Spørg eksperterne, Karina Villumsen

 

Kan det være svært at overskue Facebook grupper fyldt med minus-mælk, minus-gluten, minus hvad-som-helst, så bliv her ved Karina. Hun er en de helt garvede indenfor madlavning, der er til at overskue, når man måske for første gang skal forstå hele det univers, som for nogen er nødvendigt at lære at kende. Karina kan det der med at lave mad, der er genkendelig også for dig, der måske gennem et langt liv har spist masser af gærbrød, mængder af ost, og drukket litervis af mælk, og nu skal prøve at genoprette diverse balancer i kroppen.

Lige her kan du finde inspiration og ellers er det at bore sig ned i universet via Karinas bøger.

God fornøjelse, det er faktisk ikke så svært.

 

 

April 2022

Luftigt, smidigt og saftigt glutenfrit surdejsbrød med glutenfri havre. Dejen kan også bruges til surdejsboller.

Info: Glutenfri havregryn kan blendes til mel i en god blender, men det kan også købes som mel i førende butikker.

Surdejsbrød

Surdej
225 ml vand
105 g glutenfrit havremel
50 g fuldkornsrismel
2 kapsler mælkesyrebakterier/probiotika eller 2 spsk. surdej fra tidligere

Blandes sammen og står ude to til tre dage i en bøtte med løst låg, til det er syrnet, eller i køleskabet, hvis det er surdej fra tidligere.

Dejen

30 g glutenfrit havremel
40 g glutenfri havregryn
55 g rismel
30 g majsstivelse
2 tsk. bagepulver (hvis brødet skal bages med det samme) eller 1 tsk. tørgær (hvis brødet skal hæve) eller 5 g gær (ved koldhævning)
1 tsk. himalayasalt
1 spsk. sukker (ved gær)
1 ½ spsk. Fiberhusk eller fint malede loppefrøskaller (15 g)
200 ml vand
380 g surdej

Bland alle tørre ingredienser sammen. Bruges frisk gær, skal det blandes med vandet.
Rør vand og surdej i. Tag 2 spsk. dej fra til næste runde surdej. Ælt grundigt med en ske.


Brød:

Smør en skål med olivenolie, og drys havregryn i. Læg dejen i skålen, og lad den hæve 45 minutter ved brug af gær eller natten over i køleskabet. Vend dejen ud på en bageplade med bagepapir. Lad hæve 20-30 minutter ved brug af gær.
Smør med olivenolie, og drys med havregryn og evt. chiafrø.
Bag i 70-80 minutter ved 200 grader alm. ovn eller på bagesten ved 250 grader ca. 50-60 minutter med 99 grader i midten.

 

Boller:

Lad dejen hæve 45 minutter ved brug af gær.

Sæt boller på en bageplade med bagepapir med en våd ske. Smør med olivenolie, og drys med havregryn. Lad dem hæve 20-30 minutter ved brug af gær. Ved brug af bagepulver bages bollerne med det samme.

Dejen kan også sættes i køleskabet til koldhævning og sættes som boller dagen efter – både med gær eller bagepulver.

Bages i 40 minutter ved 200 grader alm ovn. 30 minutter på bagesten/pizzasten ved 250 grader.
Lad bollerne køle af, før du skærer i dem.

 

Surdej:

Hvis du er en person, som ofte har svært ved at fordøje brød, så kan det være, at du bedre fordøjer surdejsbrød, da dejen har fået lov til at syrne og langtidshæve. På grund af surdejsprocessen og langtidshævningen kan man sige, at brødet er blevet forfordøjet for dig. Nogle personer, der får ondt i maven af brød fra bageren i Danmark, siger som regel, at de bedre tåler brød fra fx Frankrig, fordi de langt oftere langtidshæver og syrner deres brød.

Hvis du har cøliaki eller glutenallergi, vil surdejshvedebrød dog stadig være et problem for dig. Derfor har jeg udviklet denne opskrift på et syrnet brød, som har den samme bid og krumme, som almindeligt hvedebrød har. Husk blot at anvende glutenfrit havremel og havregryn, hvis du kan tåle dette.

Langtidshævet og syrnet brød udvikler langt flere aromastoffer end et lynhævet brød eller brød med blot bagepulver. Derudover bliver dejen mere smidig og blødere og giver en bedre struktur til brødet efter bagning.

Februar 2022

Hvad er bæredygtighed?

Et bæredygtigt samfund betyder, at alt, hvad vi bruger i vores hverdag, kan genbruges og gå tilbage til naturen. Det minder meget om at kunne begå sig i jæger- og samlerkulturer. Alt, hvad de spiser, laver og udvikler, kommer fra naturen. De er 100 pct. bæredygtige. De bruger ikke halvanden Jord, som de fleste mener, at vi gør i dag.

Når du er bæredygtig, betyder det, at du kan opretholde et liv, som ikke kommer i karambolage med, hvad du spiser, det tøj, du klæder dig i, den måde, du lever på og det, du bor i.

Egentlig er det, at du giver det tilbage, som du har fået, når du en dag dør, så den næste generation har lige så meget som dig, og når de så dør, vil den næste generation stadig have lige så gode muligheder for at opretholde et godt liv.

Ifølge FN er definitionen på bæredygtighed ”… en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.” Bæredygtighed betyder altså, at du lever på Jorden på en måde, som ikke går ud over dine børn og børnebørn.

Ifølge FoodPrintNetwork.org forbruger vi halvanden Jord om året. Det vil sige, at hvis vi havde et helt år til at forbruge det, som vi bruger Jorden til, vil vi allerede d. 1. august have brugt alle de ressourcer, som vi har kunnet bruge Jorden til. For fx at kunne få mad nok til resten af året, har vi brug for en halv Jord mere.

Det er en meget vigtig selvrealisation. I gamle dage, da vi havde vores eget landbrug, skulle vi holde øje med, hvordan vi dyrkede jorden, havde får, køer og grise samt høns til mad hele året rundt. I Danmark føles det også sådan. Vi kan købe mad i Netto hver dag, vi kan købe tøj i alle forretninger, vi får strøm via vindmølleenergi, og vi har et hjem at bo i. Men i realiteten har vi alle et for højt forbrug året rundt, og Jordens produktion kan ikke følge med.

Det er her, at bæredygtighed bliver så vigtig. Vi skal kunne få det hele til at løbe rundt, år for år. Så ikke vores børn eller børnebørn får en Jord, som er helt udraderet for regnskov, mad, rent vand og grønne områder.

 

Hvor kan vi selv se på bæredygtighed?

Det kan vi som noget af det første se i vores hjem. Smider du dit affald i skraldespanden, og affaldssorterer du? Smider du din gamle mobiltelefon ud, eller giver du den videre til andre, som kunne få glæde af den?

Har du varme overalt i dit hjem, er der lys hele dagen? Hvor længe står du under den varme bruser og bruger helt rent drikkevand til at vaske dig i? Er dit hus tæt, og kan du holde varmen?

Har du mange elektriske apparater, såsom fjernsyn, computer, radio eller playstation, der kører uafbrudt?

Spiser du meget kød, som forurener naturen og har miljømæssige konsekvenser? Køber du mange indpakkede varer, eller undgår du produkter med plastic? Spiser du grønt, er vegetar eller veganer? Kunne du finde på at dyrke din egen mad?

Spiser du tun og fisk, der er fyldt med tungmetaller og mikroplastik? Eller ser du efter økologiske fisk, som kommer fra dambrug og får ordentligt foder, så fx omega-3-niveauerne er gode i dem?

Køber du nyt tøj hver uge, og får du brugt det hele? Giver du dit tøj til genbrug, når du ikke kan bruge det mere? Baby og børnetøj bliver brugt meget få gange og kan sagtens genbruges.

Tager du bilen, når du skal handle, eller kan du cykle eller gå til den nærmeste butik?

Hvor tit kører du i bus eller bruger toget i stedet for bilen? Tager du på mange flyrejser, eller kunne du tage toget i stedet for? Kører du tit med andre til arbejde, så I kan spare benzin?

 

Her er gode råd til en bæredygtig levevis:

  1. Se dig om efter årstidens grøntsager. Brug dem til hvert af dagens måltider. Prioriter økologiske, lokale og uindpakkede grønsager. Gå eventuelt på torvemarked, og find lokale producenter i området.
  2. Prøv at indføre en til tre kødfrie dage om ugen, hvor grøntsager ikke blot bliver tilbehør, men er hovedretten. Kog, steg og bag grønsager. Lav suppe, grønne retter eller rødbede”frikadeller”. Lån bøger på biblioteket til kødfrie hverdage. Til frokosten kan kolde kartofler, hummus og avokado bruges på rugbrød i stedet for pålæg.
  3. Hvis der anvendes kød, så gå efter økologisk kød, hvor dyrene har været på græs. Vælg gerne kylling og fisk frem for gris og okse.
  4. Mindsk madspil ved at bruge rester fra måltiderne og tømme køleskabet en gang imellem.
  5. Affaldssortér, og sæt dig ind i, hvilke plasttyper der skal hvor. Smid ikke pizzapakkerne i papcontaineren. Det ødelægger papirproduktionen. Genbrug glasflasker som drikkedunke eller marmeladebøtter som madkasser.
  6. Køb tøj i genbrugsbutikker eller second-hand butikker. Møbler, tøj, telefoner og legetøj kan stort set altid findes i en brugt udgave. Hvis du køber nyt tøj, så gå efter mærker med økologisk bomuld eller bambus (hvor de bruger en fremstillingsmetode, som ikke skader naturen). Mærker kunne være ØkoTex 100, GOTS på tøj og FCS-tøj, som garanterer, at fremstillingen ikke har resulteret i rydning af skov eller tab af planter og dyreliv.
  7. Sæt dig ind i, hvor lidt tid du skal bruge på at vaske hår og gå i bad. Behøver du vaske hår hver dag? Brug økologisk shampoo og bodywash uden miljøskadende stoffer. Køb en bruser, som sparer på vandet, og skru lidt ned for vandtemperaturen. Hverken din hud eller hovedbund har godt af meget varmt vand.
  8. Sluk lyset i dit hjem, hvis du ikke er i rummet. Sluk for alle apparater om natten, og når du ikke er i hjemmet.

 

https://www.footprintnetwork.org/our-work/ecological-footprint/

https://www.footprintcalculator.org/ Tag en test her, og se, hvor meget du forbruger på et år.

 

Oktober 2021

Pistaciemousse med pistaciebund

Pistaciebund

Ingredienser

50 gram mælkefri hvid chokolade eller 50 gram kakaosmør

20 gram kokosolie (smagsneutral)

50 gram sukker

1 æg (eller 3 spsk. kikærtevand fra en dåse kikærter)

35 gram mandelmel (blendede blancherede mandler)

15 gram pistaciemel (blendede usaltede, ristede pistacienødder)

Lidt salt

 

Sådan gør du:

Smelt den hvide chokolade og kokosolie i en kasserolle på lav varme. Tag kasserollen af varmen, og tilsæt sukkeret. Rør derefter ægget i. Vend mandelmel, pistaciemel og salt i. Fordel herefter dejen i en smurt springform (16 cm i diameter) med bagepapir i bunden.

Bag kagen i ca. 15 minutter ved 175 grader, til den er fint gylden. Lad kagen køle af, evt. i fryseren, indtil moussen er klar.

Pistaciemel: Rist usaltede grønne pistacienødder på en pande i 3-5 minutter. Lad dem køle af. Blend dem i en god blender eller minihakker. Der skal bruges 115 gram pistaciemel til opskrifterne. Lav lidt ekstra, så du også har lidt til at pynte med.

 

Pistaciemousse

Ingredienser

2 blade husblas

100 gram pistaciemel (blendede usaltede, ristede pistacienødder)

60 gram flormelis

2 ½-3 spsk. citronsaft fra en økocitron

1 dl cashewnødder

½-¾ dl vand

1 spsk. mælkefri fløde

1 dl mælkefri fløde

 

Sådan gør du:

Udblød husblas i koldt vand. Pistacienødder, cashewnødder og flormelis blendes til fint mel i en blender. Tilsæt citronsaft og vand, og blend til puré. Eventuelt skal der tilsættes mere vand undervejs.

Hæld den ene spiseske fløde i en kasserolle, varm det langsomt op, så husblassen smelter, når du tilsætter den. Hæld den i pistaciepuréen, og blend.

Pisk 1 dl mælkefri fløde til flødeskum. Vend forsigtigt pistaciepuréen i flødeskummet. Lidt ad gangen.

Hæld moussen på den afkølede kage. Sæt kagen i køleskabet. Denne kage har godt af at stå en dags tid i køleskabet, før den skal bruges. Det giver en bedre mousse, men den kan sagtens spises efter 4-5 timer i køleskabet. Du kan også opbevare kagen på frost.

Pynt med hakkede pistacienødder eller pistaciemel. Jeg har lavet en glasur af flormelis, spiseligt guldglimmer og lidt vand og pyntet med dette. Glasuren flyder dog ud i moussen efter et stykke tid, så pynt først lige inden servering.

Velbekomme!

 

August 2021

Morgenmad!

Der er så mange, der spørger, hvad man kan spise til morgenmad, når man hverken kan tåle mælkeprodukter, gluten eller æg.

Hvor skal jeg dog begynde, for der er virkelig så mange muligheder at vælge imellem, at man hverken skal føle sig snydt eller være sulten før frokost.

Et godt og solidt morgenmåltid bør bestå af både proteiner, fedtstoffer og kulhydrater.

Proteinerne er vigtige for vores knogler, muskler, bindevæv, immunsystem, for dannelsen af blodlegemer, antistoffer og hormoner.

Sunde fedtstoffer (omega-3 og -6), som jeg også holder af at kalde cellefedt, har betydning for celler, hjernen, energi, huden, håret, øjne, organer, hormoner, humøret, nerver og meget mere.

Cellefedt giver en god mæthedsfornemmelse og et mere stabilt humør.

Cellefedt styrker også forbrændingen og sørger for, at kulhydraterne bliver brugt til energi i stedet for fedt i kroppen. Desuden styrker cellefedtstoffer immunsystemet, så især op til vinteren er det en god idé at få ekstra mange sunde fedtstoffer.

Cellefedt tilsættes via fiskeolie (1 teske), hørfrøolie, hampeolie eller blandede omega-3-6-9 olier (1 spiseske), som findes i supermarkedet eller helsekostbutikker.

 

Værsgo, du kan næsten det hele, selvom du ikke spiser mælkeprodukter

Frugtsalater/abemad med proteiner, sundt fedt og fylde af diverse frugter, nødder, kerner og knas.

Salater med æg, tun eller laks, nødder eller bønner kan også bruges som morgenmad. Grønsagsstænger med dip er bestemt også en lækker morgenmad. Rispapirruller smager skønt.

Laks: Sæt en gryde over med vand. Lad vandet koge op. Drys med salt. Læg 1-2 stykker laks i gryden, og lad den stå på blusset, som er slukket, i 10 minutter. Vupti! Lækker laks, som kan spises med det samme. Drys med salt og peber inden servering. Gryden er nem at vaske af, og man slipper for lugt af fisk i hele huset. Server laksen med bagt spinat, tomat, ærter, bønner, eller hvad man lige finder i fryseren, der hurtigt kan steges på panden om morgenen.

Muffins, der er lavet uden alt for meget sødemiddel, og som indeholder proteiner og fibre, som vil mætte fra morgenstunden.

Tofu kan laves på panden, på samme måde som røræg. Smuldr tofuen, og drys med salt eller tamari, peber, karry, oregano, basilikum m.m. Rist det i kokosolie uden smag på panden, til mørt og varmet godt igennem. Tofu/silketofu kan også bruges i smoothies og i muffins i stedet for yoghurt. Tofu er lavet på sojabønner. Misosuppe med tofu til om morgenen er også lækkert, hvis man er “on the go”.

Råkost med gulerødder, æbler, rødbeder, nødder, kerner og frø.

Supper og kød fra dagen før er også lækkert til morgenmad, hvis man er til den lidt tungere morgenmad.

 

Chokoladegranola

Chokoladegranolaen smager godt sammen med en sød mælkefri, vegetabilsk drik. Eller prøv den som snack om aftenen.

 

Ingredienser

2 ½ dl grove glutenfri havregryn

½-1 dl hakkede mandler, cashewnødder, hasselnødder eller solsikkekerner

Evt. 1 dl groft kokosmel eller kokosflager

2 spsk. kakaopulver

3-4 spsk. ahornsirup

½ tsk. vaniljepulver

1/8 tsk. havsalt

1 dl frysetørrede bær, fx hindbær eller jordbær

½-1 dl rosiner (eller hakkede dadler, abrikoser eller figner)

Evt. 1 dl hakket 70 % mælkefri chokolade

 

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 180 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Bland alle ingredienser, undtagen bær, rosiner og hakket chokolade.

Jævn blandingen ud på bagepapiret.

Bag blandingen i 5 minutter, rod rundt med en paletkniv, bag i yderligere 5 minutter.

Tag blandingen ud, og sæt den til side i 15 minutter. Når blandingen er kølet helt af, røres bær, rosiner og eventuelt chokolade i blandingen (chokoladen vil smelte, hvis granolaen ikke er kølet helt af).

Hæld granolaen i en bøtte med låg.

Granolaen kan holde sig sprød i op til tre uger i en lukket beholder.

 

Havreboller

9-10 boller eller 1 brød

 

Ingredienser

5 dl lunkent vand (4 dl koldt vand blandet med 1 dl kogende vand)

1 ½ spsk. fintmalede loppefrøskaller (FiberHUSK) (ca. 15 g)

1 tsk. bagepulver

300 g glutenfri havremel (kværn hele havregryn i en blender, eller køb det som mel)

100 g glutenfri finvalsede havregryn

¼ tsk. knuste korianderfrø

1–1 ½ tsk. havsalt

Havregryn som drys

 

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 200 grader.

Bland de tørre ingredienser i en skål. Hæld vandet i, og rør det hele godt sammen. Det klistrer rigtig meget.

Form 9-10 boller med en våd ske. Sæt bollerne på et stykke bagepapir, drys med havregryn, og bag bollerne i 40-45 minutter ved 200 grader.

Afkøl bollerne, inden de spises.

 

Havrepandekager

Bløde og luftige pandekager

Ca. 5 stk.

 

Ingredienser

1 ½ dl glutenfri havremel (laves fx af blendede havregryn eller købes som havremel)

¼ tsk. havsalt

1 ½ dl vand

2 spsk. frugtmos (fx æblemos eller moset banan)

 

Sådan gør du:

Bland det hele sammen med en ske, og lad det stå i 10 minutter.

Bag som pandekager på en god slip-let-pande eller pandekagepande på mellem varme.

Gerne med lidt kokosolie på panden.

 

Yndlingssmoothie!

1 frossen banan

1 terning øko spinat

2 ½ dl vegetabilsk ”mælk”

10-15 dr. pebermynteessens

1 spsk. kakaonibs

1 spsk. hampeproteinpulver

1 spsk. hørfrøolie

Evt. lidt salt og sødemiddel

Blend alt i en blender eller med en stavblender, undtagen olien, som blendes i til sidst.

Servér med ekstra kakaonibs som pynt.

Juni 2021

En af sommerens klassiske og friske desserter er hjemmelavet koldskål. Det er en dessert, der har en skøn balance mellem syre, sødme og fedme. Det er ikke underligt, at både børn og voksne holder af koldskål. Oftest er det kammerjunkere eller friske danske jordbær, som hældes ovenpå med rund hånd.

Denne koldskål er helt uden mejeriprodukter. Syrligheden kommer fra en hjemmelavet mælkefri yoghurt, som er meget let at lave med få ingredienser. Til koldskålen hører en lækker og sprød myslicrunch. Myslicrunchen er glutenfri, men du kan bruge andre flager og kerner end dem, som står i opskriften.

Prøv også at servere koldskålen med banan i skiver, havregrynsdrys, hindbær eller blåbær.

Der er mange holdninger til, hvordan en koldskål skal laves: Skal der være ymer eller yoghurt i? Skal der være citron i? Skal der være appelsinsaft i? Skal der overhovedet være æg i? Skal der piskefløde i? Skal den være meget sød eller mindre sød, smage meget af citron eller surt af kærnemælk? Alt afhængigt af hvor du kommer fra, er der mange meninger. Prøv dig frem, og brug det, du kender til.

 

Koldskål

– Uden mælk og gluten

Frisk og let at lave.

Ca. 1 liter

 

Ingredienser

3 æggeblommer, pasteuriserede

3-4 spsk. ahornsirup, honning eller sukker

½ tsk. vaniljepulver

4 dl hjemmelavet ”yoghurt”

1 dl risdrik, mandeldrik eller anden sød plante”mælk”

Skal fra ½ økocitron

1-2 spsk. citronsaft

 

Sådan gør du:

Pisk æggeblommer, sødemiddel og vanilje til æggesnaps. Rør yoghurt og plante”mælk” i æggesnapsen. Smag til med citronskal og -saft.

Prøv evt. også appelsinskal og -saft.

Koldskålen spises iskold med friske jordbær, kammerjunkere eller myslicrunch.

 

Hjemmelavet ”yoghurt”

Prøv at bruge yoghurten i stedet for kokosmælk i is. Mælkesyrebakterier er, som navnet antyder, de bakterier, der får mælken/yoghurten til at syrne, men de har intet med mælk at gøre.

TIP: Spørg efter mælkesyrebakterier og johannesbrødkernemel i din nærmeste helsekostbutik.

Ca. 8 dl yoghurt

 

Ingredienser

2 dåser økologisk kokosmælk eller 8 dl plante”mælk”

¾-1 tsk. johannesbrødkernemel

2 spsk. honning

2 kapsler mælkesyrebakterier eller 2 spsk. yoghurt fra tidligere

Evt. 1 spsk. citronsaft, for en mere syrlig yoghurt

 

Sådan gør du:

Blend kokosmælken med johannesbrødkernemel, honning og mælkesyrebakterier i en blender, til det er lillefingerlunt.

Hæld blandingen i en bøtte med låg, sæt låget let på, og lad bøtten stå lunt i 10-24 timer.

Jo længere blandingen står, jo mere syrlig bliver den. Det bedste resultat opnås ved at lade blandingen stå et lunt sted, hvor der er cirka 37 grader varmt. Det er det optimale forhold for bakterierne.

Når yoghurten er syrnet, sættes den i køleskabet i ca. 4 timer. Herefter kan yoghurten bruges.

Yoghurten kan holde sig 5-10 dage i køleskabet.

 

Myslicrunch

Crunchy mysli til morgenmad eller i stedet for kammerjunkere til koldskål.


Ingredienser

1 dl grov valsede glutenfri havregryn

½ dl hel quinoa, hel hirse eller hel boghvede

½ dl hirseflager, risflager eller boghvedeflager

½ dl hakkede mandler (eller andre nødder)

½ dl hakkede cashewnødder (eller andre nødder)

4-5 spsk. honning, ahornsirup eller 2-3 spsk. agavesirup

 


Sådan gør du:

Hæld havregryn, hel quinoa og hirseflager på et stykke bagepapir på en bageplade.

Bag grynene i 10 minutter ved 150 grader. Rør rundt i dem undervejs.

Hæld nødderne på pladen, og rist dem med i 5-10 minutter mere.

Rør stadig undervejs.

Tag bagepladen ud, og rør det hele sammen med honning/sirup i en skål.

Lad det køle af, og hæld myslicrunchen på en dåse med tætsluttende låg.

Find flere mælkefri og glutenfri opskrifter på kolde desserter i bogen: Is og kolde desserter af Karina Villumsen. Find eller bestil den hjem i din lokale boghandler. 

 

April 2021

Søde, salte og sprøde lækkerier til foråret

En gang imellem er der brug for en snack, som kan agere som mellemmåltid, når ulvetimen sætter ind. Her er tre lækre og mættende muligheder.

 

Nemme granolabarer

Tricket er at forme granolaerne i små forme, trykke dem godt ned, hælde dem ud på en rist og lade dem køle helt af. Så bevarer de sprødhed, fugtighed og form.

Ca. 16 små granolabarer

 

Ingredienser

1 dl cashewnødder

1 ½ dl mandler

1 dl groft kokosmel

¼ dl hakkede tørrede ananasstykker (eller andre tørrede bær: fx morbær, rosiner, hakkede figner, dadler, abrikoser)

½ dl kokosolie

½ dl honning eller ahornsirup

1 tsk. vaniljepulver

¼ tsk. stødt muskatnød

¼ tsk. stødt kanel

¼ tsk. salt

 

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 180 grader, og smør en lille bradepande med kokosolie.

Hak nødderne groft, eventuelt kortvarigt i en foodprocessor.

Bland kokosmel, hakkede nødder og ananasstykker sammen.

I en kasserolle smeltes kokosolie, sødemiddel og krydderier til en flydende masse. Sluk for varmen, og hæld de tørre ingredienser i kasserollen.

Hæld blandingen i den smurte bradepande, og sæt bradepanden i ovnen.

Bag granolablandingen i 15-20 minutter, indtil toppen er gylden. Rør i den hvert femte minut.

Tag blandingen ud, og lad den køle lidt af.

Fyld den stadig varme granolablanding i forme. Tryk fyldet godt ned i formen med en teske eller med fingrene til sidst. Pas på, det er varmt!

Lad barerne køle af i formene, inden de trykkes ud og køles helt af på en rist eller et spækbræt.

Jo mere fyldet er trykket sammen, jo bedre bevarer barerne deres form.

Granolabarerne kan holde sig sprøde ved stuetemperatur i en lufttæt beholder i omkring en uge – medmindre de alle er spist inden.

 

Havre- og chokoladekugler

Kuglerne minder om gammeldags havregrynskugler.

10-12 kugler

 

Ingredienser

100 g dadler uden sten

50 g cashewnødder

50 g finvalsede havregryn

2 spsk. kakaopulver

2 spsk. kokosolie (med eller uden smag)

½ tsk. vaniljepulver

 

Sådan gør du:

Kom alle ingredienser i en foodprocessor, og kør, til massen er nem at rulle sammen med fingrene.

Tril massen til kugler.

Kuglerne kan rulles i finvalsede havregryn, lige efter de er trillet.

Lad kuglerne hvile i køleskabet i 30 minutter, før de serveres.

 

Chokoladetrøfler

Hit for børn og barnlige sjæle. Husk at opbevare trøflerne i køleskabet, hvis der er varmt i køkkenet.

Stor portion!

 

Ingredienser

2 dl ristede kokosflager

2 dl valnødder eller pekannødder

2 dl mandler eller cashewnødder

1 ½ dl kakaopulver

1 dl ahornsirup

1 dl kokosolie

½ tsk. salt

½ tsk. vaniljepulver

 

Sådan gør du:

Blend kokosflager og valnødder i 30 sekunder. Blend de resterende ingredienser med, indtil det hele er blandet godt sammen og kan rulles til kugler.

Tril til store eller små kugler, og sæt dem i fryseren i 20-30 minutter.

Lav dobbelt portion af overtrækschokoladen (se nedenfor).

Tag kuglerne ud af fryseren. Dyp dem i overtrækschokoladen med en gaffel eller strikkepind.

Sæt kuglerne på et stykke bagepapir. Hæld drys over chokoladen, hver gang et stykke trøffel er dyppet, ellers sætter drysset sig ikke fast.

Sæt trøflerne tilbage i fryseren en halv times tid.

Trøflerne kan holde sig i en måneds tid eller to på frost. To til tre uger på køl.

TIP: Tilsæt eventuelt 1-2 tsk. pebermynteessens, 1 ½ tsk. lakridsekstrakt eller 2 tsk. hindbærpulver for at variere smagen.

 

Overtrækschokolade

1 dl kakaosmør eller kokosolie

¾ dl kakaopulver

½ dl ahornsirup eller kokossukkersirup

Lidt vaniljepulver

Smelt kakaosmørret på lav varme i en kasserolle. Tag gryden af varmen, og sigt kakaopulver i. Rør sirup samt vaniljepulver i.

Februar 2021

Ud med den uønskede overvækst af svampe

Der findes godt og vel 200 forskellige candida-arter, hvor den mest udbredte af arterne er Candida albicans. Det er en hvid, encellet gærsvamp, som er en naturlig del af menneskets tarm- og hudflora. Du finder Candida albicans på huden, i næsen, på og i kønsorganerne, i munden og selvfølgelig i tarmsystemet. Når kroppen er i balance, er arten harmløs.

Hvis kroppen på en eller anden måde kommer under pres – fx stress, antibiotika, p-piller, kræft eller kemoterapi – kan det styrte immunforsvaret og nedlægge de bakterier, som normalt er med til at holde tarmfloraen på plads og svampen i balance.

En ubehandlet candida (candidiasis) forårsager et utal af symptomer, men inden for lægeverdenen bruges ordet candidiasis kun, når de har med meget svækkede mennesker at gøre. Inden for ernæringsterapi og funktionel medicin bruges ordet dysbiose i stedet, da det er mere passende for en overvækst af skadelige mikroorganismer.

En dysbiose er en overvægt af skadelige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier, hvor svampe, bakterier eller parasitter har svært ved at indgå i det harmoniske fællesskab, der findes i kroppen. Det kan ødelægge tarmfloraen og forårsage inflammation, øget tarmgennemtrængelighed og medvirke til udviklingen af fødevareallergier, fødevareintolerancer og sensitivitet over for fødevarer.

Dysbiose dækker bedre over symptomer og mave-/tarmproblemer, end candidiasis gør.

Dysbiose opstår bl.a. på grund af stress, medicin, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer, for stort indtag af animalsk protein, toksiner, dårligt fedt, for få fibre, antibiotika, raffinerede fødevarer, kaffe, tobak og alkohol. Altså det samme som ved candidiasis.

 

Et par symptomer kunne være:

  • Fordøjelsesproblemer som diarre, løs mave, forstoppelse, oppustethed
  • Dårlig udnyttelse af maden og IBS (irritabel tyktarm)
  • Skedekatar, blærebetændelse
  • Svampeinfektioner, fx svamp i skeden eller på penis
  • Tørre slimhinder i mund og hals, hoste
  • Dårlig ånde
  • Kløe i ørerne, ringen for ørerne, osteklokkefølelse, øreinfektioner
  • Skæl, neglesvamp, fodsvamp, ringorm
  • Nedsat afgiftning og derved ophobning af affaldsstoffer
  • Eksem, psoriasis
  • Allergier, intolerancer
  • Menstruationsforstyrrelser, PMS
  • Nedsat immunforsvar
  • Hovedpine, irritabilitet og depressionstendens
  • Følelse af at være tappet for energi og/eller massiv træthed
  • Lyst til kulhydrater, hvidt brød, gærprodukter og sukker

 

Bogen Fri for Candida og Dysbioser af Karina Villumsen giver en god indsigt i, hvordan du kan bringe kroppen i balance, på et sprog, som er let at forstå med mange gode forklaringer og lækre opskrifter.

 

Her kommer et par udvalgte opskrifter og tips fra bogen

Hold candida eller dysbiosen i sund balance med din krop.

Vær opmærksom på, at kroppen har brug for:

  • Hvile (8-9 timers søvn)
  • Masser af vand (1 ½ – 2 liter om dagen)
  • Rene produkter/fødevarer
  • Fibre til at rense affaldsstoffer ud med (fx loppefrøskaller)
  • Nye forsyninger af probiotika/mælkesyrebakterier
  • Vitaminer og mineraler
  • Hjælp i det hele taget

 

“Klapsammen”- brød

Til madpakken, picnickurven eller morgenmaden

En pladefuld – 12-16 stk.

Ingredienser
2 dl solsikkekerner
2 dl glutenfri havregryn
2 dl glutenfri havremel
1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø)
½ dl græskarkerner
2 spsk. fintmalede loppefrøskaller (20 g)
2 tsk. bagepulver
1 spsk. carobpulver (for farvens skyld)
1 tsk. himalayasalt med top

500 ml lunkent vand
½ dl olivenolie

 

Sådan gør du

Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.

Hæld de våde ingredienser i skålen. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, til den er fast.

Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde, og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning.

Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn.

Lad brødene køle lidt af, inden de spises.

Disse stykker holder sig fint ude på køkkenbordet et par dage i en pose og bliver ikke tørre. Dog er en tur på brødristeren altid godt.

Fyld brødet med æggesalat eller pålæg inden en picnic.

Æggesalt

Hjemmelavet eller ægte mayonnaise blandet med karry, kogte hakkede æg, hakkede skalotteløg, salt og peber efter smag.

 

TIP: Til frokost er det en god idé at spise resterne af maden fra i går. Det reducerer madspild, og samtidig vil du få et måltid, som stabiliserer dit blodsukker. Har du ikke mulighed for dette, så lav dit eget brød med masser af kerner i. Smør gerne kokosolie eller hjemmelavet ”smør” på brødet.

TIP: Det allerbedste er at undgå sukker og søde sager så vidt muligt. Det kan være svært, hvis du er vant til at få lidt sødt efter aftensmaden eller til mellemmåltider. Her er forskellige forslag til at få noget sprødt, noget let og noget lækkert, som ikke ødelægger din kur. Husk at nyde det!

 

  • Små stykker engelsk lakrids – de kan også fås med pebermynte.
  • Kokoschips – enten rå eller ristede (kokossmil er tykkere kokoschips, der smager virkelig godt), ellers er der tynde kokoschips fra Biogan eller Urtekram. Både rå og ristede. Kokoschips kan også bruges til morgenmad, oven på smoothies, i mysli eller på grød.
  • Kokossmør – creamed coconut – smager sødt og lækkert og kan smeltes til “hvid chokolade”.
  • Hjemmelavede kugler eller ”chokolade”.
  • Nøddemix, fx gojibær/morbær, kakaonibs og cashewnødder blandet i en skål eller pose.
  • Hav altid et eller andet med, når sukkertrangen melder sig. Så undgår du for det meste at falde i. Prøv også at overveje, om du spiser, fordi du er sulten, eller om du spiser, fordi du er ked af det, stresset, irritabel, lækkersulten eller andet. Er der noget, du kan gøre psykisk for at hjælpe dig selv i sukkertrangen?
  • Lakridste, aniste, fennikelte.

 

Lakrids”chokolade”

Ingredienser

3 dl cashewnødder

3 store spsk. blød kokosolie

1 tsk. lakridspulver

1 tsk. lakridsrodspulver

2 spsk. carob

1 knsp. salt

½ tsk. fennikelpulver

½ tsk. anispulver


Tvists

2 tsk. hindbærpulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. kakaopulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver

2 tsk. lucumapulver i stedet for lakridspulver og lakridsrodspulver


Sådan gør du

Blend alle ingredienser sammen i en minifoodprocessor.

Hæld den flydende masse i chokoladeforme. Frys formene.

Når ”chokoladerne” er frosset, tages et par stykker ud og spises med det samme.

”Chokoladerne” smelter i hånden!

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x