Magnesium beskytter mod slagtilfælde

oran

 

Hvis du vil mindske din risiko for slagtilfælde, skal du spise mere magnesium – enten ved hjælp af en sundere kost eller ved at tage tilskud som eksempelvis Bio-Magnesium.

Svenske forskere har netop offentliggjort en undersøgelse, som viser, at mineralet magnesium har en beskyttende effekt mod slagtilfælde. Denne tilstand er en fællesbetegnelse for blandt andet blodprop i hjernen og hjerneblødning, hvor hjernen på grund af manglende iltforsyning pådrager sig skader af mere eller mindre alvorlig art.

Den svenske undersøgelse – en såkaldt meta-analyse (samlet gennemgang af adskillige videnskabelige studier) – omfatter over 241.000 mænd og kvinder og konkluderer, at for hver gang man øger sit daglige indtag af magnesium med 100 mg, mindsker man sin risiko for slagtilfælde med otte procent.

 

Mere magnesium, lavere risiko
Ifølge den nye forskning beskytter magnesium især mod den type slagtilfælde, som skyldes forringet blodforsyning (iskæmi). Her så man en ni procent reduceret risiko for hver gang, magnesium-indtaget steg med 100 mg.

Forskerne peger på flere mulige mekanismer, som kan være medvirkende til, at magnesium beskytter mod slagtilfælde, herunder at stoffet har en blodtrykssænkende effekt og iøvrigt ser ud til at beskytte mod type-2 diabetes.

 

Tilskud kan være nødvendigt
Magnesium er et stof, som blandt andet findes i nødder og bladgrønt. Meget tyder på, at størsteparten af befolkningen ikke når op på de anbefalede 375 mg magnesium dagligt fra kosten alene, og i sådanne situationer kan et tilskud som eksempelvis Bio-Magnesium være en hjælp. Præparatet opløses indenfor ganske få minutter i fordøjelsen og indeholder iøvrigt et letoptageligt magnesium-kompleks for at give bedst mulig effekt.

 

Kilde:
Larsson S, et al. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2012 95:362-66.

 

Hvad er slagtilfælde?
Slagtilfælde (på engelsk stroke) er en blødning eller blodprop i hjernen, som fører til, at en del af hjernen ikke får den nødvendige mængde blod og ilt. Det er den tredie-hyppigste dødsårsag i Danmark. Når man bliver ramt af slagtilfælde, kan hjernen blive ødelagt indenfor minutter, så det er et meget alvorligt problem. Slagtilfælde er den mest almindelige årsag til, at voksne bliver handicappede, og i en trediedel af tilfældene er det mennesker i den erhvervsaktive alder, som rammes.

 

Jan. 2012

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *