Vidste du det om mælkesyrebakterier?

 

 

Hjernen, tarmene, huden, leddene, knoglerne … ja hele kroppen kan have gavn af mælkesyrebakterier. Vi giver et bud på, hvordan mælkesyrebakterier kan pleje din hud og styrke dit bindevæv og knogler.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Bliv spændt op med bakterier

Du kan faktisk få en smuk og spændstig hud med mælkesyrebakterier og mindske dannelsen af rynker, slap hud, cellulitis og forbygge skader fra solens stråler. Det lyder måske for godt til at være sandt, men du er jo, hvad du spiser, og det ses på huden, da den næres af nutrienter, som findes i kosten. Vi danner nye hudceller hver 28. dag, og huden er et stort organ, både hvad det angår vægt og areal på ca. 2 m2. Huden er grænsen mellem det indre og ydre, og grænsen skal holdes intakt. Hudens funktion er blandt andet at beskytte os mod varme, kulde, stråling og mikroorganismer. Huden regulerer også vores legemes temperatur og er med i dannelsen af D-vitaminer.

Mad, som indeholder sunde fedtstoffer og vitaminer (nutrienter), er afgørende for, at hudens tre lag fyldes med op med næringsstoffer, så den bevarer elasticiteten og evnen til at forblive sund.

 

Få hud som en baby

Barndomsårenes dejlige babyhud kan skyldes bifidobakterier. Bifidobakterier er de første bakterier på vores slimhinder og i tarmsystemet efter fødslen, og de er vigtige for hele det indre og ydre miljø. I barndomsårene har vi blød ”babyhud”, hvilket kan skyldes bifidobakterier. Her skal de fire forskellige bifidobakterier, B. Infantis, B. Lactic, B. Bifidum og B. Breve M/13, fremhæves. De probiotiske bakterier er med til at lære immunsystemet at kende forskel på ven eller fjende. NDS Probiotic SkinActive indeholder type 1 kollagen-peptider, zink, vitaminerne E og C kombineret med fire probio-tiske bifodobakterier B. Infantis, B. Lactic, B. Bifidum og B. Breve M/13. Desuden indeholder det prebiotika (mad til probiotika) i form af FOS (frugt-oligo-sakkarider), inulin, majsstivelse, maltodextrin og en mineralblanding af magnesium, kalium og mangan, amylase enzymer og vanilje. Alle indholdsstofferne er tilsat for at sikre en effektiv og levedygtig levering af de fire bifidobakterier på vejen gennem tarmsystemet.

 

Styrk dit bindevæv og hold sammen på kroppen

Den organiske del af vores knogler består af ca. 93 % kollagen, 5 % protein, 1 % proteo-glykaner og 1 % citrat. Kollagen-peptider er nedbrudte stykker af proteinkæder og aminosyrekæder. De indeholder fra to aminosyrer og op til 100 aminosyrer i forskellig variation. I kollagen er ca. en tredjedel af aminosyrerne glycin kombineret med andre aminosyrer, fx prolin, hydroxyprolin, arginin og lycin, men det kan også være andre aminosyrer beskrevet som Gly-X-Y. Forskelligt bindevæv består af en individuel sammensætning af aminosyrer, og knogler består for 95 procents vedkommende af type 1 kollagener. Ved en speciel og individuel enzymatisk proces hydrolyseres type 1 proteinkæderne til NDS® Probiotic OsteoCare®. Der er fx forskellige aminosyrekæder i kollagenerne i huden, leddene og tarmene. 30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, som findes som bindemiddel i vores bindevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen. Bindevævet er det væv, der støtter, giver struktur og form og så at sige holder sammen på os.

 

Stærk tarm, stærke knogler

Der er for nylig kommet flere publikationer i anderkendte tidskrifter om sammenhængen mellem miljøet i vores tarme og knoglestyrken. At vores tarme er i konstant kommunikation med vores knogler. Det kaldes gut-bone axis. Desuden er der lavet specifikke studier med bestemte stammer af probiotiske bakterier, som er i produktet NDS® Probiotic OsteoCare®, fx Bifidus longum M/1536 og Lactobacillus reuteri. Studier viser, hvordan bestemte probiotiske stammer kan øge knoglestyrken, og hvordan dysbioser i tarmene (uønsket overvækst af mikroorganismer) og inflammation kan øge knoglenedbrydningen. Ud over disse nye probiotiske stammer er der i den probiotiske blanding gamle velafprøvede bakterier, der har vist effekt på fx dysbioser, immunforsvar, utætte tarme og inflammation.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *