Mindre sygdom, bedre overlevelse når du tager D-vitamin

sus

 

Ny forskning styrker formodningen: D-vitamin har fysiologiske funktioner i kroppen ud over kalk-stofskiftet og knogledannelsen. Mangler du D-vitamin, øger du risikoen for at dø af hjerte-karsygdom og en række følgesygdomme.

Forskere fra USA har undersøgt D-vitaminniveauet hos mere end 10.000 personer. De fandt at 70% havde et indhold af D-vitamin i blodet på 30 ng/ml – et niveau, der i USA anses for at ligge på grænsen til D-vitaminmangel. Det var en overraskende høj andel.

D-vitamin er involveret i næsten 3.000 af menneskets gener (ud af ca. 27.000. red.) D-vitaminmangel kan derfor teoretisk påvirke mange forskellige sygdomsprocesser. Forsøgsresultaterne viste da også, at det var mere end dobbelt så sandsynligt, at personer med D-vitaminmangel havde sukkersyge. Det var 40% mere sandsynligt at de havde for højt blodtryk og 30% mere sandsynligt, at de havde hjerte-kar-sygdomme i forhold til personer uden D-vitaminmangel. Risikoen for at dø af en hvilken som helst årsag var også dobbelt så stor hos personer med et lavt D-vitaminniveau.

 

D-vitamintilskud nytter
Omvendt, demonstrerede forskerne, at tilskud af D-vitamin sænkede risikoen for at dø med 60 pct. Det blev set tydeligst hos personer der manglede D-vitamin.

 

Danske myndigheder skeptiske
Herhjemme mener organisationer som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen tydeligvis, at det er vigtigere at beskytte befolkningen mod hypotetiske bivirkninger af D-vitamin-tilskud, end at beskytte imod konstaterede mangelsymptomer og mangelsygdomme. Deres udmeldinger går på, at der er for meget fokus hos landets praktiserende læger på D-vitamin og på at måle D-vitamin-niveauet på deres patienter. Kræftens bekæmpelse mener, også, at danskerne skal holde igen med at tage D-vitamin idet det lave D-vitamin-niveau og de tilknyttede sygdomme måske snarere skyldes usund livsstil.

 

Eksperter uenige
Mange D-vitamin-eksperter er dog uenige med de kritiske røster fra Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen. Eksempelvis anbefaler overlæge og klinisk lektor Henrik Hey, som har lavet flere undersøgelser af danskernes D-vitaminniveau, at alle danskere over 11 år i gennemsnit skal tage et tilskud med 38 mikrogram D-vitamin om dagen.

 

Refs.

  • Vacek JL, et al. Vitamin D Deficiency and Supplementation and relation to Cardiovascular Health. Am J Cardiol 2011. E-pub ahead of press.
  • TV-2 nyhederne 5. jul 2011. Forsker: Hold igen med D-vitamin
  • Ekstrabladet 16. dec. 2011. D-vitaminmangel kan slå dig ihjel

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *