand butikker. Møbler, tøj, telefoner og legetøj kan stort set altid findes i en brugt udgave. Hvis du køber nyt tøj, så gå efter mærker med økologisk bomuld eller bambus (hvor de bruger en fremstillingsmetode, som ikke skader naturen). Mærker kunne være ØkoTex 100, GOTS på tøj og FCS-tøj, som garanterer, at fremstillingen ikke har resulteret i rydning af skov eller tab af planter og dyreliv.
 7. Sæt dig ind i, hvor lidt tid du skal bruge på at vaske hår og gå i bad. Behøver du vaske hår hver dag? Brug økologisk shampoo og bodywash uden miljøskadende stoffer. Køb en bruser, som sparer på vandet, og skru lidt ned for vandtemperaturen. Hverken din hud eller hovedbund har godt af meget varmt vand.
 8. Sluk lyset i dit hjem, hvis du ikke er i rummet. Sluk for alle apparater om natten, og når du ikke er i hjemmet.

https://www.footprintnetwork.org/our-work/ecological-footprint/

https://www.footprintcalculator.org/ Tag en test her, og se, hvor meget du forbruger på et år.


Oktober 2021

Pistaciemousse med pistaciebund

Pistaciebund

Ingredienser

50 gram mælkefri hvid chokolade eller 50 gram kakaosmør

20 gram kokosolie (smagsneutral)

50 gram sukker

1 æg (eller 3 spsk. kikærtevand fra en dåse kikærter)

35 gram mandelmel (blendede blancherede mandler)

15 gram pistaciemel (blendede usaltede, ristede pistacienødder)

Lidt salt

Sådan gør du:

Smelt den hvide chokolade og kokosolie i en kasserolle på lav varme. Tag kasserollen af varmen, og tilsæt sukkeret. Rør derefter ægget i. Vend mandelmel, pistaciemel og salt i. Fordel herefter dejen i en smurt springform (16 cm i diameter) med bagepapir i bunden.

Bag kagen i ca. 15 minutter ved 175 grader, til den er fint gylden. Lad kagen køle af, evt. i fryseren, indtil moussen er klar.

Pistaciemel: Rist usaltede grønne pistacienødder på en pande i 3-5 minutter. Lad dem køle af. Blend dem i en god blender eller minihakker. Der skal bruges 115 gram pistaciemel til opskrifterne. Lav lidt ekstra, så du også har lidt til at pynte med.

Pistaciemousse

Ingredienser

2 blade husblas

100 gram pistaciemel (blendede usaltede, ristede pistacienødder)

60 gram flormelis

2 ½-3 spsk. citronsaft fra en økocitron

1 dl cashewnødder

½-¾ dl vand

1 spsk. mælkefri fløde

1 dl mælkefri fløde

Sådan gør du:

Udblød husblas i koldt vand. Pistacienødder, cashewnødder og flormelis blendes til fint mel i en blender. Tilsæt citronsaft og vand, og blend til puré. Eventuelt skal der tilsættes mere vand undervejs.

Hæld den ene spiseske fløde i en kasserolle, varm det langsomt op, så husblassen smelter, når du tilsætter den. Hæld den i pistaciepuréen, og blend.

Pisk 1 dl mælkefri fløde til flødeskum. Vend forsigtigt pistaciepuréen i flødeskummet. Lidt ad gangen.

Hæld moussen på den afkølede kage. Sæt kagen i køleskabet. Denne kage har godt af at stå en dags tid i køleskabet, før den skal bruges. Det giver en bedre mousse, men den kan sagtens spises efter 4-5 timer i køleskabet. Du kan også opbevare kagen på frost.

Pynt med hakkede pistacienødder eller pistaciemel. Jeg har lavet en glasur af flormelis, spiseligt guldglimmer og lidt vand og pyntet med dette. Glasuren flyder dog ud i moussen efter et stykke tid, så pynt først lige inden servering.

Velbekomme!


August 2021

Morgenmad!

Der er så mange, der spørger, hvad man kan spise til morgenmad, når man hverken kan tåle mælkeprodukter, gluten eller æg.

Hvor skal jeg dog begynde, for der er virkelig så mange muligheder at vælge imellem, at man hverken skal føle sig snydt eller være sulten før frokost.

Et godt og solidt morgenmåltid bør bestå af både proteiner, fedtstoffer og kulhydrater.

Proteinerne er vigtige for vores knogler, muskler, bindevæv, immunsystem, for dannelsen af blodlegemer, antistoffer og hormoner.

Sunde fedtstoffer (omega-3 og -6), som jeg også holder af at kalde cellefedt, har betydning for celler, hjernen, energi, huden, håret, øjne, organer, hormoner, humøret, nerver og meget mere.

Cellefedt giver en god mæthedsfornemmelse og et mere stabilt humør.

Cellefedt styrker også forbrændingen og sørger for, at kulhydraterne bliver brugt til energi i stedet for fedt i kroppen. Desuden styrker cellefedtstoffer immunsystemet, så især op til vinteren er det en god idé at få ekstra mange sunde fedtstoffer.

Cellefedt tilsættes via fiskeolie (1 teske), hørfrøolie, hampeolie eller blandede omega-3-6-9 olier (1 spiseske), som findes i supermarkedet eller helsekostbutikker.

Værsgo, du kan næsten det hele, selvom du ikke spiser mælkeprodukter

Frugtsalater/abemad med proteiner, sundt fedt og fylde af diverse frugter, nødder, kerner og knas.

Salater med æg, tun eller laks, nødder eller bønner kan også bruges som morgenmad. Grønsagsstænger med dip er bestemt også en lækker morgenmad. Rispapirruller smager skønt.

Laks: Sæt en gryde over med vand. Lad vandet koge op. Drys med salt. Læg 1-2 stykker laks i gryden, og lad den stå på blusset, som er slukket, i 10 minutter. Vupti! Lækker laks, som kan spises med det samme. Drys med salt og peber inden servering. Gryden er nem at vaske af, og man slipper for lugt af fisk i hele huset. Server laksen med bagt spinat, tomat, ærter, bønner, eller hvad man lige finder i fryseren, der hurtigt kan steges på panden om morgenen.

Muffins, der er lavet uden alt for meget sødemiddel, og som indeholder proteiner og fibre, som vil mætte fra morgenstunden.

Tofu kan laves på panden, på samme måde som røræg. Smuldr tofuen, og drys med salt eller tamari, peber, karry, oregano, basilikum m.m. Rist det i kokosolie uden smag på panden, til mørt og varmet godt igennem. Tofu/silketofu kan også bruges i smoothies og i muffins i stedet for yoghurt. Tofu er lavet på sojabønner. Misosuppe med tofu til om morgenen er også lækkert, hvis man er “on the go”.

Råkost med gulerødder, æbler, rødbeder, nødder, kerner og frø.

Supper og kød fra dagen før er også lækkert til morgenmad, hvis man er til den lidt tungere morgenmad.

Chokoladegranola

Chokoladegranolaen smager godt sammen med en sød mælkefri, vegetabilsk drik. Eller prøv den som snack om aftenen.

Ingredienser

2 ½ dl grove glutenfri havregryn

½-1 dl hakkede mandler, cashewnødder, hasselnødder eller solsikkekerner

Evt. 1 dl groft kokosmel eller kokosflager

2 spsk. kakaopulver

3-4 spsk. ahornsirup

½ tsk. vaniljepulver

1/8 tsk. havsalt

1 dl frysetørrede bær, fx hindbær eller jordbær

½-1 dl rosiner (eller hakkede dadler, abrikoser eller figner)

Evt. 1 dl hakket 70 % mælkefri chokolade

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 180 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Bland alle ingredienser, undtagen bær, rosiner og hakket chokolade.

Jævn blandingen ud på bagepapiret.

Bag blandingen i 5 minutter, rod rundt med en paletkniv, bag i yderligere 5 minutter.

Tag blandingen ud, og sæt den til side i 15 minutter. Når blandingen er kølet helt af, røres bær, rosiner og eventuelt chokolade i blandingen (chokoladen vil smelte, hvis granolaen ikke er kølet helt af).

Hæld granolaen i en bøtte med låg.

Granolaen kan holde sig sprød i op til tre uger i en lukket beholder.

Havreboller

9-10 boller eller 1 brød

Ingredienser

5 dl lunkent vand (4 dl koldt vand blandet med 1 dl kogende vand)

1 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (FiberHUSK) (ca. 15 g)

1 tsk. bagepulver

300 g glutenfri havremel (kværn hele havregryn i en blender, eller køb det som mel)

100 g glutenfri finvalsede havregryn

¼ tsk. knuste korianderfrø

1–1 ½ tsk. havsalt

Havregryn som drys

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 200 grader.

Bland de tørre ingredienser i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele godt sammen. Det klistrer rigtig meget.

Form 9-10 boller med en våd ske. Sæt bollerne på et stykke bagepapir, drys med havregryn, og bag bollerne i 40-45 minutter ved 200 grader.

Afkøl bollerne, inden de spises.

Havrepandekager

Bløde og luftige pandekager

Ca. 5 stk.

Ingredienser

1 ½ dl glutenfri havremel (laves fx af blendede havregryn eller købes som havremel)

¼ tsk. havsalt

1 ½ dl vand

2 spsk. frugtmos (fx æblemos eller moset banan)

Sådan gør du:

Bland det hele sammen med en ske, og lad det stå i 10 minutter.

Bag som pandekager på en god slip-let-pande eller pandekagepande på mellem varme.

Gerne med lidt kokosolie på panden.

Yndlingssmoothie!

1 frossen banan

1 terning øko spinat

2 ½ dl vegetabilsk ”mælk”

10-15 dr. pebermynteessens

1 spsk. kakaonibs

1 spsk. hampeproteinpulver

1 spsk. hørfrøolie

Evt. lidt salt og sødemiddel

Blend alt i en blender eller med en stavblender, undtagen olien, som blendes i til sidst.

Servér med ekstra kakaonibs som pynt.

Juni 2021

En af sommerens klassiske og friske desserter er hjemmelavet koldskål. Det er en dessert, der har en skøn balance mellem syre, sødme og fedme. Det er ikke underligt, at både børn og voksne holder af koldskål. Oftest er det kammerjunkere eller friske danske jordbær, som hældes ovenpå med rund hånd.

Denne koldskål er helt uden mejeriprodukter. Syrligheden kommer fra en hjemmelavet mælkefri yoghurt, som er meget let at lave med få ingredienser. Til koldskålen hører en lækker og sprød myslicrunch. Myslicrunchen er glutenfri, men du kan bruge andre flager og kerner end dem, som står i opskriften.

Prøv også at servere koldskålen med banan i skiver, havregrynsdrys, hindbær eller blåbær.

Der er mange holdninger til, hvordan en koldskål skal laves: Skal der være ymer eller yoghurt i? Skal der være citron i? Skal der være appelsinsaft i? Skal der overhovedet være æg i? Skal der piskefløde i? Skal den være meget sød eller mindre sød, smage meget af citron eller surt af kærnemælk? Alt afhængigt af hvor du kommer fra, er der mange meninger. Prøv dig frem, og brug det, du kender til.

Koldskål

– Uden mælk og gluten

Frisk og let at lave.

Ca. 1 liter

Ingredienser

3 æggeblommer, pasteuriserede

3-4 spsk. ahornsirup, honning eller sukker

½ tsk. vaniljepulver

4 dl hjemmelavet ”yoghurt”

1 dl risdrik, mandeldrik eller anden sød plante”mælk”

Skal fra ½ økocitron

1-2 spsk. citronsaft

Sådan gør du:

Pisk æggeblommer, sødemiddel og vanilje til æggesnaps. Rør yoghurt og plante”mælk” i æggesnapsen. Smag til med citronskal og -saft.

Prøv evt. også appelsinskal og -saft.

Koldskålen spises iskold med friske jordbær, kammerjunkere eller myslicrunch.

Hjemmelavet ”yoghurt”

Prøv at bruge yoghurten i stedet for kokosmælk i is. Mælkesyrebakterier er, som navnet antyder, de bakterier, der får mælken/yoghurten til at syrne, men de har intet med mælk at gøre.

TIP: Spørg efter mælkesyrebakterier og johannesbrødkernemel i din nærmeste helsekostbutik.

Ca. 8 dl yoghurt

Ingredienser

2 dåser økologisk kokosmælk eller 8 dl plante”mælk”

¾-1 tsk. johannesbrødkernemel

2 spsk. honning

2 kapsler mælkesyrebakterier eller 2 spsk. yoghurt fra tidligere

Evt. 1 spsk. citronsaft, for en mere syrlig yoghurt

Sådan gør du:

Blend kokosmælken med johannesbrødkernemel, honning og mælkesyrebakterier i en blender, til det er lillefingerlunt.

Hæld blandingen i en bøtte med låg, sæt låget let på, og lad bøtten stå lunt i 10-24 timer.

Jo længere blandingen står, jo mere syrlig bliver den. Det bedste resultat opnås ved at lade blandingen stå et lunt sted, hvor der er cirka 37 grader varmt. Det er det optimale forhold for bakterierne.

Når yoghurten er syrnet, sættes den i køleskabet i ca. 4 timer. Herefter kan yoghurten bruges.

Yoghurten kan holde sig 5-10 dage i køleskabet.

Myslicrunch

Crunchy mysli til morgenmad eller i stedet for kammerjunkere til koldskål.


Ingredienser

1 dl grov valsede glutenfri havregryn

½ dl hel quinoa, hel hirse eller hel boghvede

½ dl hirseflager, risflager eller boghvedeflager

½ dl hakkede mandler (eller andre nødder)

½ dl hakkede cashewnødder (eller andre nødder)

4-5 spsk. honning, ahornsirup eller 2-3 spsk. agavesirup


Sådan gør du:

Hæld havregryn, hel quinoa og hirseflager på et stykke bagepapir på en bageplade.

Bag grynene i 10 minutter ved 150 grader. Rør rundt i dem undervejs.

Hæld nødderne på pladen, og rist dem med i 5-10 minutter mere.

Rør stadig undervejs.

Tag bagepladen ud, og rør det hele sammen med honning/sirup i en skål.

Lad det køle af, og hæld myslicrunchen på en dåse med tætsluttende låg.

Find flere mælkefri og glutenfri opskrifter på kolde desserter i bogen: Is og kolde desserter af Karina Villumsen. Find eller bestil den hjem i din lokale boghandler. 


April 2021

Søde, salte og sprøde lækkerier til foråret

En gang imellem er der brug for en snack, som kan agere som mellemmåltid, når ulvetimen sætter ind. Her er tre lækre og mættende muligheder.

Nemme granolabarer

Tricket er at forme granolaerne i små forme, trykke dem godt ned, hælde dem ud på en rist og lade dem køle helt af. Så bevarer de sprødhed, fugtighed og form.

Ca. 16 små granolabarer

Ingredienser

1 dl cashewnødder

1 ½ dl mandler

1 dl groft kokosmel

¼ dl hakkede tørrede ananasstykker (eller andre tørrede bær: fx morbær, rosiner, hakkede figner, dadler, abrikoser)

½ dl kokosolie

½ dl honning eller ahornsirup

1 tsk. vaniljepulver

¼ tsk. stødt muskatnød

¼ tsk. stødt kanel

¼ tsk. salt

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 180 grader, og smør en lille bradepande med kokosolie.

Hak nødderne groft, eventuelt kortvarigt i en foodprocessor.

Bland kokosmel, hakkede nødder og ananasstykker sammen.

I en kasserolle smeltes kokosolie, sødemiddel og krydderier til en flydende masse. Sluk for varmen, og hæld de tørre ingredienser i kasserollen.

Hæld blandingen i den smurte bradepande, og sæt bradepanden i ovnen.

Bag granolablandingen i 15-20 minutter, indtil toppen er gylden. Rør i den hvert femte minut.

Tag blandingen ud, og lad den køle lidt af.

Fyld den stadig varme granolablanding i forme. Tryk fyldet godt ned i formen med en teske eller med fingrene til sidst. Pas på, det er varmt!

Lad barerne køle af i formene, inden de trykkes ud og køles helt af på en rist eller et spækbræt.

Jo mere fyldet er trykket sammen, jo bedre bevarer barerne deres form.

Granolabarerne kan holde sig sprøde ved stuetemperatur i en lufttæt beholder i omkring en uge – medmindre de alle er spist inden.

Havre- og chokoladekugler

Kuglerne minder om gammeldags havregrynskugler.

10-12 kugler

Ingredienser

100 g dadler uden sten

50 g cashewnødder

50 g finvalsede havregryn

2 spsk. kakaopulver

2 spsk. kokosolie (med eller uden smag)

½ tsk. vaniljepulver

Sådan gør du:

Kom alle ingredienser i en foodprocessor, og kør, til massen er nem at rulle sammen med fingrene.

Tril massen til kugler.

Kuglerne kan rulles i finvalsede havregryn, lige efter de er trillet.

Lad kuglerne hvile i køleskabet i 30 minutter, før de serveres.

Chokoladetrøfler

Hit for børn og barnlige sjæle. Husk at opbevare trøflerne i køleskabet, hvis der er varmt i køkkenet.

Stor portion!

Ingredienser

2 dl ristede kokosflager

2 dl valnødder eller pekannødder

2 dl mandler eller cashewnødder

1 ½ dl kakaopulver

1 dl ahornsirup

1 dl kokosolie

½ tsk. salt

½ tsk. vaniljepulver

Sådan gør du:

Blend kokosflager og valnødder i 30 sekunder. Blend de resterende ingredienser med, indtil det hele er blandet godt sammen og kan rulles til kugler.

Tril til store eller små kugler, og sæt dem i fryseren i 20-30 minutter.

Lav dobbelt portion af overtrækschokoladen (se nedenfor).

Tag kuglerne ud af fryseren. Dyp dem i overtrækschokoladen med en gaffel eller strikkepind.

Sæt kuglerne på et stykke bagepapir. Hæld drys over chokoladen, hver gang et stykke trøffel er dyppet, ellers sætter drysset sig ikke fast.

Sæt trøflerne tilbage i fryseren en halv times tid.

Trøflerne kan holde sig i en måneds tid eller to på frost. To til tre uger på køl.

TIP: Tilsæt eventuelt 1-2 tsk. pebermynteessens, 1 ½ tsk. lakridsekstrakt eller 2 tsk. hindbærpulver for at variere smagen.

Overtrækschokolade

1 dl kakaosmør eller kokosolie

¾ dl kakaopulver

½ dl ahornsirup eller kokossukkersirup

Lidt vaniljepulver

Smelt kakaosmørret på lav varme i en kasserolle. Tag gryden af varmen, og sigt kakaopulver i. Rør sirup samt vaniljepulver i.

Februar 2021

Ud med den uønskede overvækst af svampe

Der findes godt og vel 200 forskellige candida-arter, hvor den mest udbredte af arterne er Candida albicans. Det er en hvid, encellet gærsvamp, som er en naturlig del af menneskets tarm- og hudflora. Du finder Candida albicans på huden, i næsen, på og i kønsorganerne, i munden og selvfølgelig i tarmsystemet. Når kroppen er i balance, er arten harmløs.

Hvis kroppen på en eller anden måde kommer under pres – fx stress, antibiotika, p-piller, kræft eller kemoterapi – kan det styrte immunforsvaret og nedlægge de bakterier, som normalt er med til at holde tarmfloraen på plads og svampen i balance.

En ubehandlet candida (candidiasis) forårsager et utal af symptomer, men inden for lægeverdenen bruges ordet candidiasis kun, når de har med meget svækkede mennesker at gøre. Inden for ernæringsterapi og funktionel medicin bruges ordet dysbiose i stedet, da det er mere passende for en overvækst af skadelige mikroorganismer.

En dysbiose er en overvægt af skadelige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier, hvor svampe, bakterier eller parasitter har svært ved at indgå i det harmoniske fællesskab, der findes i kroppen. Det kan ødelægge tarmfloraen og forårsage inflammation, øget tarmgennemtrængelighed og medvirke til udviklingen af fødevareallergier, fødevareintolerancer og sensitivitet over for fødevarer.

Dysbiose dækker bedre over symptomer og mave-/tarmproblemer, end candidiasis gør.

Dysbiose opstår bl.a. på grund af stress, medicin, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, for stort indtag af animalsk protein, toksiner, dårligt fedt, for få fibre, antibiotika, raffinerede fødevarer, kaffe, tobak og alkohol. Altså det samme som ved candidiasis.

Et par symptomer kunne være:

 • Fordøjelsesproblemer som diarre, løs mave, forstoppelse, oppustethed
 • Dårlig udnyttelse af maden og IBS (irritabel tyktarm)
 • Skedekatar, blærebetændelse
 • Svampeinfektioner, fx svamp i skeden eller på penis
 • Tørre slimhinder i mund og hals, hoste
 • Dårlig ånde
 • Kløe i ørerne, ringen for ørerne, osteklokkefølelse, øreinfektioner
 • Skæl, neglesvamp, fodsvamp, ringorm
 • Nedsat afgiftning og derved ophobning af affaldsstoffer
 • Eksem, psoriasis
 • Allergier, intolerancer
 • Menstruationsforstyrrelser, PMS
 • Nedsat immunforsvar
 • Hovedpine, irritabilitet og depressionstendens
 • Følelse af at være tappet for energi og/eller massiv træthed
 • Lyst til kulhydrater, hvidt brød, gærprodukter og sukker

Bogen Fri for Candida og Dysbioser af Karina Villumsen giver en god indsigt i, hvordan du kan bringe kroppen i balance, på et sprog, som er let at forstå med mange gode forklaringer og lækre opskrifter.

Her kommer et par udvalgte opskrifter og tips fra bogen

Hold candida eller dysbiosen i sund balance med din krop.

Vær opmærksom på, at kroppen har brug for:

 • Hvile (8-9 timers søvn)
 • Masser af vand (1 ½ – 2 liter om dagen)
 • Rene produkter/fødevarer
 • Fibre til at rense affaldsstoffer ud med (fx loppefrøskaller)
 • Nye forsyninger af probiotika/mælkesyrebakterier
 • Vitaminer og mineraler
 • Hjælp i det hele taget

“Klapsammen”- brød

Til madpakken, picnickurven eller morgenmaden

En pladefuld – 12-16 stk.

Ingredienser
2 dl solsikkekerner
2 dl glutenfri havregryn
2 dl glutenfri havremel
1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø)
½ dl græskarkerner
2 spsk. fintmalede loppefrøskaller (20 g)
2 tsk. bagepulver
1 spsk. carobpulver (for farvens skyld)
1 tsk. himalayasalt med top

500 ml lunkent vand
½ dl olivenolie

Sådan gør du

Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.

Hæld de våde ingredienser i skålen. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er fast.

Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde, og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning.

Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn.

Lad brødene køle lidt af, inden de spises.

Disse stykker holder sig fint ude på køkkenbordet et par dage i en pose og bliver ikke tørre. Dog er en tur på brødristeren altid godt.

Fyld brødet med æggesalat eller pålæg inden en picnic.

Æggesalt

Hjemmelavet eller ægte mayonnaise blandet med karry, kogte hakkede æg, hakkede skalotteløg, salt og peber efter smag.

TIP: Til frokost er det en god idé at spise resterne af maden fra i går. Det reducerer madspild, og samtidig vil du få et måltid, som stabiliserer dit blodsukker. Har du ikke mulighed for dette, så lav dit eget brød med masser af kerner i. Smør gerne kokosolie eller hjemmelavet ”smør” på brødet.

TIP: Det allerbedste er at undgå sukker og søde sager så vidt muligt. Det kan være svært, hvis du er vant til at få lidt sødt efter aftensmaden eller til mellemmåltider. Her er forskellige forslag til at få noget sprødt, noget let og noget lækkert, som ikke ødelægger din kur. Husk at nyde det!

 • Små stykker engelsk lakrids – de kan også fås med pebermynte.
 • Kokoschips – enten rå eller ristede (kokossmil er tykkere kokoschips, der smager virkelig godt), ellers er der tynde kokoschips fra Biogan eller Urtekram. Både rå og ristede. Kokoschips kan også bruges til morgenmad, oven på smoothies, i mysli eller på grød.
 • Kokossmør – creamed coconut – smager sødt og lækkert og kan smeltes til “hvid chokolade”.
 • Hjemmelavede kugler eller ”chokolade”.
 • Nøddemix, fx gojibær/morbær, kakaonibs og cashewnødder blandet i en skål eller pose.
 • Hav altid et eller andet med, når sukkertrangen melder sig. Så undgår du for det meste at falde i. Prøv også at overveje, om du spiser, fordi du er sulten, eller om du spiser, fordi du er ked af det, stresset, irritabel, lækkersulten eller andet. Er der noget, du kan gøre psykisk for at hjælpe dig selv i sukkertrangen?
 • Lakridste, aniste, fennikelte.

 

Lakrids”chokolade”

Ingredienser

3 dl cashewnødder

3 store spsk. blød kokosolie

1 tsk. lakridspulver

1 tsk. lakridsrodspulver

2 spsk. carob

1 knsp. salt

½ tsk. fennikelpulver

½ tsk. anispulver


Tvists

2 tsk. hindbærpulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. kakaopulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. lucumapulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver


Sådan gør du

Blend alle ingredienser sammen i en minifoodprocessor.

Hæld den flydende masse i chokoladeforme. Frys formene.

Når ”chokoladerne” er frosset, tages et par stykker ud og spises med det samme.

”Chokoladerne” smelter i hånden!

[gdgallery_gallery id_gallery=”60″]

335 thoughts on “Spørg eksperterne, Karina Villumsen

 • I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. kudos

 • I simply desired to thank you so much once again. I do not know what I could possibly have created without the entire points shared by you concerning such a problem. Certainly was an absolute challenging setting in my position, however , spending time with a well-written mode you treated that took me to leap with gladness. Extremely happy for your support and as well , believe you know what a great job you’re getting into instructing the rest by way of your site. I am sure you’ve never come across any of us.

 • I really enjoy looking through on this internet site, it has fantastic blog posts. “And all the winds go sighing, For sweet things dying.” by Christina Georgina Rossetti.

 • I love the efforts you have put in this, thanks for all the great articles.

 • Terrific paintings! That is the type of info that are meant to be shared across the net. Disgrace on the seek engines for no longer positioning this put up upper! Come on over and discuss with my web site . Thanks =)

 • Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 • Very interesting points you have noted, appreciate it for putting up.

 • Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 • Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great site!

 • Thank you for some other informative website. Where else could I am getting that type of info written in such an ideal method? I have a venture that I am simply now working on, and I’ve been at the look out for such information.

 • Good write-up, I’m regular visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 • Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

 • he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

 • I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)

 • Hello, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, may check this?K IE nonetheless is the market chief and a big section of folks will leave out your great writing due to this problem.

 • Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all important infos. I’d like to see more posts like this.

 • Some really good information, Gladiola I noticed this. “The distance between insanity and genius is measured only by success.” by James Bond Tomorrow Never Dies.

 • I went over this web site and I conceive you have a lot of good info , saved to my bookmarks (:.

 • Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 • excellent issues altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend about your publish that you simply made a few days ago? Any certain?

 • Just wanna input that you have a very decent internet site, I enjoy the layout it actually stands out.

 • I was reading some of your content on this website and I believe this website is rattling informative! Retain posting.

 • Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 • I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 • Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 • Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 • I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 • Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this put up and if I may I desire to counsel you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I desire to learn more things approximately it!

 • A lot of thanks for your own hard work on this web site. My mom take interest in engaging in internet research and it is simple to grasp why. A number of us notice all of the compelling medium you present sensible information through the web blog and in addition encourage response from others on the area of interest then our girl is truly becoming educated a great deal. Enjoy the rest of the year. You’re the one doing a brilliant job.

 • Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

 • Hi! I’ve been following your site for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to say keep up the excellent job!

 • I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 • Excellent goods from you, man. I have take into account your stuff prior to and you’re simply extremely excellent. I actually like what you’ve obtained here, really like what you’re saying and the way by which you are saying it. You are making it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to learn much more from you. This is really a tremendous web site.

 • I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I?¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 • You got a very superb website, Glad I detected it through yahoo.

 • Thanks for some other informative site. The place else may I get that type of info written in such an ideal method? I have a challenge that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info.

 • You made some decent points there. I did a search on the subject and found most people will agree with your site.

 • Great website. Plenty of helpful info here. I¦m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!

 • Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & aid other users like its aided me. Great job.

 • I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 • Just wanna input on few general things, The website design and style is perfect, the content material is very wonderful : D.

 • You have brought up a very fantastic points, thanks for the post.

 • I like this site very much, Its a real nice situation to read and obtain info . “Practice, the master of all things.” by Augustus Octavius.

 • I am continuously searching online for ideas that can benefit me. Thanks!

 • you are truly a excellent webmaster. The site loading velocity is amazing. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful activity on this matter!

 • Thanks for another fantastic post. Where else may anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 • Great V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 • Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and outstanding design and style.

 • Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • I am not rattling good with English but I find this real easygoing to interpret.

 • I genuinely enjoy reading through on this internet site, it contains wonderful blog posts. “A short saying oft contains much wisdom.” by Sophocles.

 • I believe this site has very wonderful indited written content content.

 • I like the efforts you have put in this, thanks for all the great content.

 • I very lucky to find this internet site on bing, just what I was searching for : D likewise saved to favorites.

 • My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 • You could certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

 • hi!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 • I was recommended this web site through my cousin. I’m no longer certain whether or not this post is written via him as nobody else realize such targeted about my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 • An attention-grabbing dialogue is worth comment. I feel that it’s best to write more on this subject, it won’t be a taboo topic however typically individuals are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 • Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 • Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers like its aided me. Good job.

 • Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot about this, like you wrote the ebook in it or something. I feel that you simply can do with a few p.c. to pressure the message house a little bit, but other than that, that is great blog. A great read. I will definitely be back.

 • Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 • I got what you mean ,saved to my bookmarks, very nice website .

 • I think this website has very good composed written content articles.

 • quisquam dolor eius aut ea placeat dolorem voluptatem debitis quia qui optio molestiae. ut quos iure aut minus consequuntur esse ut deserunt velit exercitationem error ut aut explicabo dolor ut veniam amet. sunt voluptatem aspernatur sed est et voluptatum ullam dolorem dignissimos nulla dicta impedit quia non. ut rerum laudantium atque totam pariatur libero totam labore eligendi consequatur.

 • I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i’m satisfied to exhibit that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much indubitably will make certain to do not fail to remember this web site and give it a glance on a continuing basis.

 • I as well as my pals were found to be analyzing the great solutions from your website and the sudden got a terrible feeling I had not thanked the site owner for them. All the young men came consequently very interested to learn all of them and already have pretty much been having fun with these things. Thanks for indeed being well thoughtful as well as for selecting varieties of great tips most people are really desirous to know about. Our honest regret for not saying thanks to you sooner.

 • I am not very fantastic with English but I come up this real leisurely to translate.

 • It is truly a nice and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 • Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 • Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 • I have recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 • We stumbled over here by a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page again.

 • I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 • Spot on with this write-up, I truly suppose this web site wants way more consideration. I’ll most likely be once more to learn way more, thanks for that info.

 • I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

 • I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 • You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 • F*ckin’ remarkable things here. I’m very happy to peer your post. Thanks so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 • excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 • I get pleasure from, result in I discovered just what I used to be having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 • Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 • Simply wanna remark on few general things, The website style and design is perfect, the subject matter is really good. “Earn but don’t burn.” by B. J. Gupta.

 • Hi, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, could test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a huge component to people will pass over your great writing due to this problem.

 • I together with my friends appeared to be analyzing the excellent secrets and techniques located on the website while suddenly I had an awful suspicion I had not thanked the web blog owner for those secrets. These young boys are already so thrilled to see them and now have extremely been having fun with these things. Many thanks for actually being really kind and then for choosing such amazing things millions of individuals are really desperate to be aware of. Our own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

 • Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 • I?¦ll right away grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me realize so that I could subscribe. Thanks.

 • I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • Thank you for sharing with us, I think this website really stands out : D.

 • Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to in finding things to improve my web site!I guess its adequate to use a few of your ideas!!

 • I conceive this internet site contains some very superb information for everyone : D.

 • There is clearly a bundle to identify about this. I assume you made some good points in features also.

 • You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 • Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

 • Aw, this was a really nice post. In thought I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and on no account seem to get something done.

 • I was more than happy to seek out this net-site.I needed to thanks for your time for this glorious read!! I definitely having fun with every little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 • I?¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i am glad to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much no doubt will make sure to do not fail to remember this site and give it a look regularly.

 • Really excellent visual appeal on this internet site, I’d rate it 10 10.

 • I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 • hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 • I am pleased that I detected this blog, precisely the right information that I was searching for! .

 • I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting. “‘I have done my best.’ That is about all the philosophy of living one needs.” by Lin Yutang.

 • What i do not understood is if truth be told how you’re no longer really much more smartly-favored than you might be now. You are so intelligent. You realize thus significantly in relation to this matter, made me personally imagine it from so many various angles. Its like women and men are not involved unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 • Good day very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds alsoKI am satisfied to seek out a lot of useful info here within the publish, we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • I’m still learning from you, but I’m improving myself. I definitely enjoy reading everything that is written on your blog.Keep the information coming. I liked it!

 • Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

 • Glad to be one of several visitants on this awing internet site : D.

 • Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Bless you

 • Very interesting points you have mentioned, appreciate it for putting up. “Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” by Mohandas Karamchand Gandhi.

 • Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back later on. I want to encourage continue your great job, have a nice morning!

 • What i do not realize is if truth be told how you’re now not really a lot more smartly-appreciated than you might be right now. You are so intelligent. You already know therefore significantly with regards to this matter, made me for my part imagine it from so many various angles. Its like women and men are not fascinated until it is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always handle it up!

 • Good V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 • Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!

 • I’ve been browsing online more than 3 hours lately, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will probably be much more helpful than ever before.

 • What i don’t realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 • Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 • Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

 • Good write-up, I am regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. All the best

 • Just want to say your article is as amazing. The clarity on your submit is simply nice and i could assume you are knowledgeable on this subject. Fine together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to stay updated with approaching post. Thanks 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 • Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 • Well I sincerely liked reading it. This information offered by you is very practical for correct planning.

 • you’re really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a excellent job on this topic!

 • I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 • Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 • With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I’d really appreciate it.

 • I?¦m no longer sure where you’re getting your information, however great topic. I needs to spend a while finding out much more or understanding more. Thanks for excellent info I used to be in search of this information for my mission.

 • As soon as I found this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

 • It is really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 • Great web site. Plenty of useful info here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks to your sweat!

 • We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site provided us with helpful info to work on. You’ve done an impressive activity and our whole group will probably be grateful to you.

 • There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

 • Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you have done a very good job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari. Outstanding Blog!

 • I love reading through and I conceive this website got some genuinely utilitarian stuff on it! .

 • As soon as I found this website I went on reddit to share some of the love with them.

 • I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 • Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 • Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 • excellent post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 • Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I?¦d like to see more posts like this .

 • You made some decent factors there. I looked on the web for the difficulty and found most people will go together with along with your website.

 • Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 • I am extremely impressed along with your writing abilities and also with the structure in your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it is rare to peer a nice blog like this one these days..

 • I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 • I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • Good write-up, I¦m regular visitor of one¦s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 • Wow, awesome weblog format! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging glance easy. The overall glance of your site is wonderful, let alone the content!

 • certainly like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth then again I will definitely come again again.

 • fantastic post.Never knew this, thanks for letting me know.

 • It’s in point of fact a nice and helpful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • It’s really a nice and helpful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • id sint ea velit modi neque consequatur in quibusdam vitae iure esse et sint voluptas distinctio sunt sint quo temporibus nisi. id repellendus autem molestias sint est nostrum esse quia aliquam cumque odio et voluptas voluptas enim. quibusdam voluptas consequuntur ullam neque officiis voluptatem et sunt sapiente dignissimos vero non eos est laborum quisquam commodi qui dolorem ad. modi natus at repellat et. dolor autem accusamus eum molestias quis quaerat dolorem possimus.

 • Well I sincerely enjoyed studying it. This article offered by you is very constructive for accurate planning.

 • Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 • Thank you for another informative web site. The place else could I am getting that kind of info written in such an ideal means? I’ve a challenge that I’m simply now working on, and I have been at the glance out for such info.

 • I just could not depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 • After research a few of the blog posts on your website now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will probably be checking back soon. Pls try my website online as properly and let me know what you think.

 • excellent points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you suggest in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 • I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 • Some really prize content on this internet site, saved to my bookmarks.

 • You actually make it seem so easy with your presentation but I in finding this topic to be really one thing which I believe I’d never understand. It kind of feels too complicated and very extensive for me. I am taking a look ahead in your subsequent post, I will attempt to get the grasp of it!

 • Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “go back the favor”.I’m trying to to find issues to improve my website!I guess its adequate to use a few of your concepts!!

 • Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 • I believe this internet site has got some very wonderful info for everyone :D. “Experience is not what happens to you it’s what you do with what happens to you.” by Aldous Huxley.

 • I am not real excellent with English but I get hold this really easy to translate.

 • I will immediately grab your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me realize so that I could subscribe. Thanks.

 • What i do not realize is in truth how you are now not really much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably with regards to this topic, made me for my part imagine it from so many various angles. Its like women and men don’t seem to be interested except it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. All the time maintain it up!

 • I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 • The root of your writing whilst sounding agreeable at first, did not really sit perfectly with me personally after some time. Somewhere throughout the paragraphs you were able to make me a believer but just for a very short while. I nevertheless have got a problem with your leaps in logic and you would do well to help fill in those breaks. If you can accomplish that, I will undoubtedly be fascinated.

 • Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web site.

 • The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 • Usually I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 • Great write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I have truly loved surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing in your rss feed and I am hoping you write again soon!

 • Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 • Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 • Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 • Some truly good content on this internet site, thank you for contribution. “Always aim for achievement, and forget about success.” by Helen Hayes.

 • My spouse and i felt joyous Chris could finish up his inquiry through your ideas he gained from your own web pages. It is now and again perplexing to simply possibly be giving freely tips and tricks other folks could have been trying to sell. So we consider we now have the writer to give thanks to for this. The specific explanations you have made, the easy blog menu, the relationships you make it easier to create – it’s most exceptional, and it is helping our son in addition to the family consider that the subject is brilliant, which is highly mandatory. Thanks for all!

 • This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 • What is FitSpresso? FitSpresso, a dietary supplement presented in pill form, offers a comprehensive approach to weight loss by enhancing metabolism and augmenting the body’s fat-burning capacity

 • F*ckin’ awesome issues here. I’m very glad to peer your post. Thanks so much and i am taking a look forward to touch you. Will you please drop me a mail?

 • What i do not realize is in truth how you are not really much more smartly-preferred than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore significantly in terms of this subject, produced me for my part imagine it from numerous various angles. Its like women and men are not fascinated until it’s one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time maintain it up!

 • What is FitSpresso? FitSpresso, a dietary supplement presented in pill form, offers a comprehensive approach to weight loss by enhancing metabolism and augmenting the body’s fat-burning capacity

 • I¦ve learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to make any such great informative web site.

 • What is FitSpresso? FitSpresso, a dietary supplement presented in pill form, offers a comprehensive approach to weight loss by enhancing metabolism and augmenting the body’s fat-burning capacity

 • Hello There. I found your blog the usage of msn. That is a really smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 • Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

 • Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 • Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog is in the very same niche as yours and my visitors would definitely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Cheers!

 • You are my breathing in, I have few blogs and often run out from to brand : (.

 • What Is Tonic Greens? Tonic Greens is a wellness aid that helps with combatting herpes in addition to enhancing your well-being

 • I am always invstigating online for ideas that can help me. Thank you!

 • What Is DentiCore? DentiCore is an oral health supplement that is made using some of the best and highest quality ingredients

 • Enjoyed looking at this, very good stuff, appreciate it. “Hereafter, in a better world than this, I shall desire more love and knowledge of you.” by William Shakespeare.

 • Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange contract between us!

 • I wish to show my appreciation to you just for rescuing me from this type of circumstance. Because of researching through the world wide web and coming across views which were not helpful, I assumed my life was over. Being alive without the presence of approaches to the difficulties you have solved by way of your good article is a critical case, and the ones that would have negatively damaged my career if I had not encountered your web blog. Your good mastery and kindness in taking care of all areas was important. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. I can at this moment relish my future. Thanks very much for this impressive and effective guide. I will not think twice to endorse your web page to any person who should have care on this problem.

 • I will immediately grab your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 • What Is DentiCore? DentiCore is an oral health supplement that is made using some of the best and highest quality ingredients

 • Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 • I dugg some of you post as I cogitated they were very useful very beneficial

 • I was very happy to seek out this web-site.I wanted to thanks to your time for this excellent read!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 • At this time it sounds like Expression Engine is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 • Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

 • Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 • I don’t even know how I ended up right here, however I assumed this post used to be good. I do not recognize who you might be however definitely you’re going to a famous blogger if you happen to aren’t already ;) Cheers!

 • I have recently started a web site, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 • Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thank you

 • Hi, Neat post. There’s an issue with your web site in internet explorer, could check this?K IE still is the marketplace leader and a good part of other folks will omit your great writing because of this problem.

 • My partner and I stumbled over here different web address and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page again.

 • I have been reading out some of your posts and it’s clever stuff. I will definitely bookmark your site.

 • A person necessarily help to make significantly posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this particular publish incredible. Magnificent job!

 • fantastic post.Never knew this, regards for letting me know.

 • Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 • As I website possessor I think the subject matter here is rattling superb, appreciate it for your efforts.

 • Hello my friend! I wish to say that this post is awesome, great written and include approximately all vital infos. I would like to see extra posts like this .

 • Its like you learn my thoughts! You appear to know so much approximately this, like you wrote the ebook in it or something. I think that you could do with some p.c. to pressure the message house a bit, however other than that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.

 • Generally I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 • Hello there, just turned into alert to your blog thru Google, and located that it is really informative. I am gonna be careful for brussels. I will be grateful when you proceed this in future. Lots of other people shall be benefited out of your writing. Cheers!

 • Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just nice and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 • Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 • I have been checking out a few of your stories and i can claim clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

 • Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

 • I’ve recently started a blog, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The inner fire is the most important thing mankind possesses.” by Edith Sodergran.

 • I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 • Magnificent items from you, man. I have be aware your stuff previous to and you are simply too wonderful. I actually like what you’ve acquired right here, really like what you’re saying and the way in which wherein you say it. You’re making it entertaining and you continue to care for to keep it sensible. I can not wait to learn far more from you. That is really a tremendous website.

 • I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 • Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 • We stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 • I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

 • Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my blog something like that. Can I take a portion of your post to my blog?

 • F*ckin’ tremendous things here. I’m very glad to see your article. Thank you a lot and i’m having a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 • I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

 • Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thanks!

 • Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 • F*ckin¦ remarkable issues here. I am very happy to see your article. Thank you so much and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 • Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 • Hello there, I found your website via Google while searching for a related topic, your website came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 • I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :)

 • I’m curious to find out what blog platform you’re using? I’m experiencing some minor security issues with my latest website and I would like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 • you are really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job on this topic!

 • Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal website.

 • You made some respectable factors there. I looked on the web for the issue and located most people will go together with along with your website.

 • CBD exceeded my expectations in every way thanks cbd gummies to sleep. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after trying CBD because of the from the word go time, I finally experienced a busty eventide of calm sleep. It was like a force had been lifted mad my shoulders. The calming effects were merciful still profound, allowing me to meaning slow obviously without feeling groggy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but allowed bonus. The cultivation was a bit lusty, but nothing intolerable. Blanket, CBD has been a game-changer inasmuch as my slumber and anxiety issues, and I’m grateful to keep discovered its benefits.

 • Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all significant infos. I’d like to peer extra posts like this .

 • Thank you for any other wonderful post. The place else could anyone get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the search for such info.

 • Excellent web site. Plenty of useful information here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you to your sweat!

 • What is FlowForce Max? FlowForce Max Advanced Formula is a holistic blend designed to promote optimal prostate health

 • Excellent website. Lots of helpful information here. I¦m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks to your effort!

 • FitSpresso stands out as a leading weight loss product currently dominating the market. This potent supplement asserts its ability to facilitate healthy weight loss naturally, free from any adverse side effects. Its formulation incorporates clinically studied ingredients that synergistically contribute to promoting natural fat burning, elevating metabolism, and sustaining enduring weight loss.

 • I’ve recently started a site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 • Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out any person with some unique ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the net, someone with slightly originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 • There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

 • Very well written information. It will be valuable to anyone who utilizes it, as well as myself. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

 • Well I really liked studying it. This article offered by you is very practical for accurate planning.

 • Wow! Thank you! I continually needed to write on my website something like that. Can I implement a part of your post to my website?

 • Excellent web site. Lots of helpful info here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!

 • Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 • I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 • Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an email if interested.

 • Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 • Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 • Thanks for this post, I am a big fan of this site would like to keep updated.

 • Awesome blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 • When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

 • We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your website provided us with helpful information to paintings on. You have done an impressive process and our entire community might be grateful to you.

 • Great amazing things here. I am very happy to peer your post. Thanks so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 • Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find any individual with some unique thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s wanted on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the web!

 • Hello! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to say keep up the fantastic work!

 • This is very fascinating, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to in the hunt for more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 • I got what you mean , regards for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “You must pray that the way be long, full of adventures and experiences.” by Constantine Peter Cavafy.

 • good post.Ne’er knew this, thanks for letting me know.

 • Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

 • Good write-up, I’m normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • Along with every thing which seems to be developing throughout this particular subject material, a significant percentage of viewpoints are fairly exciting. Nonetheless, I am sorry, but I do not subscribe to your entire suggestion, all be it stimulating none the less. It seems to us that your comments are not entirely rationalized and in simple fact you are generally yourself not even thoroughly convinced of your point. In any event I did take pleasure in examining it.

 • Glad to be one of many visitants on this awful internet site : D.

 • Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

 • There are definitely a variety of details like that to take into consideration. That could be a nice point to carry up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you convey up where a very powerful factor will likely be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I’m certain that your job is clearly recognized as a good game. Both girls and boys really feel the influence of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 • This actually answered my drawback, thank you!

 • Hi, i feel that i saw you visited my site thus i got here to “go back the want”.I am trying to in finding issues to enhance my web site!I assume its good enough to use some of your ideas!!

 • You are my inhalation, I possess few blogs and sometimes run out from to brand.

 • Great write-up, I am normal visitor of one?¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • certainly like your website however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality then again I will definitely come again again.

 • What Is Puravive? Before we delve into the various facets of the supplement, let’s start with the most important

 • I think this is among the most significant info for me. And i’m satisfied studying your article. However want to observation on some common issues, The web site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good activity, cheers

 • There is noticeably a bunch to identify about this. I believe you made certain nice points in features also.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *