Mangel på D-vitamin knyttet til fødevareallergi og børneeksem

chil

 

Forskere fra Europæisk Center for Miljø og Sundhed i England har i samarbejde med flere australske institutioner udgivet en videnskabelig artikel, som peger på D-vitaminmangel som en mulig årsag til de mange tilfælde af fødevareallergi og eksem som ses hos småbørn.

 

Der er 4.800 km mellem de sydlige og nordlige regioner i Australien, hvor de nordlige regioner får langt mere solskin end de sydlige. Forskerne opdagede en sammenhæng mellem den breddegrad Australske børn boede på og antallet af visse allergiske lidelser hos disse børn.

 

Nord og syd
Forskerne kikkede på data fra mere end 7.600  børn. Undersøgelsen viste, at børn i alderen 4 til 5 år som levede i Victoria og Tasmanien i det sydligste Australien var dobbelt så tilbøjelige til at have jordnøddeallergi eller eksem, og havde tre gange så stor sandsynlighed for at få en allergi over for æg, sammenlignet med de børn, som boede længst mod nord i Queensland.

Børn i alderen 8 til 9 år der levede længst mod syd havde også omkring dobbelt så stor sandsynlighed for at få eksem og seks gange større sandsynlighed for at have jordnødde-allergi som tilsvarende børn, der boede i de nordligste dele af Australien med mere sol og dermed mere D-vitamin.

 

Forskel på allergi
Der var dog ingen forskel mellem regionerne på tilfælde af astma og andre former for fødevareallergi der blev undersøgt og  som inkluderede allergi over for komælk, soja, sesam, og hvede. Forskerne mener, at det kan skyldes, at disse allergier udvikler sig på en anden måde.

 

Mere forskning påkrævet
Det er dog nødvendigt med flere undersøgelser, før forskerne direkte tør anbefale tilskud med D-vitamin mod disse udbredte allergiske lidelser. Alligevel sætter undersøgelsen trumf på nytten af at sikre, at ens børn helt fra start har tilstrækkeligt med D-vitamin.

 

Ref.
Osbourne NJ, et al. Prevalence of eczema and food allergy is associated with latitude in Australia. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2012.  Epub ahead of print.

 

D-Pearls til børn
I Danmark er anbefalet daglig tilførsel (ADT) for D-vitamin til børn fra 1- 10 år sat til 10 µg dagligt.  Man kan sagtens bruge D-Pearls 20 µg til børn, også selv om man ikke ønsker at overskride den anbefalede dosering. Man giver blot en D-Pearl hver anden dag. Det fungerer fint med et fedtopløseligt vitamin som D-vitamin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *