Magnesium – nu også mod forhøjet blodtryk

hap

 

Magnesium er et mineral med mange dyder. Senest viste en undersøgelse at for hver gang vil øger vores daglige magnesiumindtagelse med 100 mg reduceres risikoen for slagtilfælde med otte procent. Nu viser en ny undersøgelse en lille, men statistisk sikker effekt af magnesium mod forhøjet blodtryk. Et område, hvor Q10 dog er langt mere effektivt.

I den nye undersøgelse har forskere fra England sammenholdt data fra 22 forskellige undersøgelser af magnesium på i alt 1.173 personer og fundet, at mineralet kan reducere det systoliske og diastoliske blodtryk med henholdsvis 4 og 3 mmHg. Det er ikke så meget, men dog klinisk signifikant, hvilket vil sige pålideligt og af praktisk værdi.

I undersøgelserne varierede tilskuddene af magnesium fra 120 til 973 mg daglig, og observationsperioderne gik fra 3 til 24 uger. De bedste resultater for blodtrykket blev opnået med magnesiumdoser på mindst 370 mg om dagen.

 

Om blodtrykket
Blodtrykket er blodets tryk på blodkarrene. Dette tryk afhænger af hjertets pumpekraft og af den modstand, blodkarrene øver på blodets passage. Trykket er højst tættest på hjertet.

Det systoliske blodtryk kaldes også arbejdstrykket, dvs. det tryk der opstår, når hjertet trækker sig sammen. Det diastoliske blodtryk kaldes også hviletrykket, dvs. trykket mellem to sammentrækninger.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at blodtrykket er forhøjet, når systolen vedvarende ligger over 140 mmHg, og diastolen bør ikke overstige 90 mmHg. Jo større afstand der er mellem sy- og diastole (arbejds- og hviletryk), desto stivere og mere uelastiske er blodårerne, hvilket øger risikoen for hjerte-karsygdom.

 

Lille sænkning – stor betydning
Data fra farmaceutiske undersøgelser har vist, at en reduktion i det systoliske blodtryk på mellem 0,8 og 2 mm Hg var tilstrækkeligt til at kunne reducere forekomsten af hjerte-karsygdom.

 

Bedre effekt af Q10
Når det drejer sig om forhøjet blodtryk har tilskud af Q10 imidlertid vist at være magnesium langt overlegent. I 2007 udgav forskeren Franklin Rosenfeldt og kolleger en oversigtsartikel over behandling af forhøjet blodtryk med Q10. Undersøgelsen konkluderer, at Q10 har potentialet til  at sænke det systoliske blodtryk med op til 17 mmHg hos patienter med forhøjet blodtryk og det diastoliske blodtryk med op til 10 mmHg uden bivirkninger af betydning.

Det er trods alt et mere imponerende resultat, selv om tilskud med Q10 på ingen måde udelukker et samtidigt tilskud af magnesium.

 

Refs.

  • Kass L, et al. Effect og magnesium supplementation on blood pressure: a meta analysis- Eur J Clin Nutr 2012. 1-8. E-pub ahead of print.
  • Rosenfeldt FL, et al. Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials. J Human Hypertens. 2007;21:297-306.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *