Høj fiberindtagelse gavner bugspytkirtlen

fibr

 

Den hidtil største videnskabeligt kontrollerede undersøgelse af kostfibre har vist, at en høj indtagelse af opløselige og uopløselige fibre nedsætter risikoen for kræft i bugspytkirtlen. Effekten kommer fra samme type af fibre som findes i Bio-Fiber. Kornfibre derimod, viste ikke denne effekt.

Indtagelse af kostfibre er tidligere blevet knyttet til en række fordele for helbredet. Alene sidste år rapporterede National Cancer Institute i USA at en forøget fiberindtagelse er knyttet til en lavere risiko for at dø af hjerte-karsygdom samt infektions- og luftvejssygdomme. En tidligere undersøgelse over indholdet af opløselige fibre i kosten har desuden vist, at hver gang kostens indhold af opløselige fibre øges med 10 g dagligt, sænkes risikoen for brystkræft med 26%.

 

Undersøgelsen
I den aktuelle undersøgelse analyserede forskerne data fra 978 italienere. I den ene gruppe var 326 patienter med en gennemsnitlig alder på 63 år som havde konstateret kræft i bugspytkirtlen. I kontrolgruppen var 652 jævnaldrende patienter med andre sygdomme end kræft. Uddannede interviewere indsamlede herefter data om forsøgspersonernes kostvaner. Blandt andet blev personernes fiberindtagelse blev inddelt i fibertyper således at det fremgik om de kom fra grøntsager, frugt eller kornprodukter.

 

Fibertypen afgørende
Undersøgelsen viste, at den højeste indtagelse af opløselige fibre var knyttet til en 60% reduktion af risikoen for bugspytkirtelkræft, hvorimod indtagelsen af uopløselige fibre sænkede risikoen med 50%. Disse fibertyper kom fra frugt og grønt, hvorimod fibre fra kornprodukter ikke viste denne effekt.

 

Mulige virkemekanismer
Årsagen til kræft i bugspytkirtlen er oftest ukendt, den er sjældent arvelig, men tobaksrygning er kendt for at øge risikoen. Kroppens insulinniveau kan også spille ind, idet lavglykæmisk mad, hvilket vil sige mad som hæver blodets sukkerindhold mindre og langsomt også har vist at kunne sænke risikoen for denne type kræft. Forskerne regner desuden med, at fiber kan nedsætte dannelse af et hormon kaldet IGF (Insulin-like Growth Factor), som er kendt for at kunne fremme cancerrisikoen.

 

Ref.
Bidoli E, et al. Fiber intake and pancreatic cancer: a case-control study. Annals of Oncology 2012;23:264-68.

 

Om Bio-Fiber
Pharma Nords Bio-fiber består af opløselige og uopløselige fibre fra sukkerroer og citroner. Hver tablet vejer 0,7 g. Et dagligt tilskud af Bio-Fiber gør det nemmere at nå op på det ønskede fiberniveau i kosten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *